Moni paistaisi churroja tai munkkeja vapuksi ja varmaan useamminkin, jos uppopaiston jäljiltä koko keittiö ei olisi sakeana paistoöljyn käryä. Tavallisella kattilalla liedellä öljyn lämmösäätö on jatkuvaa tasapainottelua ja työn päätteeksi ympäristö on kuorrutettu rasvaroiskeilla. Sähköinen, termostaattiohjattu rasvakeitin puolestaan tarvitsee pari-kolme litraa öljyä toimiakseen. Molempi pahempi?
Vaikka churrot eivät olekaan
ykkösvalintani vapun makeaksi, niin kun löysin ”Serious Eats”in sivuilta
vohveliraudalla valmistettavien churrojen reseptin, siihen oli pakko tarttua ja
kokeilla. Tai siis, churrot - eihän nämä ole mitään churroja kun uppopaisto
puuttuu, mutta voisiko näitä churro-vohveli- tekeleitä nimittää vaikka nimellä
churreli? Lopputulos oli nimittäin enemmän vohveli kuin churro. Maku oli ihan
ok, vaikka sitä oikeaa uppopaiston purutuntumaa, rapeaa pintaa ja pehmeää
sisusta, tällä tavalla ei saa aikaan. Lisäksi valmiiden ”churrelien” pinta
täytyy sivellä voisulalla jotta kanelisokeri tarttuisi siihen. Mutta jos haluaa
tehdä jotain itse ja taloudessa on vohvelirauta (mieluummin sellainen
belgivohvelirauta), tämä ei ole huono vaihtoehto vappuleivonnaiseksi. Kaikki muut tarvittavat ainekset ovat niin perustuotteita, että löytyvät varmaan joka keittiöstä.
Lisäksi tein kolme dippikastiketta,
perinteiset chilisuklaa- ja mangodipin sekä uutena sekoituksena suolakinuskikastikkeen.
Dipit kannattaa tehdä ennen kuin ryhtyy paistamaan vohveleita, sillä churrot ja "churrot" ovat parhaat nauttia lämpiminä.
Churrelit vohveliraudalla
1 ¼
dl vettä
4 rkl voita
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
¼ tl kanelia
1 ¼ dl vehnäjauhoa
2 munaa koko L
(vuokaspray)
voisulaa
1 dl sokeria
1 tl kanelia
Kaada kattilaan vesi ja lisää voi,
suola, sokeri sekä kaneli ja kuumenna seos kiehuvaksi. Kun sokeri ja voi on
sulanut, lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti noin minuutin ajan kunnes jauhot
ovat kokonaan sekoittuneet ja taikinasta on muodostunut killtävä tiivis
pallo. Jäähdytä taikinaa viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisää kananmunat ja
vatkaa voimakkaasti. Lopuksi taikina alkaa muistuttaa koostumukseltaan kuin
voivaahtokuorrutetta tai kuin tuulihattutaikinaa, mitä se lähinnä onkin.
Sekoita sokeri ja kaneli laakeassa
astiassa.
Kuumenna vohvelirauta, suihkauta
pinnoille hiukan vuokasprayta ja nosta keskelle kahden lusikan avulla paistumaan
vähän pingispalloa isompi nokare taikinaa. Paina
kansi kiinni ja paista churrelia 5-10 minuuttia kunnes se on pinnaltaan kauniin
ruskea. Ota valmis vohveli pois, leikkaa se vähän pienemmiksi paloiksi, sivele
ohuelti voisulalla molemmin puolin ja kääntele kanelisokeriseoksessa.
Taikinasta tulee 5-6 ”churrelia” eli vohvelia jotka sitten taitellaan pienemmiksi paloiksi.
Kolme dippiä churroille
chilisuklaadippi
100 g tummaa suklaata
30 g maitosuklaata
1,5 dl kuohukermaa
2 rkl huoneenlämpöistä voita
0,5 tl suolaa
oman maun mukaan cayennepippuria
Leikkaa suklaat suunnilleen sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna kerma kattilassa, ota kattila pois
lämmöltä ja kaada suklaapalat kuuman kerman joukkoon, Sekoita kunnes kaikki suklaa
on sulanut ja kattilaan on muodostunut suklaakastike. Sekoita voi lämpimän
kastikkeen joukkoon. Lisää suola ja cayennepippuria oman maun mukaan.
Lisätessäsi cayennea maistele kastiketta että pippuri maistuu, mutta sitä ei
hulahda liikaa. Sekoita huolella ja tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
mangodippi
2,5 dl mangososetta
1,5 rkl limettimehua
2 rkl sokeria
Sekoita kattilassa mangosose, limettimehu
sekä sokeri ja kiehauta. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.
suolakinuskidippi
1 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa
Keittele kermaa ja fariinisokeria kasarissa
noin 10 minuutin ajan erittäin matalalla lämmöllä niin että kastike koko ajan
hiljalleen kiehuu, mutta ei kuohahda pitkin liettä. Sekoita kastiketta koko
ajan äläkä hetkeksikään käännä sille selkääsi ellet halua siivota kinuskia
liedeltä. Kun kastike hiukan sakenee, lisää suola ja sekoita hyvin. Tarjoile suolakinuskidippi
huoneenlämpöisenä.
2 kommenttia:
Hauska versio churroista. Olen viimeksi syönyt churroja Venezuelassa, siellä oli paikallinen churro-ketju nimeltä Churromania, jossa myös erilaisilla mauilla täytettyjä churroja. Nykyään Churromania on ketju, joka toimii Floridassa ja muissa latinomaissa.
Jostain käsittämättömästä syystä churro näyttää nyt olleen SE vappuleivonnainen. Minulle churro ei ole ykkösvalinta, mutta jos eteen tuodaan, voin syödä yhden tai kaksi. Mieluummin tippaleipää tai munkkia :)
Lähetä kommentti