torstai 2. huhtikuuta 2020

Kurpitsa-pekonilasagne ja uunikuivatut minitomaatit


Perinteinen jauhelihalasagne on hyvää ja riittoisaa, mutta joskus siihen kaipaa vähän vaihtelua. Mikäli pakastimessa sattuu olemaan sopivasti myskikurpitsasosetta, sitä voi käyttää kasvispainotteisen lasagnen valmistamiseen. Jos kurpitsaa on mutta sosetta ei, siihen löytyy resepti eilisestä päivityksestä. Lisämakua lasagnelle antaa paketti paistettua amerikanpekonia sekä perinteinen mirepoix eli sipuli-varsiselleri-porkkana yhdistelmä. Jotain hapokasta lisuketta tämä vielä tarvitsee ja uunikuivatut kirsikkatomaatit on siihen täydellinen ratkaisu. Aloitetaan niistä tomaateista.


Uunikuivatut minitomaatit

1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
0,5 rkl ruokaöljyä
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
(halutessaan voi laittaa myös hiukkasen punaviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa)
säilömiseen tilkka ruokaöljyä

Puolita tomaatit ja lado ne vierekkäin uunivuokaan. Ripottele päälle ruokaöljy ja mausteet ja kuivaa 150-asteisessa uunissa pari tuntia kunnes tomaatinpuolikkaat ovat rypistyneet mutta eivät vielä kovasti kuivuneet. Jäähdytä, laita tomaatit purkkiin ja ruokaöljyä niiden päälle. Säilyy jääkaapissa pari viikkoa ellei tule syödyksi sitä ennen.


Myskikurpitsa-pekonilasagne
(6 annosta)

kurpitsatäyte
2  porkkanaa
2  sellerinvartta
1  iso sipuli
nokare voita
1 paketti (170 g) Amerikanpekonia
600 g  myskikurpitsasosetta
2 rkl  tomaattipyreetä
1 tl  valkoviinietikkaa
1 tl  hienoa merisuolaa

juustokastike
60 g  voita
60 g  vehnäjauhoa
noin 1 litra (kuumaa) maitoa
150 g  mozzarellaraastetta
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä

12-15 lasagnelevyä
voita vuoan voitelemiseen

Leikkaa sipuli, porkkanat ja varsisellerit muutaman millin kuutioiksi. Sulata paistinpannulla voita ja kuullota kasvispalat siinä. Paista amerikanpekonit rapeiksi ja imeytä niistä ylimääräinen rasva talouspaperiin. Leikkaa pekonit pieniksi muruiksi. Kuumenna myskikurpitsasose ja mausta se tomaattipyreellä, valkoviinietikalla sekä suolalla. Lisää joukkoon kuullotetut kasvikset sekä pekonimurut.

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoittele pienellä lämmöllä muutaman minuutin ajan ja lisää sitten kuuma maito vähän kerrallaan. Sekoita huolella ettei kastikkeeseen jää jauhokokkareita. Keittele kastiketta hiljaa poreillen ja ahkerasti sekoitellen noin 10 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsyneet. Muista että maitopohjaiset kastikkeet palavat pohjaan heti kun selkänsä kääntää… Lisää lopuksi juustoraaste ja sekoita kunnes juusto on täysin sulanut kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Voitele laakea lasagnevuoka voilla. Lusikoi vuoan pohjalle ohut kerros juustokastiketta ja lado sen päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä pastalevyille kolmannes kurpitsatäytteestä ja sen päälle neljännes jäljellä olevasta juustokastikkeesta. Jatka lasagnelevyillä, kurpitsatäytteellä ja juustokastikkeella kunnes viimeisen pastalevykerroksen päälle tulee vielä loput juustokastikkeesta. Kypsennä myskikurpitsa-pekonilasagne uunin keskitasolla 185 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Anna lasagnen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja: