Mansikkaa
siellä ja mansikkaa täällä. Lasissa, jälkiruoassa, salaatissa,… Mehut on jo
keitetty ja yhdenlainen mansikkahillokin on jo purkissa. Mansikkaa voi
napostella jääkaapista ihan sellaisenaankin, mutta jotain kivaa niistä vielä
olisi kiva kehitellä. Nyt on mansikka-aika ja silloin nimenomaan pitää syödä
mansikoita monin eri tavoin. Kokeilin muokata vanhaa tuttua jälkiruokaa, crème
caramelia mansikkaisemmaksi. Lopputulos ei ollut ihan täydellinen, mutta
kuitenkin sellainen, jonka kehtaa postata blogiin.
Crème
caramel –reseptejä on niin paljon kuin vain jaksaa googlata. Yleensä olen
paistanut nämä vanukkaat 170 asteessa noin 35-40 minuuttia, mutta tällä
nykyisellä uunilla en ole vielä kertaakaan valmistanut crème caramelia ja
kaikkihan tietävät, että jokainen uuni paistaa hiukan omalla tavallaan. Nyt
yritin etsiä netistä ”sitä oikeaa” paistolämpötilaa ja –aikaa. Hajonta oli
melkoista, 150 asteen paistolämpötilassa 20 minuutista 60 minuuttiin ja 180
asteen lämpötilassa 45 minuutista 75 minuuttiin. Ota niistä sitten selvää…
Jos vanukasta paistaa liian vähän aikaa, se ei hyydy, ja jos sitä paistaa liikaa, siitä tulee ikävän rakeinen kun seoksen kananmuna kokkaroituu. Turvauduin siis taas kerran vanhan luottoreseptini paistolämpötilaan ja -aikaan.
Crème
caramel ei ole vaikea tehdä, mutta se on hidas ja valmistettava tarjoilua
edeltävänä päivänä jotta vanukkaan rakenne asettuu sellaiseksi kuin pitääkin.
Mansikkainen crème
caramel (4
annosta)
voita
vuokien voitelun
vuokien pohjalle mansikkasiirappi
150
g mansikkasosetta
150
g sokeria
vanukasmassa
3
dl maitoa
1,5
dl kermaa
1
rkl raastettua appelsiininkuorta
3
munaa
0,5
dl sokeria
1
cl (2 tl) Cointreau (minipullo = 5 cl)
ripaus
hienoa merisuolaa
mansikat
12
mansikkaa
4
cl Cointreau
1
appelsiinin mehu
0,5
dl kuohukermaa vaahdotettuna
Voitele
annosvuoat huolella. Sekoita kattilassa sauvasekoittimella soseutetut mansikat
ja sokeri. Keitä hiljaisella lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes mansikkasose
muuttuu paksuksi siirapiksi. Varo keittämästä liikaa äläkä missään tapauksessa
käännä selkääsi sokerikattilalle ettei se kuohahda yli. Kun pisara mansikkasiirappia
kylmään veteen pudotettuna jähmettyy, siirappi on valmista. Kaada se heti tasan
voideltujen annosvuokien pohjalle ja laita vuoat odottamaan.
Laita
uuni lämpiämään 170 asteeseen. Kaada kattilaan maito, kerma ja raastettu
appelsiininkuori. Kiehauta seos ja anna sen rauhassa jäähtyä. Näin
kerma-maitoseokseen imeytyy mahdollisimman paljon appelsiinin makua. Vatkaa
kulhossa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää 2 tl appelsiinilikööriä sekä
erittäin pieni ripaus merisuolaa ja sekoita hyvin. Lisää jäähtynyt kermamaito
munavaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Seoksen pinnalla on nyt
jonkin verran vaahtoa, joten anna vaahdon hetken aikaa laskeutua ja sen jälkeen
siivilöi seos johonkin sopivaan kaatimeen.
Ota
annosvuoat esille ja täytä ne vanukasseoksella. Kaada uunivuoan pohjalle
kiehuvaa vettä parin sentin paksuudelta ja aseta annosvuoat siihen
vesihauteeseen. Laita uunivuoka annosvuokineen uuniin keskitasolle ja kypsennä
vanukkaita 170 asteessa 35-40 minuuttia. Nosta kypsät vanukkaat jäähtymään ja
jäähdyttyään siirrä ne jääkaappiin, jossa ne saavat olla vetäytymässä seuraavaan
päivään asti. Crème caramelin voi paistaa jääkaappiin odottelemaan jopa pari
päivää ennen tarjoilua.
Kaada
isoon lasiin appelsiinimehu ja loput Cointreausta. Viipaloi 8 mansikkaa ja
laita ne mehuun neljän kokonaisen mansikan kanssa jääkaappiin maustumaan.
Tarjoillessa
kiepauta koko kierros ohuella veitsellä vanukkaan ja vuoan välistä ja kumoa
vanukas lautaselle. Koristele kermavaahdolla, appelsiinilla kostutetuilla mansikkaviipaleilla
ja yhdellä kokonaisella mansikalla.
Vuokien
pohjalle jäi paksu kerros tahmeaa mansikkasiirappia joka ei ollut sulanut kuten
sokerille olisi käynyt ja luulin jo, että tämä kokeilu epäonnistui täysin. Vanukkaat olivat kuitenkin erinomaisia ja kun
kaivoin vuoan pohjalta esiin tahmaisen mansikkasiirappikokkareen, totesin että
siitä olikin tullut erinomaista mansikkatoffeeta. Siis reseptiksi vastaisen
varalle: mansikkasiirappiin tarvitaan 1 osa mansikkasosetta ja 1 osa sokeria.
Keitetään kunnes seoksesta tulee paksua siirappia ja kaadetaan voipaperille
jäähtymään, Ja voilá, siinä on maukasta mansikkatoffeeta.
Mansikkatoffeeta :) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti