keskiviikko 23. lokakuuta 2024

Halloween! Mutta mitä tapahtui Tuhkimolle?!...

Juhlalliset vaunut muuttuivat puoliltaöin takaisin kurpitsaksi ja Tuhkimokin on kadonnut jonnekin...

Tämä halloweenkurpitsa on täytetty jauheliha-riisi-kasvisseoksella. Yhtä hyvin täyte voi olla pelkkiä kasviksiakin, joten kukin makunsa mukaan. Isosta kurpitsasta riittää tarjottavaa ainakin kymmenelle.

Ai niin, Suomen komein halloweenpiha on Halikossa, Rannikon puutarhalla. Sadat hienot kurpitsalyhdyt valaisevat maisemaa vielä 27.10. asti. Kannattaa poiketa katsomassa. Jos ei ehdi tänä vuonna, niin ensi vuodeksi kannattaa hyvissä ajoin suunnitella sinne koko perheen halloweenretki.

 

 

Täytetty kurpitsa

 

1 iso              kurpitsa (4-5 kg)
3 rkl              voisulaa
1 rkl              vaahterasiirappia
1 tl                suolaa
0,5 dl             kuohukermaa

100 g             riisiä

2 isoa             punasipulia
2 rkl               voita
2 rkl               hienonnettua tuoretta salviaa
1                    omena
2 rkl               tomaattipyreetä
1 tl                 sokeria
(vettä)
150 g             fetajuustoa
100 g             gruyerejuustoa

700 g             naudan jauhelihaa

1 tl                 suolaa
1                    kanaliemikuutio
1 dl                vettä
1 tl                 kuivattua timjamia
1 tl                 kuivattua rosmariinia
0,5 tl              mustapippuria myllystä
2 rkl              soijakastiketta

3 isoa             porkkanaa

200 g             pakasteherneitä
1                    pienehkö parsakaali (vain nuput)
100 g             babypinaattia

muutama arkki filotaikinaa

1 rkl              voisulaa
 

 
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaiverra kurpitsan yläosaan noin Ø 10-12 cm aukko ja kaiva pois siemenet sekä kuitumainen keskiosa. (Siemenet voi kuivata ja tehdä niistä maustesuolaa) Sekoita keskenään voisula sekä vaahterasiirappi ja sivele kurpitsan sisäpinta seoksella. Kääri kurpitsa tiukasti folioon ja aseta se uunipellille kaiverrettu puoli ylöspäin. Kypsennä 200 asteessa noin 35-40 minuttia kunnes kurpitsan seinämät alkavat olla pehmeitä. Kurpitsa voi kypsyä vähän epätasaisesti, joten kannattaa välillä kokeilla ja tökkiä veitsenkärjellä. Ota sitten kurpitsa uunista, poista folio ja käännä se varovasti leikkauspuoli alaspäin takaisin uunipellille. Kypsennä 200 asteessa vielä 30-50 minuuttia kunnes seinämät ovat kunnolla pehmeitä. Käännä kurpitsa varovasti takaisin pellille kaiverrettu puoli ylöspäin. Sekoita keskenään kerma ja suola, sivele seoksella kurpitsan sisäpuoli ja jätä odottamaan täytettä. Laske uunin lämpö 180 asteeseen.

Valmista täyte sillä välin kun kurpitsa on uunissa.

Keitä riisi kypsäksi.
Kuori ja kuutioi punasipulit, kuullota ne pannulla, lisää salvia sekä raastettu omena ja sekoittele kunnes omena alkaa pehmetä. Lisää tarvittaessa hiukan vettä ettei ainekset kuivu. Lisää tomaattipyree, suola ja vielä hiukan vettä, sekoita ja hauduta hetki. Lisää murennettu feta sekä raastettu gruyere ja sekoita kunnes juustot ovat sulaneet seoksen joukkoon. Kaada seos kulhoon pois pannulta ja pese pannu.
Ruskista jauheliha paistinpannulla. Liuota kanaliemikuutio sekä suola veteen ja lisää jauhelihan joukkoon. Lisää myös mausteet, timjami, rosmariini, mustapippuri sekä soijakastike ja hauduta aineksia muutaman minuutin ajan.
Keitä isossa kattilassa vettä kiehuvaksi, mausta suolalla ja lisää ensin pieniksi paloiksi leikatut porkkanat. Kun porkkanapalat alkavat pehmetä, lisää pinaatti sekä parsakaalinnuput ja keitä muutama minuutti. Lisää lopuksi herneet ja keitä vielä 3-4 minuuttia. Valuta kasvikset.
Yhdistä kaikki täytteen ainekset ja sekoita huolella.
 

Lusikoi täyte kurpitsan sisään. Sivele filotaikina-arkit voisulalla ja rypistä yläpuolen aukon kanneksi. Laita kurpitsa uuniin 180 asteeseen vielä 20-25 minuutiksi kunnes filokruunu on ruskistunut.


Ei kommentteja: