Kaupassakäyntivälit ovat kovasti pidentyneet
näinä rajoitetun liikkumisen aikana. Normioloissa tuli ostettua erilaisia
leikkeleitä, joita sitten syötiin leivän päällä ja muutama siivu lihaa tai
makkaraa tapasi kadota parempiin suihin hiukopalana jääkaapilta kuplavettä
hakiessakin. Nyt niiden ostaminen on meillä kovasti vähentynyt ja niitä tulee
syötyä säästeliäämmin. Yksi hyväksi koettu ratkaisu oli valmistaa reilu annos
nyhtöpossua. Siitä saa varsinaisten aterioiden lisäksi mukavasti särvintä
leivälle ja sen salasuupalankin jääkaapilla käydessä. Hinnaltaankin tämä
lisäaineeton porsaan kasslerista kokattu täyslihatuote kestää vertailun
kaupallisten leikkeletuotteiden kanssa, tänäänkin löysin netistä tarjouksen
kasslerista 5,90/kg. Iso paisti kypsyy samassa ajassa kuin pienempikin ja siitä
riittää sitten moneen lähtöön. Valmiin nyhtöpossun voi myös pakastaa jos on
tarpeen.
Nyhtöpossu kasslerpaistista
1,8 kg kasslerpaisti
maustesekoitus
1 rkl jeeraa
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl cayennepippurijauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl rouhittua
mustapippuria
1 rkl suolaa
1,25 dl ruokosokeria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja
siirrä sivuun odottamaan.
mausteinen suolaliemi
1,25 dl suolaa
1,25 dl sokeria
3 rkl edellä
tehtyä maustesekoitusta
1,5 – 2 l vettä
2 laakerinlehteä
Sekoita suola veteen niin, että se
liukenee kokonaan ja lisää sitten sokeri ja 3 rkl maustesekoitusta ja sekoita
myös ne hyvin. Laita liha sopivan jämptin kokoiseen astiaan tai isoon
muovipussiin ja kaada lientä lihalle niin, että se peittyy kokonaan ja lisää
laakerinlehdet. Laita liha jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi. Sinä
aikana suola ja mausteet imeytyvät lihaan ja näin suolattu liha pysyy mehevänä
uunikypsennyksen aikana, sillä lihaan imeytynyt suola sitoo kosteutta lihaan,
kun taas pintasuolaus imee kosteutta pois lihasta ja kuivattaa sitä.
Kun liha on maustunut niin taputtele
se kuivaksi ja hiero maustesekoitusta lihaan joka puolelle. Laitoin tämän
jälkeen lihan pataan ja pidin sitä aluksi ilman kantta 225-asteisessa uunissa noin
45 minuuttia, jonka jälkeen pudotin lämmön 110 asteeseen ja laitoin kannen
päälle. Laitoin herätyskellon soimaan kuuden tunnin kuluttua ja tarkastin lihan
sisälämpötilan. Se oli yli 90 astetta ja liha tuntui ihanan pehmeältä. Otin
uunista lämmön pois ja jätin possun jälkilämmölle uuniin vielä pariksi
tunniksi. Nostin kaksilla grillipihdeillä possun laudalle jäähtymään ja kun se
oli sopivasti jäähtynyt, revin sen haarukoilla vaivattomasti rikki.
Lihassa oli sopivasti suolaa ja
mausteita ja kypsyys juuri sopiva. Pataan jäänyttä paistolientä voi lisätä
joukkoon niin saa kosteampaa possua. Siitä voi myös tehdä karkkikastikkeen possulle.
Karkkikastike
1/2 dl vettä
2 dl fariinisokeria
2 dl lientä
padasta
jos lientä ei ole riittävästi tai
käytät sen possun mehevöittämiseen, voit korvata sen (tai osan siitä) vedellä
ja lisätä maustesekoitusta joukkoon
Laita sokeri ja 1/2 dl vettä kasariin
ja kuumenna, Heiluttele kattilaa kun sokeri alkaa sulaa. Kun kaikki sokeri on
liuennut lisää loppu neste ja anna kiehua hieman kokoon. Seos kuohuu
voimakkaasti, joten kannattaa olla tarkkana.
Brokkoliriisi
(neljälle)
2 dl pitkäjyväistä
riisiä
puolikas kurkku
2 isoa san marzano –tomaattia tai 1 iso pihvitomaatti
noin 250 g brokkoli eli parsakaali
2 kevätsipulia
(suolaa ja mustapippuria)
Irrota parsakaalista kukinnot ja
leikkaa varsi peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa
vettä ja ripaus suolaa ja kun vesi kiehuu, lisää parsakaalin varsipalat ja
keitä niitä 3 minuuttia, minkä jälkeen lisää kukinnot ja keitä kaikkia yhdessä
vielä parin minuutin ajan. Siirrä ryöpätyt kasvikset jääveteen jäähtymään jotta
kaunis vihreä väri säilyy. Laita sitten palat monitoimikoneen kulhoon ja
hienonna ne leikkuriterällä murskaksi, ei kuitenkaan soseeksi asti.
Keitä riisit miedossa suolavedessä
pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori kurkku ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Leikkaa
tomaatit ja kevätsipulit pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki brokkoliriisin
ainekset ja sekoita. Mitä voimakkaammin maustettua nyhtöpossu tai sen kastike on, sitä vähemmän
brokkoliriisi tarvitsee suolaa tai pippuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti