perjantai 12. marraskuuta 2021

Pekaanipraliini-kurpitsapiirakka


Tämän pekaanipraliinilla päällystetyn kurpitsapiirakan maku antaa mausteillaan pehmeän laskun jouluun. Kun mietin, mihin saisin käytetyksi kaikki loput siitä jättikokoisesta myskikurpitsasta tekemästäni kurpitsasoseesta, löysin Sally’s baking addiction –blogin ja siinähän se oli, täydellinen kurpitsapiirakka. Piirakkataikina on sama jota olen käyttänyt ennenkin, mutta täytteen ja rapsakan pähkinämurupinnan reseptit pääpiirteissään lainasin täältä.


 

Pekaanipraliini-kurpitsapiirakka

pohja

4 dl  vehnäjauhoa + hiukan kaulimiseen
0,5 tl  leivinjauhetta
3 rkl  tomusokeria
0,5 tl  suolaa
120 g  voita
1  muna (koko L)
2 rkl jääkylmää vettä
     (paistamiseen paistopapuja)

täyte

425 g  (myski)kurpitsasosetta
2  munaa (koko L)
200 g  fariinisokeria
1 rkl  maissitärkkelystä
0,5 tl  suolaa
1,5 tl  jauhettua kanelia
1/2 tl  jauhettua inkivääriä
1/4 tl  jauhettua muskottipähkinää
1/8 tl  jauhettua neilikkaa
1/8 tl  vastajauhettua mustapippuria
2 dl  ruokakermaa (18%)

pähkinäpraliini (”crumble”)

150 g  pekaanipähkinöitä
100 g  fariinisokeria
30 g  hunajaa
0,5 tl  suolaa

(kermavaahtoa)

Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, tomusokeri sekä suola. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Nypi jauhot ja voi tasaiseksi massaksi, lisää kananmuna sekä vesi ja sekoita notkeaksi taikinaksi. Taputtele taikina palloksi ja laita se jääkaappiin tunniksi jäähtymään.

Jaa jäähtynyt taikina kahdeksi samanpainoiseksi palaksi. Toinen pala käytetään piirakkaan, toisen voi vaikka pakastaa vastaisen varalle. Puolikas taikina riittää tähän piirakkaan. Piirakkataikina on tämän kokoinen, koska yhtä munaa vähempää ei voi käyttää ja jos joskus haluaa piirakkaan kannen tai taikinaristikon, toinen puolikas taikinaa käytetään siihen tarkoitukseen.

Laita leivinpelti uuniin ja uuni lämpiämään 190 asteeseen.

Ripottele työtasolle vehnäjauhoja ja kauli kylmä taikina halkaisijaltaan noin 10 cm piirakkavuokaa suuremmaksi pyöreäksi, ohueksi levyksi. Tämä piirakkavuoka on halkaisijaltaan 27 cm ja taikinalevyn halkaisija oli noin 37-40 cm. Nosta taikina vuokaan ja muotoile vuoan muotoon. Jos osa reunoja jää ulkopuolelle, ne voi vielä jättää roikkumaan. Pistele taikinaan haarukalla reikiä, peitä taikina leivinpaperilla ja kaada paperin päälle keraamisia paistopapuja (tai kuivia herneitä tms) niin paljon että ne peittävät koko pohjan ja pitävät taikinan alhaalla esipaiston ajan. Laita vuoka kaikkineen jääkaappiin vielä 15 minuutiksi. Nosta sitten vuoka jääkaapista uuniin kuuman leivinpellin päälle ja esikypsennä pohjaa 12 minuuttia.

Valmista täyte sillä välin kun taikina esipaistuu. Mittaa kulhoon kaikki täytteen ainekset ja vatkaa ne kunnolla sekaisin. Kun pohja on esipaistettu, nosta paistopavut papereineen pois. Tässä vaiheessa reunoilta voi trimmata sen ylimääräisen taikinan joka on roikkunut reunojen ulkopuolella. Tarvittaessa reunat voi ohuelti sivellä vatkatulla kananmunalla.

Kaada täyte lämpimälle taikinapohjalle ja laita uuniin 190 asteeseen kypsymään noin 40-50 minuutiksi, edelleen kuuman leivinpellin päälle. Puolessavälissä paistoa peitä piirakka kevyesti foliolla ettei reunat kypsy liikaa.

Leikkaa pähkinät veitsellä ihan pieniksi muruiksi. (Minulta loppui pekaanipähkinät kesken, joten korvasin koko määrästä noin kolmanneksen paahtamattomilla pistaaseilla.) Mittaa fariinisokeri sekä suola ja sekoita ne pähkinärouheen joukkoon. Lisää lopuksi hunaja ja sekoita kunnes aineksista on muodostunut täysin tasainen, hiukan kostea muruseos. Levitä muruseos piirakan päälle heti kun olet ottanut sen uunista. Painele tasainen murukerros kevyesti täytteen pinnalle ja laita vuoka heti takaisin uuniin 190 asteeseen vielä 15 minuutiksi ilman foliota.

Jäähdytä valmista piirakkaa vähintään 4-5 tuntia ennen sen leikkaamista. Viimeistele palat kermavaahdolla.

4 kommenttia:

Ene kirjoitti...

See on vaarallisen hyvää!!!🤭🤫

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ene
Niin hyvää että täytyy tehdä toinenkin - ja kolmas :)

Ene kirjoitti...

Piirakka testattu ihmisillä jotka vihavaat kurpitsa , kaikki kiitä . Ihana resepti ! 😊

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ene
On se. Ihan paras kurpitsaresepti mitä minä olen kokeillut. Luulen että salaisuus on siinä pähkinäcrumblessa. Ilman sitä se olisi vain yksi kurpitsapiirakka muiden joukossa.