Juhlalliset vaunut muuttuivat
puoliltaöin takaisin kurpitsaksi ja Tuhkimokin on kadonnut jonnekin...
Tämä halloweenkurpitsa on täytetty
jauheliha-riisi-kasvisseoksella. Yhtä hyvin täyte voi olla pelkkiä kasviksiakin,
joten kukin makunsa mukaan. Isosta kurpitsasta riittää tarjottavaa ainakin
kymmenelle.
Ai niin, Suomen komein halloweenpiha
on Halikossa, Rannikon puutarhalla. Sadat hienot kurpitsalyhdyt valaisevat
maisemaa vielä 27.10. asti. Kannattaa poiketa katsomassa. Jos ei ehdi tänä
vuonna, niin ensi vuodeksi kannattaa hyvissä ajoin suunnitella sinne koko
perheen halloweenretki.
Täytetty kurpitsa
1 iso kurpitsa
(4-5 kg)
3 rkl voisulaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl suolaa
0,5 dl kuohukermaa
100 g riisiä
2 isoa punasipulia
2 rkl voita
2 rkl hienonnettua
tuoretta salviaa
1 omena
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
(vettä)
150 g fetajuustoa
100 g gruyerejuustoa
700 g naudan
jauhelihaa
1 tl suolaa
1 kanaliemikuutio
1 dl vettä
1 tl kuivattua
timjamia
1 tl kuivattua
rosmariinia
0,5 tl mustapippuria myllystä
2 rkl soijakastiketta
3 isoa porkkanaa
200 g pakasteherneitä
1 pienehkö
parsakaali (vain nuput)
100 g babypinaattia
muutama arkki filotaikinaa
1 rkl voisulaa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaiverra
kurpitsan yläosaan noin Ø 10-12 cm aukko ja kaiva pois siemenet sekä
kuitumainen keskiosa. (Siemenet voi kuivata ja tehdä niistä maustesuolaa) Sekoita
keskenään voisula sekä vaahterasiirappi ja sivele kurpitsan sisäpinta
seoksella. Kääri kurpitsa tiukasti folioon ja aseta se uunipellille kaiverrettu
puoli ylöspäin. Kypsennä 200 asteessa noin 35-40 minuttia kunnes kurpitsan
seinämät alkavat olla pehmeitä. Kurpitsa voi kypsyä vähän epätasaisesti, joten kannattaa
välillä kokeilla ja tökkiä veitsenkärjellä. Ota sitten kurpitsa uunista, poista
folio ja käännä se varovasti leikkauspuoli alaspäin takaisin uunipellille.
Kypsennä 200 asteessa vielä 30-50 minuuttia kunnes seinämät ovat kunnolla
pehmeitä. Käännä kurpitsa varovasti takaisin pellille kaiverrettu puoli
ylöspäin. Sekoita keskenään kerma ja suola, sivele seoksella kurpitsan
sisäpuoli ja jätä odottamaan täytettä. Laske uunin lämpö 180 asteeseen.
Valmista täyte sillä välin kun
kurpitsa on uunissa.
Keitä riisi kypsäksi.
Kuori ja kuutioi punasipulit,
kuullota ne pannulla, lisää salvia sekä raastettu omena ja sekoittele kunnes
omena alkaa pehmetä. Lisää tarvittaessa hiukan vettä ettei ainekset kuivu.
Lisää tomaattipyree, suola ja vielä hiukan vettä, sekoita ja hauduta hetki.
Lisää murennettu feta sekä raastettu gruyere ja sekoita kunnes juustot ovat
sulaneet seoksen joukkoon. Kaada seos kulhoon pois pannulta ja pese pannu.
Ruskista jauheliha paistinpannulla.
Liuota kanaliemikuutio sekä suola veteen ja lisää jauhelihan joukkoon. Lisää
myös mausteet, timjami, rosmariini, mustapippuri sekä soijakastike ja hauduta aineksia
muutaman minuutin ajan.
Keitä isossa kattilassa vettä
kiehuvaksi, mausta suolalla ja lisää ensin pieniksi paloiksi leikatut
porkkanat. Kun porkkanapalat alkavat pehmetä, lisää pinaatti sekä parsakaalinnuput
ja keitä muutama minuutti. Lisää lopuksi herneet ja keitä vielä 3-4 minuuttia.
Valuta kasvikset.
Yhdistä kaikki täytteen ainekset ja
sekoita huolella.
Lusikoi täyte kurpitsan sisään.
Sivele filotaikina-arkit voisulalla ja rypistä yläpuolen aukon kanneksi. Laita
kurpitsa uuniin 180 asteeseen vielä 20-25 minuutiksi kunnes filokruunu on ruskistunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti