torstai 3. lokakuuta 2024

Dulce de leche kanelipuustit

Hyvää korvapuustipäivää. Juuri äsken, 1. lokakuuta, oli kansainvälinen kahvipäivä ja nyt, 4. lokakuuta, korvapuustipäivä. Mitkä sopisivatkaan paremmin yhteen kuin kahvi ja korvapuusti?!

Koska siskontyttöni osaavat leipoa maukkaita, kuohkeita ja täydellisen kauniita korvapuusteja, en edes yritä yltää samaan taidonnäytteeseen, vaan taas kerran muotoilen epätrendikkäät kanelipuustit – paitsi hiukan eri muotoon, myös hiukan eri täytteillä. Kokoonkeitetty kondensoitu maito, dulce de leche, antaa näille kanelipuusteille lempeän, kermatoffeemaisen aromin. Annoksesta tulee kaksitoista pullaa.


 

Dulce de leche kanelipullat

 

taikina
350 g             vehnäjauhoa
80 g               sokeria
½ pkt (5,5 g) kuivahiivaa
1 tl                suolaa
2 tl                kardemummaa
0,5 tl             kanelia
70 g               kädenlämpöistä voisulaa
1 dl                kädenlämpöistä maitoa
100 g             creme fraichea
1                    muna (huoneenlämpöinen)
2 tl                vaniljauutetta

täyte

30 g               pehmeää voita
100 g             dulce de leche
2 rkl              ruokokidesokeria
2 rkl              kanelia

pinnalle

1                    kananmuna

kuorrute

50 g               tuorejuustoa
2 rkl              dulce de leche
1 rkl              pehmeää voita
1 - 1,5 rkl      maitoa
ripaus            suolaa
60 g               tomusokeria

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään yleiskoneen kulhossa ja kosteat aineet toisessa kulhossa. Lämmitä nestemäisiä aineksia mikrossa sen verran että nesteen lämpötila nousee 40 asteeseen.  Sekoita neste kuiviin aineisiin, asenna koneeseen taikinakoukku ja vaivaa taikinaa keskinopeudella noin 10 minuuttia kunnes se on kiinteytynyt sopivan elastiseksi. Peitä kulho ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.

Sekoita täytteen ainekset huolellisesti keskenään. Levitä taikina jauhotetulle pinnalle ensin hellävaraisesti käsin mahdollisimman litteäksi ja sitten kauli se ohueksi levyksi (noin 35 x 60 cm).

Levitä täyte puolikkaalle taikinalle, taita kaksinkerroin ja kauli vielä hiukan. Leikkaa taikina suikaleiksi, rullaa suikaleet kierteelle ja pyöritä kerälle. Kohota 30 min liinan alla.

Voitele pullat vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja vatkaa kuorrute notkean juoksevaksi. Valuta tai sivele kuorrutetta hiukan jäähtyneiden kanelipuustien pinnalle.


 

Muita leivonnaisia pullataikinasta. Klikkaamalla nimeä pääsee reseptiin:

Mustikkapuustit


 

Kanelipuustit


Omppuboston


 

Lettipuustit


 

Pullasarvet


 

Solmupitkot


 

Pullataikina kookosmaitoon

 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Varmaan tosi herkkua,dulce de leche on niin hyvää,vaikkakin tosi makeaa.
Se tuo aina mieleeni vuokra-asuntomme Caracasissa,jossa meillä.oli osa asuntoa,ja jossa asunnon argentiinalainen omistakaa valmisti alfajores-pikkuleipiä myyntiin.Olohuoneessa oli suuria ämpäreitä täynnä dulce de lecheä ja muutaman kerran kävin lusikan kanssa hieman maistamamassa...

Tuplaespresso kirjoitti...

Dulce de lecheä, niin hyvää kuin se onkin, tulee aika harvoin käytetyksi, mutta leivontaan se sopii tosi hyvin. Että satuitkin muistuttamaan noista alfajoreista. Täytyy taas joskus leipoa niitäkin :)