Kun Suomessa haluaa syödä yhden laskiaispullan, ei tarvitse muuta kuin
kävellä kauppaan ja ostaa sellainen. Portugalissa ei myydä laskiaispullia, joten
joutuu tekemään taikinan ja leipomaan itse.
Blogista ”maistuis varmaan sullekin” bongasin laskiaispullareseptin ja varmistin
vielä, miten paljon täkäläistä kuivahiivaa tarvitaan yhteen puolen litran
taikinaan kun pakkauskoot ovat hiukan erilaisia. Mutta hiiva ei ollut ainoa
asia, joka näissä leipomuksissa tuotti päänvaivaa.
Jos suomalaista leivontaa pitäisi kuvailla yhdellä ainoalla sanalla, se
sana olisi kardemumma. Suomalaisen leipomuksen sielu on pullassa ja pullataikinassa on ehdottomasti oltava
kardemummaa, muuten se ei ole pullataikinaa. Mielestäni kardemumma kuuluu
oleellisesti myös Runebergintorttuihin. Kardemumma vaan ei ole mitenkään
yleinen mauste Portugalissa ja sitä etsiessä meni jonkin verran aikaa.
Lopulta erään ison supermarketin maustehyllystä löytyi purkissa kokonaisia
kardemumman siemenkotia, joista sitten M sai kunnian askarrella siemenet ulos.
Mortteli ei kuulu mökin keittiön vakiovarusteisiin, joten kardemumman siemenet
laitettiin talouspaperin sisään ja minä kävin pihalla rouhimassa ne laittamalla
paperin kiviselle porrasaskelmalle ja hakkaamalla ne hienoksi kirveen
hamarapuolella.
Vehnäjauhovalikoimakin on täällä hitusen erilainen kuin mihin olen
tottunut. Osa myynnissä olevista jauhoista sisältää myös leivinjauhetta. Olimme hankkineet kolmea erilaista leivinjauheetonta vehnäjauhoa
toivoen, että jokin niistä toimisi pullataikinassa. Kaikki ne olivat kuitenkin aivan liian hienoksi jauhettua, mutta ei ollut valinnanvaraa eikä varsinkaan sitä ”annihelenanleivontakarkeaa”.
Lisäksi mökkikeittiön mitta-astiat eivät tainneet olla ihan standardoituja? Väliäkös tuolla, leipomaan vaan.
Laskiaispullat
5 dl maitoa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
22 g kuivahiivaa
14 - 16 dl vehnäjauhoja
2 dl voisulaa
voiteluun kananmunaa
pinnalle raesokeria tai mantelilastuja
täytteeksi hilloa tai mantelimassaa
kermavaahtoa
Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä tangot. Jaa kumpikin tanko paloiksi. Pyörittele palat pikkupulliksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla. Paista pullat uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 - 15 min. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä ne hillolla tai mantelimassalla sekä kermavaahdolla.
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
22 g kuivahiivaa
14 - 16 dl vehnäjauhoja
2 dl voisulaa
voiteluun kananmunaa
pinnalle raesokeria tai mantelilastuja
täytteeksi hilloa tai mantelimassaa
kermavaahtoa
Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä tangot. Jaa kumpikin tanko paloiksi. Pyörittele palat pikkupulliksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla. Paista pullat uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 - 15 min. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä ne hillolla tai mantelimassalla sekä kermavaahdolla.
Mitta-astiaongelmasta ja/tai jauhojen
laadusta johtuen minun pullataikinaani humpsahti ainakin 2 litraa jauhoja jotta
siitä tuli riittävän kiinteää. Taikina sai rauhassa kohota lähes neljä tuntia
sillä välin kun kävimme naapuriklubilla sunnuntaibrunssilla. Ja kyllä se
kohosikin. Todella kauniisti. Taikinasta sai pyöriteltyä 20 kpl noin sadan
gramman painoista palloa uunipellille paistumaan. Varmaan jo jossain aiemmin
mainitsin, että tämän uunin termostaattiin ei oikein voi luottaa ja paistotulos
on muutenkin jokseenkin epätasainen? Yllättävän hyviä, kuohkeita ja kauniin värisiä pullia
sieltä uunista kuitenkin lopulta tuli ulos. Sitko ei jauhoista johtuen ollut ihan sitä mitä toivoin, mutta mitä pienistä.
Seuraavana päivänä oli mantelitäytteen
vuoro. Salmonellan mahdollisuudesta johtuen en halunnut käyttää mantelimassan
valmistukseen munanvalkuaista, vaan korvasin sen paikallisella
manteliliköörillä. Mantelimassaa varten sekoitin saman verran mantelijauhetta
ja tomusokeria. Sitten lisäsin siihen sen verran mantelilikööriä että sain
sekoitetuksi paksuhkon mantelitahnan. Leikkasin pullista hatut pois ja koversin
sisukset kulhoon. Yhtä pullaa kohden käytin lisäksi ruokalusikallisen mantelitahnaa
sekä yhden teelusikallisen paksua kermaa ja sekoitin ne tasaiseksi massaksi.
Sitten massa takaisin pullan sisään, kermavaahtopursotus ja lakki päälle. Nam!
Kerman kanssa kävi tosin myös sellainen tapaus, että ensimmäinen kermavaahto olikin hapankermaa… Purkin kyljessä kyllä luki, että ’nata fresca para bater ou culinária’, mutta toisella puolella luki ihan pikkipikkiriikkisen pienellä ’nata maturada’. Nopealla googlaamisella selvisi, että se tarkoitti jotain mascarponen tapaista… Maku oli mitä mainioin, mutta ei laskiaispullan täytteenä. Onneksi jääkaapissa oli toinenkin kermapurkki, jonka sisältö maistui ihan oikealta kermalta :)
2 kommenttia:
Minä pidän pullan leipomista aina hyvin työläänä, mutta teillä vasta työlästä onkin ollut. Minä olisin varmaan suosiolla jättänyt kardemumman pois, vaikka kyllähän se aika ehdoton mauste pullassa on. Kiva, kun olette laittaneet blogin julkiseksi.:)
Olihan se kieltämättä vähän työläs projekti ;D Mutta kun pulla ei maistu miltään ilman kardemummaa... Ensi kerralla tiedetään mitä sinne ainakin viedään matkalaukussa mukanamme.
Lähetä kommentti