Huomasin juuri että en ole pitkiin
aikoihin tehnyt lihapullia. Se puute piti heti korjata varsinkin, kun kaupassa sattui
olemaan 17% naudan jauheliha tarjouksessa. Näin rasvaisen naudanlihan kanssa ei
tarvita ollenkaan possua, vaan lihapyörykät voi valmistaa pelkästä naudan
jauhelihasta ja niistä tulee todella meheviä.
Vaikka otsikossa puhutaan ”mausteisista”
lihapullista, ei näissä nyt niin hirveän paljon ole mausteisuutta, mutta
kuitenkin reilusti enemmän kuin niissä perinteisissä ”mummon lihapullissa”.
Juuri sopivasti mausteita jotta pyörykät voi dipata srirachamajoneesiin ja
napostella vaikka ihan sellaisenaan. Tästä reseptistä tulee noin 30-40
lihapullaa riippuen vähän siitä miten isoja niistä haluaa pyöritellä. Ensin ne
paistetaan uunipellillä ja lopuksi viimeistellään paistinpannulla.
Mausteiset lihapullat
700 g naudan 17% jauhelihaa
2 sipulia
hiukan voita ja oliiviöljyä
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoa
1 tl jeeraa
1 tl korianteria
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl fenkolia
1 tl paprikaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 ruukku korianteria (vain
lehdet) hienonnettuna
2 rkl sweet chili kastiketta
Ota jauheliha jääkaapista
lämpenemään. Kuori sipulit, leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi ja kuullota
pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Jätä pannu sipuleineen jäähtymään.
Laita uuni lämpenemään 225 astetta
ylä-alalämpö tai 200 astetta kiertoilma. Kiertoilma on hyvä jos haluaa tehdä
vähän isomman satsin lihapullia.
Riko munat isoon sekoituskulhoon. Mittaa
pienempään kulhoon korppujauho sekä jauheeksi hierretyt mausteet jeerasta
mustapippuriin. Vatkaa munat sekaisin, lisää maustettu korppujauho, sekoita
hyvin ja anna ainesten turvota 5-10 minuuttia. Lisää sitten isoon kulhoon
jauheliha, jäähtynyt kuullotettu sipuli, hienonnetut korianterinlehdet sekä
sweet chili –kastike ja sekoita ainekset kunnolla sekaisin. Yleiskone
lapavatkaimineen, jos sellainen on käytettävissä, on tässä hyödyllinen
apuväline.
Paista taikinasta yksi koepallero
jotta voit tarkistaa mausteiden määrän. Tässä vaiheessa suolaa ja mausteita voi
vielä lisätä jos kypsä lihapulla niitä tuntuu kaipaavan.
Levitä uunipellille leivinpaperi ja
pyörittele taikinasta sopivan kokoisia lihapullia. Kypsennä pyöryköitä uunissa
15-20 minuuttia ja heti uunista ottamisen jälkeen viimeistele ne vielä pyörittelemällä
kuumalla paistinpannulla joka puolelta tasaisen ruskeiksi.
Srirachamajoneesi
200 g majoneesia (Hellmann’s)
2 tl Dijon sinappia
1-2 tl (tai oman maun mukaan) Sriracha maustekastiketta
(tai majoneesin voi maustaa myös itse tehdyllä chiliöljyllä)
(tai majoneesin voi maustaa myös itse tehdyllä chiliöljyllä)
Vatkaa ainekset keskenään ja tarjoile
lihapullien kanssa.
p.s. Jos majoneesin kalorimäärä kauhistuttaa, sen voi korvata kermaviilillä.
p.s. Jos majoneesin kalorimäärä kauhistuttaa, sen voi korvata kermaviilillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti