Muutama vuosi sitten keskustelin japanilaisen kollegani Yukin kanssa japanilaisesta katuruoasta ja tulin maininneeksi, että etsiessäni reseptejä munkkipannulla tehtäviin leivonnaisiin törmäsin mielenkiintoisiin, mustekalalla täytettyihin palleroihin nimeltä takoyaki. Kyselin neuvoa, olisiko munkkipannu näille sopiva paistoväline, vai tuleeko niistä liian suuria. Aidossa japanilaisessa takoyakipannussa kun on lähes puolta pienemmät kuopat. Yhtä kokeilua varten on turha hankkia erikoispannua, mutta päättelimme skandinaavisen munkkipannun olevan ihan riittävän sopiva paistoväline takoyakille. Keskustelusta ei kulunut aikaakaan, kun Yuki toi minulle pienessä paperikassissa tärkeimmät raaka-aineet ja takoyakireseptin. Wau :D
ありがとう
Teinkin
silloin pari kertaa näitä pannukakkupalleroita. Niistä tuli ihan ok, mutta en
mielestäni onnistunut ihan niin hyvin kuin olisin halunnut ja ottamani kuvatkin
olivat vähän niin ja näin. Myöhemmin selvisi, että muun muassa pannun olisi
pitänyt olla paljon kuumempi
ja taikinan hiukan ohuempi. Sitten takoyakit vaan unohtuivat kunnes viimeisessä
GRV:ssä oli juttua japanilaisesta street foodista ja kokosivun kuva
takoyakeista. Reseptiä siinä ei ollut ja Yukin antama reseptikin oli kadonnut,
mutta googlettamalla sellainen taas löytyi. Sitten tie veikin Annankadulle ja
Tokyokan'iin, mistä kaikki ainekset oli löydettävissä mustekalan lonkeroita
lukuun ottamatta. Mustekalan lonkeroita löysin muualta ja niihin oli
tyytyminen, vaikka ne olivatkin valmiiksi keitettyjä ja pakastettuja.
Toisaalta, eihän kaikkea aina tarvitse tehdä itse. Hätätapauksessa näitä
palleroita paistettaessa mustekalan tilalla voi käyttää kypsää katkarapua, kalaa,
kanaa tai vaikka tofua, mutta japaninkielinen sana tako tarkoittaa vain mustekalaa, sitä kahdeksanlonkeroista otusta.
Takoyakit
olivat niin nopeita tehdä, että en ehtinyt ottaa kuvia paistovaiheesta. Näin
ollen nyt lukijat ”joutuvat tyytymään” yhteen vanhaan ’Norjan munkki’ –kuvaan ja
youtuben videoihin. Harjoitus tekee mestarin ja kun aineksia jäi jonkin verran, näitä
täytyy tehdä lähiaikoina uudelleen. Yhdeksän takoyakin lautasellinen
osoittautui ihan riittävän kokoiseksi lounaaksi/päivälliseksi ja
naposteltavaksi riittää vähempikin.
Nyt on
ryhdyttävä toimeen. Takoyakeja, olkaapa hyvät.
Takoyaki
(24 kpl)
5 dl vettä
1 tl dashijauhetta
3 dl vehnäjauhoa
2 munaa
1 tl soijakastiketta
1/4 tl suolaa
ruokaöljyä paistamiseen
3 kevätsipulia
2 rkl punaista pikkelöityä inkivääriä (benishoga)
1-2 keitettyä pienehköä mustekalanlonkeroa
takoyaki- tai okonomiyakikastiketta
japanilaista majoneesia (kewpie)
vihreää merileväjauhetta (aonori)
boniittilastuja (katsuobushi)
(Tähän reseptiin kuuluisi vielä täytteen joukkoon tenkasu eli sellaiset irtonaiset rapeat taikinamurut, jotka jäävät tempurataikinasta frittiöljyn pinnalle kun tempuraan kastettu katkarapu tms on friteerattu. Niitä muruja ei kuitenkaan ollut kaupassa enkä viitsinyt tätä varten alkaa kuumentaa öljyä ja askarrella tempuraa.)
(Tähän reseptiin kuuluisi vielä täytteen joukkoon tenkasu eli sellaiset irtonaiset rapeat taikinamurut, jotka jäävät tempurataikinasta frittiöljyn pinnalle kun tempuraan kastettu katkarapu tms on friteerattu. Niitä muruja ei kuitenkaan ollut kaupassa enkä viitsinyt tätä varten alkaa kuumentaa öljyä ja askarrella tempuraa.)
Keskellä kulhossa takoyakitaikina. Muut ainekset vasemmalta oikealle: japanilainen majoneesi Kewpie, okonomiyakikastike, katsuobushilastut, vihreä merilevä- eli aonorijauhe, punaista pikkelöityä inkivääriä, paloiteltua kypsää mustekalan lonkeroa sekä hienonnettua kevätsipulia.
Valmista taikina sekoittamalla dashijauhe yhteen
desilitraan kiehuvaa vettä. Lisää sitten loput 4 dl vettä ja sekoita hyvin.
Lisää jauhot ja sekoita taikina. Lisää lopuksi munat, suola sekä soijakastike
ja vatkaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan levät puolisen tuntia ennen
paistamista.
Leikkaa mustekalan lonkerot sormenpään kokoisiksi
paloiksi. Hienonna kevätsipuli ja punainen inkivääri. Laita kaikki ainekset omiin
pieniin kuppeihinsa käyttövalmiiksi.
Kaasuliedellä munkkipannun keskimmäinen syvennys ei yleensä
kuumene tarpeeksi, joten takoyakit kannattaa valmistaa vain kuudessa
reunimmaisessa. Kaada munkkipannun syvennyksiin ruokaöljyä ja kuumenna pannu. Öljyä saa olla sen verran runsaasti ettei taikina tartu kiinni. Kaada pannun koloihin taikinaa niin paljon että se leviää hiukan myös
pitkin pannun tasaista osaa. Pudota jokaiseen koloon yksi pala mustekalaa,
jolloin taikina leviää entisestäänkin. Ripottele sitten kypsyvän taikinan päälle hienonnettua
kevätsipulia sekä punaista inkivääriä ja ala käännellä palleroita kahden puisen
grillitikun avulla. Nämä pari youtube-videota ([tämä] ja [tämä]) näyttävät
miten se sujuu ja tämä linkki vie vanhaan ’Norjan munkki’ –päivitykseemme.
Kun kaikki takoyakit ovat valmiita, asettele ne
lautasille. Valuta päälle takoyaki- tai okonomiyakikastiketta sekä japanilaista
majoneesia. Lopuksi ripottele palleroille vihreää aonori-merileväjauhetta ja
runsaalla kädellä ohuita katsuobushi –lastuja. Nauti takoyakit heti.
Muita japanilaisreseptejä:
Okonomiyaki
Chicken yakitori
Japanilaistettu hot dog
Muita japanilaisreseptejä:
Okonomiyaki
Chicken yakitori
Japanilaistettu hot dog
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti