Tuore, rasvainen makrilli on
vähintään lohen veroinen, ellei parempikin ruoka-aine hyvien Omega 3 -rasvahappojen
lähteenä. Kala on sitä mitä se syö, makrilli syö kalaa, kasvatettu lohi nykyisin
suurimmaksi osaksi enää soijaa, härkäpapua, rypsiöljyä ja muita kasviksia, minkä vuoksi lohen rasvapitoisuus on viime vuosina laskenut, joidenkin arvioiden mukaan jopa alle puoleen 15 vuoden takaisista arvoista.
Tuore, "villi ja vapaa" makrilli on kuitenkin valitettavan harvinainen kala missään kalatiskillä. Joten, kun sellaisen näkee, kannattaa ostaa. Ja jos ei näe, kannattaa kysyä josko takahuoneesta löytyisi. Paistettuna tai grillattuna makrilli on huikeasti paremman makuista kuin savustettuna (IMHO). Kaikki (ne muutama) makrillireseptimme löytyvät sivupalkin kautta hakusanalla *makrilli*.
Tuore, "villi ja vapaa" makrilli on kuitenkin valitettavan harvinainen kala missään kalatiskillä. Joten, kun sellaisen näkee, kannattaa ostaa. Ja jos ei näe, kannattaa kysyä josko takahuoneesta löytyisi. Paistettuna tai grillattuna makrilli on huikeasti paremman makuista kuin savustettuna (IMHO). Kaikki (ne muutama) makrillireseptimme löytyvät sivupalkin kautta hakusanalla *makrilli*.
Reseptissä on mainittu kahden hengen
salaattia varten raaka-aineiden suurinpiirteiset määrät, joita jokainen voi
itse soveltaa kunhan niitä kaikkia löytyy salaatin joukosta. Jopa muutama
parmesaanilastu on tärkeä makulisä tässä salaatissa.
Makrillisalaatti
1 iso makrilli fileoituna, pystyruodot poistettuina
ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
10-15 pientä varhaisperunaa
(Annabelle tms)
tilkka ruokaöljyä
pari kourallista rucolaa
1 makeahko omena (pink lady)
puolikas fenkoli
6-8 pientä etikkapunajuurta
parmesaania ohuina lastuina
kastike
1 tölkki creme fraichea
muutama lusikallinen etikkaista
punajuurilientä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
sipulijauhetta
hienonnettua tuoretta tilliä
tilkka kermaa jos kastiketta täytyy
ohentaa
lopuksi
tuoretta tilliä
(pikkelöityä) punasipulia
sitruuna
Aloita keittämällä perunat kypsiksi
hyvin suolatussa vedessä. Jäähdytä perunat mahdollisimman nopeasti, leikkaa ne
peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja pyöräytä tilkassa ruokaöljyä.
Valmista sitten kastike sekoittamalla
creme fraicheen punajuurilientä ja mausteita. Luota omaan makuusi mausteita
lisätessä.
Tikuta fileet cocktailtikkujen avulla
suoriksi (katso tarkempi ohje täältä), ripottele suolaa makrillifileille
molemmin puolin. Hiero fileet ruokaöljyllä ja rouhi pinnalle vielä vähän
mustapippuria.
Valmistele kaikki muutkin salaatin
ainekset omiin kulhoihinsa. Salaatti kootaan sitten suoraan lautasille.
Huuhtele ja kuivaa rucolat, kuori ja viipaloi omena, leikkaa fenkoli
mandoliinilla millin viipaleiksi. Leikkaa etikkapunajuuret pieniksi lohkoiksi.
Veistä juustohöylällä parmesaanista lastuja.
Öljyä alumiinifolio ja aseta
maustetut makrillifileet folion päälle nahkapuoli alaspäin. Kuumenna grilli
mahdollisimman kuumaksi. Nosta folio grilliritilälle ja laita kansi heti
kiinni. Kypsennä fileitä 4-6 minuuttia kunnes lihan väri muuttuu vaaleaksi.
Varo kypsentämästä liikaa. Nypi tikut pois hiukan jäähtyneistä fileistä.
Rakenna salaatti kahdelle lautaselle,
ensin rucolaa pohjalle ja sitten muut ainekset. Valuta kastike kasvisten
päälle. Nosta makrillifilee päällimmäiseksi ja viimeistele se pikkelöidyllä
punasipulilla sekä tuoreella tillillä. Vielä sitruunanlohko lautaselle, niin
tosi herkullinen makrillisalaatti on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti