Kun kaikkia tapahtumia ja juhlapäiviä varten on olemassa omanlaisensa leivonnaiset, laskiaispullat, runeberginleivokset, vapputippaleivät ja niin edelleen, niin täytyyhän pride –viikollekin olla omat nimikkopullansa. Siispä tässä kaikille riittävän huumorintajuisille leivontaresepti prideviikon kahvipöytään. Tai saa näiden kanssa juoda teetäkin, tai samppanjaa tai ihan mitä vaan, jos kahvi ei maistu.
Leivokset on valmistettu tuulihattutaikinasta, täytetty ja kuorrutettu asianmukaisesti. Muotoina ovat donitsi, èclair ja perinteinen pieni pyöreä tuulihattu. Tuulihattujen leipominen ei itse asiassa ole ollenkaan vaikeaa kun noudattaa reseptiä. Viimeistelyn voi tehdä helposti tai vaikeasti, riippuen siitä paljonko näiden leipomiseen haluaa käyttää aikaa ja tiskiä. Leivonnaiset voi kuorruttaa vaikka jokaisen eri väriseksi ja koristella, ja täytteitäkin voi tehdä useampaa eri makua. Siis jos haluaa… Näiden täyte valmistui helpoimmalla ja nopeimmalla mahdollisella tavalla sekoittamalla se valmiista moussejauheesta. Tässä se on valkosuklaa-nougat mousse kun sitä sattui kaapissani olemaan, mutta kaupoissa on tarjolla myös vadelman, suklaan ja mango-passionhedelmän makuisia moussejauheita. Yksinkertainen kuorrute on tomusokerista ja viimeistelty täysin överiksi sateenkaarenkirjavilla strösseleillä.
Sateenkaarileivokset tuulihattutaikinasta
2 dl maitoa
1,5 dl vettä
140 g voita
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
210 g vehnäjauhoa
6 munaa (koko L)
pehmeää voita donitsipellin
voitelemiseen
taikinan voitelemiseen 1 muna ja 1
rkl maitoa
täyte:
1 pakkaus BlåBandin moussejauhetta
(tässä valkosuklaa-nougat)
2 dl maitoa
200 g philadelphia tuorejuustoa
kuorrute:
400 g tomusokeria
1 tl sitruunamehua
2-3 rkl vettä (ja lisää jos
tarvitaan)
(elintarvikeväriä)
sateenkaarenkirjavia strösseleitä
(hanki riittävästi!)
Sulata voi kattilassa, mutta älä päästä
sitä ruskistumaan. Lisää maito, vesi, sokeri ja suola, ja kuumenna seos
kiehumispisteeseen. (Työjärjestys on tämä siitä syystä, että maito ei niin
helposti kärähdä kattilan pohjaan kun siinä on ensin sulatettu rasva.)
Lisää
jauhot, sekoita tasaiseksi ja hämmennä kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se
irtoilee kattilan reunoista, muuttuu hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy
muotoilemaan pallon. Laita taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita
uuni lämpiämään 190 asteeseen. (Jos munat vatkataan liian kuumaan taikinaan, ne
kypsyvät liian aikaisin eikä taikina kohoa uunissa.)
Kun taikina on jäähtynyt
hiukan yli kädenlämpöiseksi, suunnilleen 50-asteiseksi, käynnistä koneen
lapavatkain ja lisää munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten.
Viimeisen munan jälkeen jatka vatkaamista vielä noin viiden minuutin ajan kunnes
taikina on notkeaa ja kiiltävää.
Taikinan pursottamista varten tarvitaan
iso kertakäyttöinen pursotinpussi ja siihen 15-20 mm halkaisijaltaan tylla.
Paras on 16-millinen tähtitylla (maksaa 4,50) mutta jos sellaista ei ole,
tyllan voi kääräistä kertakäyttöisestä alumiinivuoasta ja kiinnittää
maalarinteipillä pursotinpussin päähän.
Donitsit pursotetaan donitsivuokaan.
Voitele vuoan kolot huolellisesti pehmeällä voilla. Pursota koloon rengas ja
tasoita pinta niin ettei sauma jää näkyviin. Jos pursotus ei ole tehty
tähtityllalla, vedä haarukalla donitsin pintaan matalat urat.
Èclairit pursotetaan suoraan
leivinpaperille noin 12-13 cm pituisina pötköinä. Päät viimeistellään ja
pintaan vedetään haarukalla matalat urat. Urat vähentävät taikinan repeilemistä
paistettaessa.
Pienet tuulihatut pursotetaan pieninä palloina leivinpaperille,
minkä jälkeen pinta tasoitetaan kevyesti.
Voitele leivokset muna-maitoseoksella ja paista uunin keskiosassa 190 asteessa 30-35 minuuttia kunnes ne
ovat kauniisti kohonneet ja kullanruskeita. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston etteivät tuulihatut lässähdä.
Siirrä valmiit leipomukset metalliritilälle jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi ennen kuin alat täyttää ja kuorruttaa niitä.
Siirrä valmiit leipomukset metalliritilälle jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi ennen kuin alat täyttää ja kuorruttaa niitä.
Valmista täyte käyttämällä molemmat
pakkauksen moussejauhepussit. Kaada kulhoon maito, lisää moussejauhe ja vatkaa
(miel. sähkövatkaimella) 5 minuutin ajan. Lisää sitten tuorejuusto ja vatkaa se
huolella täytteen joukkoon. Anna täytteen tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia
ennen käyttöä. Lusikoi sitten täyte isoon pursotinpussiin.
Tuulihattutaikinasta valmistetut
leivonnaiset ovat tyhjiä sisältä joten niitä ei tarvitse halkaista täyttämistä
varten. Tee pienen tuulihatun pintaan yksi reikä syömäpuikolla tms, donitsin
yläpintaan 3 reikää tasaisin välein ja èclairin yläpintaan reikä kumpaankin
päähän. Näin pursotinpussin kärjen voi työntää leivokseen ja pursottaa täytettä
niin että leivos täyttyy tasaisesti. Kuorrute peittää reiän.
Kun täyttö on tehty, valmistele
kuorrute. Kaada ensin yhteen kulhoon strösselit. Kaada toiseen kulhoon ensin
tomusokeri. Lisää sitten sitruunamehu ja vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää
vettä varovasti teelusikallinen kerrallaan kunnes kuorrute on tasaista ja
notkeaa. Ota sitten yksi tuulihattu kerrallaan, kasta pinta kuorrutteeseen,
valuta ylimääräinen pois ja laita takaisin metalliritilälle. Kun olet
kuorrutanut 5-6 tuulihattua, kasta ne yksi kerrallaan syvälle strösseliseokseen
ja ravista varovasti ylimääräiset pois. Jatka seuraavien kanssa kunnes kaikki
on tehty.
Siirrä sateenkaarileivokset ritilän päällä jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään, jolloin ne ovat parhaimmillaan.
VAROITUS! Älä missään tapauksessa säilytä valmiita leivoksia ilmatiiviissä pakkauksessa! Muovin sisällä niin taikinan, kuorrutteen kuin strösselinkin rapeus häviää ja lopputulos on yhtä pehmeää mössöä.
Siirrä sateenkaarileivokset ritilän päällä jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään, jolloin ne ovat parhaimmillaan.
VAROITUS! Älä missään tapauksessa säilytä valmiita leivoksia ilmatiiviissä pakkauksessa! Muovin sisällä niin taikinan, kuorrutteen kuin strösselinkin rapeus häviää ja lopputulos on yhtä pehmeää mössöä.
Jos tykkää enemmän suolaisista
tuulihatuista, èclairit voi jättää kuorruttamatta ja tehdä niistä vaikka
minihotdogeja täyttämällä ne pienillä Nürnbergin bratwursteilla ja lisukkeeksi
ruohosipulimunakokkelia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti