Yuzu curd donitseihin tarvitaan yksi koko 100 ml pullollinen yuzumehua ja reseptistä tulee 18 donitsia eli näistä riittää aika isolle porukalle. Yuzumehu antaa raikkaan kirpakan maun, joten nämä ovat ehkä enemmän aikuiseen makuun. Yuzumehusta enemmän muutaman päivän takaisessa päivityksessä. Koska tämä donitsitaikina on itse asiassa tuulihattutaikinaa, näitä ei uppopaisteta öljyssä, vaan donitsipellillä uunissa. Tulee tosi kevyitä donitseja.
Yuzukreemillä täytetyt tuulihattudonitsit
valmista ihan ensin yuzu curd eli yuzukreemi
3 dl
vähärasvaista kookosmaitoa
4 rkl yuzumehua (60 ml)
5
keltuaista
80 g
sokeria 120 g
¼ tl suolaa
2,5 rkl maissitärkkelystä
tarvittaessa hiukan keltaista
elintarvikeväriä
80 g
voita
donitsit tuulihattutaikinasta
120 g
voita
1 dl
vähärasvaista kookosmaitoa
2 dl
vettä
1 tl
sokeria
pikkuripaus suolaa
180 g
vehnäjauhoa
6
munaa (huoneenlämpöisiä)
pehmeää voita donitsipellin
voitelemiseen
1 vatkattu kananmuna donitsien
voiteluun
kuorrutus
6 dl
tomusokeria
yuzumehua
tarvittaessa hiukan keltaista
elintarvikeväriä
Täytteeksi tulevan yuzukreemin pitää
jäähtyä ennen kuin sitä voi pursottaa leivonnaisten sisään, joten siitä täytyy
aloittaa.
Vatkaa keltuaiset, sokeri, suola sekä
maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna kookosmaito ja yuzumehu
kiehumispisteeseen ja kaada siitä noin kolmannes munavaahdon joukkoon koko ajan
voimakkaasti vatkaten. Kaada munavaahto kuuman kookosmaito-yuzumehun joukkoon
kattilaan, kuumenna ja vatkaa kunnes seos alkaa osoittaa saostumisen merkkejä.
Varo etteivät keltuaiset kokkaroidu! Kun seos alkaa saostua, nosta se pois
lämmöltä, jatka vielä vähän aikaa vatkaamista ja jäähdytä kreemiä noin 10
minuutin ajan. Lisää voi (sekä elintarvikeväri) ja vatkaa se huolella kreemin
joukkoon. Siirrä kreemi pursotinpussiin ja laita jääkaappiin jäähtymään. Aina
parempi jos maltat antaa kreemin tekeytyä vuorokauden verran ennen käyttöä, jolloin kreemin
rakenne ja maku paranee entisestäänkin.
Donitseja varten sulata voi
kattilassa, mutta älä päästä sitä ruskistumaan. Lisää kookosmaito, vesi, sokeri
ja suola ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi
ja hämmennä kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se irtoilee kattilan
reunoista, muuttuu hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy muotoilemaan pallon.
Laita taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 190
asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt vähän yli kädenlämpöiseksi, käynnistä koneen lapavatkain ja lisää
huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Viimeisen munan jälkeen
jatka vatkaamista vielä parin minuutin ajan kunnes taikina on notkeaa ja
kiiltävää.
Siirrä tuulihattutaikina pursotinpussiin.
Voitele donitsipellin kolot, leikkaa pursotinpussin kärkeen halkaisijaltaan
noin 1,5 cm reikä ja pursota taikinasta
koloihin rengas. Voitele pinta kananmunalla ja vedä haarukalla taikinan pinta
tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 190 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes
leipomukset ovat kullanruskeita. Irrota valmiit donitsit varovasti
donitsipelliltä ja laita ne ritilälle jäähtymään.
Kun donitsit ovat jäähtyneet, pursota
niihin kreemitäytettä. Tuulihattutaikinasta valmistetut leivonnaiset ovat
käytännössä lähes onttoja, joten ne on helppo täyttää pursottamalla. Pursota
kreemi donitseihin tökkäämällä pursotinpussin kärki yläpuolelta muutamasta
kohtaa hiukan donitsin sisälle. Reikiä ei jää näkyviin, sillä kuorrute peittää
ne.
Valmista notkea kuorrute
sekoittamalla keskenään tomusokeri ja yuzumehua. Lisää mehua ruokalusikallinen
kerrallaan ja sekoita. Mehun (40 ml) pitäisi juuri ja juuri riittää, mutta jos
mehu kuitenkin sattuu loppumaan kesken, sitä voi jatkaa pikkutilkalla
limettimehua. Kuorrute jää vähän haaleankeltaiseksi
ja sitä voi halutessaan värjätä keltaisella elintarvikevärillä, kuten näissä
donitseissa on tehty. Dippaa donitsit kuorrutteeseen yksi kerrallaan ja laita
ritilälle kuivumaan. Viimeistelyksi sopii kullanvärinen strösseli.
***(Kun kaikki perinneleivonnaiset täytyy joka vuosi keksiä uudelleen, niin jos tällaisen tuulihattudonitsin halkaisee kuten bagelin, niistähän voi tehdä vaikka laskiaispullat.)***
2 kommenttia:
Olet kyllä oikea mestari, ihanan näköiset ja kuuloiset:)
Tuulihattutaikinasta on moneksi :) Ei niiden aina tarvitse olla pieniä pyöreitä palleroita jotka on täytetty vaniljakreemillä tai sinihomejuustolla...
Joku viikonloppu täytyy taas tehdä kahvipöytään "aitoranskalaisia" eclaireja.
Lähetä kommentti