lauantai 26. lokakuuta 2024

Savusilakkalaatikko

Turussa on tätä kirjottaessani jälleen käynnissä perinteiset silakkamarkkinat ja siellä oli kalastajilla tarjolla silakkaa monessa eri muodossa. Onneksi EU vahvisti uudet silakan pyyntikiintiöt, jotka nousivat merkittävästi. Silakkakanta on elpynyt ja kalojen koko on kasvanut. Näin ollen silakan pyynti ja siis myös silakkamarkkinaperinne jatkuu edelleen Suomessa. Kalastajien myyntitiskeillä heidän itsensä purkittamat silakkajalosteet ovat näköjään nykyisin enemmistönä. Niitähän voi valmistaa etukäteen ja näin taata, että on myytävää tapahtumassa vaikka silakkasaalista ei juuri tapahtuman aikaan saisikaan merestä. Tuore silakka onkin jo harvinaisuus kalamarkkinoilla. Onneksi mukana oli myös tuottajia, joilla oli perinteisesti savustettua silakkaa. Leppäsavulla oikeasti savustettua – ei savuaromilla tehtyä. Olin jo jonkin aikaa himoinnut savusilakoita ja läheinen pariskunta toikin kävelyreissultaan minulle sellaisia paketin markkinoilta ihan kotiin asti. Kiitos vielä kerran. Pohtiessamme Tuplaespresson kanssa viikonlopun ruokalistaa ja erilaisia juttuja, joita savukaloistamme voisi tehdä, keksin että niistähän saisi oivan savusilakkalaatikon. Kaikki aineksetkin sellaiseen löytyivät kaapista, joten ei muuta kun toimeksi vaan.

 


 

 

Savusilakkalaatikko

 

600-700 g                           perunoita

10                                       savusilakkaa

1-2                                      sipulia (koosta riippuen)

reilu ½ dl                            hienonnettua tilliä

3 dl                                     kermamaitoa (tai ruokakermaa)

2                                         munaa

                                           hienoa merisuolaa

                                           valkopippuria myllystä

                                           kevätsipulia viimeistelyyn

 

Perkaa savusilakat ja ota talteen myös mäti ja maiti. Savustettu silakan mäti on herkkua eikä tässä kannata harjoittaa sukupuolisyrjintää sillä myös savustettu maiti maistuu hyvältä laatikossa.

Pese, kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi sipuli ja puolita viipaleet. Hienonna tilli.

Laita uuni kuumenemaan 180°C:een. Esivalmistelut ovat valmiit.

 

Voitele uunivuoka ja laita sen pohjalle kolmasosa perunoista tasaiseksi kerrokseksi. Levitä niiden päälle puolet savusilakoista, puolet sipuleista sekä puolet tillisilpusta. Ripottele hieman hienoa merisuolaa ja rouhaise vähän valkopippuria. Sitten puolet jäljellä olevista perunoista, loput silakat, sipulit sekä tillit ja taas vähän mausteita. Lopuksi tasainen pintakerros lopuista perunoista.

 

 

Vatkaa kulhossa sekaisin munat sekä kermamaito ja mausta maltillisesti suolalla ja pippurilla. Kaada seos vuokaan ja laita vuoka uuniin kypsymään. Tämä vuoka oli uunissa 1,5 tuntia jonka jälkeen se sai vetäytyä työtasolla noin 20 minuuttia. Viipaloi kevätsipulin vihreät osat ja ripottele ne valmiin vuoan pinnalle. Ruoka on valmis tarjottavaksi. Vaatii hieman askartelua silakoiden kanssa sekä suurta kärsivällisyyttä lopputulosta odotellessa sillä uunista tulevat tuoksut ovat kerta kaikkiaan vastustamattomat. Silakat ovat toki jo kypsiä, mutta jos perunat jäävät raaoiksi niiden maku ja suutuntuma pilaavat herkun, joten kärsivällisyys palkitaan tässä. Perinteiset maustekurkku ja etikkapunajuuri vielä viereen, niin takaan makuelämyksen, joka sitäpaitsi on 100% kotimaista.


Ei kommentteja: