Jatketaan lihapullateemalla. Perinteiset
”mummon lihapullat” saivat lisäpotkua dukkah –maustesekoituksesta, jossa
pyörykät kieriteltiin ennen paistamista. Dukkah on perinteinen egyptiläinen
mausteseos, jossa maistuu niin hasselpähkinät kuin mausteet ja
seesaminsiemenetkin. Kun pähkinät ja mausteet paahdetaan ennen käyttöä, ne
saavat aivan erityisen aromin joka vie ruokailijan makumatkalle pohjoiseen
Afrikkaan. Dukkah –lihapullat nautittiin pitaleivän sisällä raikkaan
jogurttikastikkeen sekä kurkun ja punasipulin kanssa. Pyörykät voi valmistaa
joko karitsan jauhelihasta tai vaikka ihan tavallisesta
nauta-sika-jauhelihasta.
Dukkah -mausteseos
50 g hasselpähkinöitä
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl jeeransiemeniä (juustokumina)
1 rkl fenkolinsiemeniä
3 rkl seesaminsiemeniä
Rouhi pähkinät kevyesti, laita ne
paistinpannulle ja paahda ne. Paahda sen jälkeen mausteet samalla pannulla.
Varo polttamasta mausteita – varsinkin fenkolinsiemenet kärähtävät nopeasti.
Kaada paahdetut pähkinät ja mausteet yleiskoneen kutteriin ja rouhi ne
karkeaksi jauheeksi.
Pitaleivät
(6 kpl)
2,5 dl vettä (42°C)
2 tl kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
1 + 6 dl vehnäjauhoa (+ lisää
tarvittaessa)
2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Sekoita keskenään lämmin vesi,
kuivahiiva, sokeri sekä 1 dl jauhoa ja anna seoksen tekeytyä noin 15 minuuttia
huoneenlämmössä. Lisää sitten loput vehnäjauhosta sekä suola ja alusta taikinaa
10-12 minuuttia minuuttia kunnes taikina on pehmeää ja joustavaa. Jos taikina
tuntuu olevan kovin tarttuvaista, lisää verovasti vehnäjauhoa. Käytä kuitenkin
mieluummin vähän liian vähän kuin vähän liian paljon jauhoa.
Nosta valmis taikina kulhosta, kaada
kulhoon oliiviöljy ja laita taikina takaisin. Pyörittele taikinaa kulhossa
kunnes se on kauttaaltaan öljyn peitossa. Peitä kulho kevyesti ja laita se
lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi. Tässä menee aikaa noin tunnin
verran.
Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan,
kauli ne litteiksi ja paista yksi kerrallaan todella kuumalla paistinpannulla (valurauta on paras)
noin 1-1,5 minuuttia per puoli. Valmis pitaleipä on ruskeapilkullinen ja se kohoaa
paistettaessa kuplille niin että leivän sisään muodostuu tasku.
Jogurttikastike
300 g kreikkalaista jogurttia
1 ruukku tuoretta korianteria (vain
lehdet)
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä
ripaus suolaa
1 tl sitruunamehua
Hienonna korianterinlehdet ja sekoita
kaikki ainekset keskenään. Anna makuuntua jääkaapissa tunnin verran ennen
käyttöä.
Dukkah –lihapullat
1 pieni sipuli
1 rkl voita
1 dl kermaa
0,5 dl korppujauhoa
400 g karitsan jauhelihaa (tai
nauta-sika –jauhelihaa)
1 kananmuna
1 tl suolaa
0.5 tl jauhettua maustepippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,25 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl jauhettua jeeraa
(juustokumina)
hiukan mustapippuria myllystä
1 erä dukkah –mausteseosta
Sekoita keskenään kerma ja
korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin kerma ja sekoita
siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa kerman
korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava,
epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota se
paistinpannulla vähässä voissa. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja pyörittele
massasta 20 lihapullaa. Lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet kädet
kylmällä vedellä heti alussa ja aina muutaman lihapullan jälkeen.
Kaada dukkah –mausteseos pieneen
pakasterasiaan ja nosta siihen kahden haarukan avulla yksi lihapulla
kerrallaan. Ravistele rasiaa niin että lihapulla pyörii mausteissa. Kun pinta
on kokonaan maustettu, nosta lihapulla varovasti haarukoiden avulla
leivinpaperin päälle uunipellille ja jatka samoin seuraavien lhapullien kanssa.
Mausteseos riittää juuri sopivasti 20 lihapullalle.
(Kun kerran toimeen on ryhdytty,
kannattaa saman tien tehdä vaikka tuplasatsi lihapullia. Jos haluaa eri makuja,
toisesta erästä voi jättää dukkahit pois ja paistaa ihan perinteisiä
pyöryköitä.)
Kypsennä dukkah –lihapullat uunipellillä
225 asteessa noin 20 minuuttia.
Täytä pitaleipien tasku
lihapyöryköillä, kastikkeella, punasipulilla ja kurkulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti