Perinteinen jauhelihalasagne on hyvää ja riittoisaa, mutta joskus siihen
kaipaa vähän vaihtelua. Mikäli pakastimessa sattuu olemaan sopivasti myskikurpitsasosetta,
sitä voi käyttää kasvispainotteisen lasagnen valmistamiseen. Jos kurpitsaa on
mutta sosetta ei, siihen löytyy resepti eilisestä päivityksestä. Lisämakua
lasagnelle antaa paketti paistettua amerikanpekonia sekä perinteinen mirepoix
eli sipuli-varsiselleri-porkkana yhdistelmä. Jotain hapokasta lisuketta tämä
vielä tarvitsee ja uunikuivatut kirsikkatomaatit on siihen täydellinen ratkaisu.
Aloitetaan niistä tomaateista.
Uunikuivatut minitomaatit
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
tai miniluumutomaatteja
0,5 rkl ruokaöljyä
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
(halutessaan voi laittaa myös
hiukkasen punaviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa)
säilömiseen tilkka ruokaöljyä
Puolita tomaatit ja lado ne
vierekkäin uunivuokaan. Ripottele päälle ruokaöljy ja mausteet ja kuivaa 150-asteisessa
uunissa pari tuntia kunnes tomaatinpuolikkaat ovat rypistyneet mutta eivät
vielä kovasti kuivuneet. Jäähdytä, laita tomaatit purkkiin ja ruokaöljyä niiden
päälle. Säilyy jääkaapissa pari viikkoa ellei tule syödyksi sitä ennen.
Myskikurpitsa-pekonilasagne
(6 annosta)
kurpitsatäyte
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
1
iso sipuli
nokare voita
1 paketti (170 g) Amerikanpekonia
600 g
myskikurpitsasosetta
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl hienoa merisuolaa
juustokastike
60 g voita
60 g vehnäjauhoa
noin 1 litra (kuumaa) maitoa
150 g mozzarellaraastetta
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
12-15 lasagnelevyä
voita vuoan voitelemiseen
Leikkaa sipuli, porkkanat ja
varsisellerit muutaman millin kuutioiksi. Sulata paistinpannulla voita ja
kuullota kasvispalat siinä. Paista amerikanpekonit rapeiksi ja imeytä niistä
ylimääräinen rasva talouspaperiin. Leikkaa pekonit pieniksi muruiksi. Kuumenna
myskikurpitsasose ja mausta se tomaattipyreellä, valkoviinietikalla sekä suolalla. Lisää joukkoon kuullotetut
kasvikset sekä pekonimurut.
Sulata voi kattilassa ja lisää
jauhot. Sekoittele pienellä lämmöllä muutaman minuutin ajan ja lisää sitten
kuuma maito vähän kerrallaan. Sekoita huolella ettei kastikkeeseen jää
jauhokokkareita. Keittele kastiketta hiljaa poreillen ja ahkerasti sekoitellen noin
10 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsyneet. Muista että maitopohjaiset
kastikkeet palavat pohjaan heti kun selkänsä kääntää… Lisää lopuksi
juustoraaste ja sekoita kunnes juusto on täysin sulanut kastikkeen joukkoon.
Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Voitele laakea lasagnevuoka voilla.
Lusikoi vuoan pohjalle ohut kerros juustokastiketta ja lado sen päälle kerros
lasagnelevyjä. Levitä pastalevyille kolmannes kurpitsatäytteestä ja sen päälle
neljännes jäljellä olevasta juustokastikkeesta. Jatka lasagnelevyillä,
kurpitsatäytteellä ja juustokastikkeella kunnes viimeisen pastalevykerroksen
päälle tulee vielä loput juustokastikkeesta. Kypsennä myskikurpitsa-pekonilasagne
uunin keskitasolla 185 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti
ruskistunut. Anna lasagnen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti