Viikon
hedelmä 31/52: taateli
Taatelit,
nuo karkinkorvikkeet, valikoituivat viikon hedelmäksi, kun satuin näkemään tuoreita puolikuivattuja taateleita Merja Valon vihannestiskillä Hietalahden hallissa. Monella
taateli assosioituu jouluun ja taatelikakkuun, mutta tuota mehevää kakkua voi
tehdä muuhunkin vuodenaikaan. Taateli sopii myös monen eri hedelmän kanssa
yhteen antaen täyteläistä makeutta vaikkapa smoothieen. Lisäksi taateleita voi
napostella ihan sellaisenaan. Muutama taateli vie tehokkaasti makeannälän ja
kuivattuja taateleita saa marketeista yleensä ympäri vuoden. Tuore taateli ei
ole ihan yhtä ällömakea kuin kuivattu taateli, jonka kokonaisenergiasta saattaa olla jopa 80 % hiilihydraatteja eli sokereita.
Tarkoitukseni
oli tehdä taatelikakusta cakepopseja pienen miehen 4-vuotissynttäreille, mutta joku tolkku leipomisessakin!
Jos ulkona on helle ja sisällä noin 27 astetta lämmintä, kakkutikkarit voi
suosiolla unohtaa. Sulatettu
suklaa ei millään olisi jähmettynyt huoneenlämmössä tikkaripallon päälle ja jääkaapissa oli liikaa tavaraa, jotta iso kasa kakkutikkareita olisi mahtunut sinne pystyasentoon suklaakuorrutteen kovettumisen ajaksi. Voihan taateli! Kakkutikkareiden sijasta piti keksiä jotain muuta. Aloitin kuitenkin taatelikakun leipomisesta.
Taatelikakku
(n
2 l rengasvuoka tai kaksi pienempää rengasvuokaa)
300
g kuivattuja kivettömiä taateleita tai
450 g tuoreita taateleita
1,5
dl vettä
220
g voita
3
munaa
2,5
dl sokeria
1
dl crème fraiche
5,5
dl vehnäjauhoja
1
rkl leivinjauhetta
2
tl soodaa
(Jos
käytät tuoreita taateleita, poista ensin niistä kivet.) Laita taatelit kattilaan ja
kaada vesi päälle. Kiehauta taatelit ja soseuta puuhaarukalla sekoittamalla. Lisää
sulatettu voi ja sekoita hyvin sähkövatkaimella.
Lisää taikinaan munat yksi kerrallaan ja vatkaa ne hyvin sekaisin. Lisää sokeri sekä crème fraiche ja vatkaa nekin taikinan joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda ja sekoita seos taikinan joukkoon varovaisesti puuhaarukan avulla.
Lisää taikinaan munat yksi kerrallaan ja vatkaa ne hyvin sekaisin. Lisää sokeri sekä crème fraiche ja vatkaa nekin taikinan joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda ja sekoita seos taikinan joukkoon varovaisesti puuhaarukan avulla.
Kaada
taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan ja paista 175 asteessa
uunin alaosassa 50-60 minuuttia kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei enää
jää taikinaa.
Synttärikutsujen
teeman, merirosvojuhlien, mukaan taputtelin lopulta puolikkaasta taatelikakusta
valmistetusta kakkutikkarimassasta matalan levyn ja leikkasin siitä suorakaiteen
muotoisia kappaleita. Dippasin ”harkot” suklaaseen, koristelin, jäähdytin
pakastimessa ja maalasin elintarvikekäyttöön tarkoitetulla kultavärillä. Niistä
tuli ihan syötäviä, mutta kyllähän tuollainen suklaapäällysteinen kakkupala
sottaa niin paljon, että tikunnokasta ne(kin) olisi pitänyt syödä. Nooh,
harjoitellaan cakepopsien valmistamista sitten joskus kun sisälämpötila palaa taas
normaaliksi.
Merirosvon kultaharkot
(40-50
”kultaharkkoa”)
600
g taatelikakkua
3
rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
3
rkl tomusokeria
2-3
rkl maitoa
200
g Philadelphia tuorejuustoa
400
g suklaata
kultahippukoristeita
kullansävyistä
elintarvikeväriä
Jos
sinulla ei ole käytettävissä Valhronan tms suklaata, käytä kuorruttamiseen ihan
tavallista levysuklaata (Fazer, Panda, Marabou…), ei kuitenkaan
leivontasuklaata, sillä sen laatu ei sovellu kuorrutukseen. Tässä kuorruttamiseen käytettiin Pandan valkosuklaata ja Fazerin sinistä.
Murustele
kakku isoon kulhoon. Sekoita keskenään kaakaojauhe, tomusokeri sekä maito ja lisää
ne tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen. Sekoita kakkumurut ja juustoseos
keskenään käsin puristelemalla niin, että massa sekoittuu tasaisen pehmeäksi ja
muovailtavaksi. Levitä massa tasapohjaiseen
vuokaan vajaan sentin paksuiseksi levyksi ja anna sen jähmettyä jääkaapissa.
Leikkaa kakkulevystä harkon mallisia pieniä, tasakokoisia kappaleita ja laita ne vielä
jäähtymään pakastimeen pariksi tunniksi.
Sulata
suklaa vesihauteessa ja dippaa harkot suklaaseen yksi kerrallaan kahden
haarukan avulla. Nosta suklaapäällysteiset harkot ritilän päälle valumaan.
Tipauta jokaisen harkon pehmeään suklaapintaan muutama kultapallo ja siirrä
leivonnaiset jääkaappiin siksi aikaa että suklaa jähmettyy. Käsittele suklaapinta
lopuksi elintarvikekäyttöön tarkoitetulla kultavärillä, anna värin kuivua ja
siirrä kultaharkot paperivuokiin.
Taatelismoothie
(2 annosta)
8
tuoretta taatelia
1
appelsiini
200
g turkkilaista jugurttia
1
dl maitoa
2
rkl mantelilastuja
1
rkl kookoshiutaleita
Muutama
taateli oli vielä jäljellä, joten ne päätyivät smoothieksi.
Poista
taateleista kivet, kuori ja paloittele appelsiini ja laita kaikki ainekset
tehosekoittimeen. Jos käytät kuivattuja taateleita, liota niitä vedessä ensin
muutama tunti ennen käyttöä. Surauta blenderissä aineksista smoothie ja nauti.