Meidän ruokapöydässä kasvisruoka on yleensä rehellistä kasvisruokaa eikä jotain, joka yrittää korvata tai muistuttaa lihaa tai kalaa. Olen ajoittain lueskellut erilaisten korvikeruokien tuoteselosteita ja totta puhuen, kauhistunut siitä prosessoinnin ja lisäaineiden määrästä, jota monet niistä sisältävät. Vedestä, suolasta, sokerista ja keskimäärin 11:stä eri lisäaineesta voidaan koostaa jonkinlainen mukaruoka, joka jotenkin pysyy näiden lisäaineiden avulla kasassa ja ulkonäöltään yrittää muistuttaa eläinperäistä esikuvaansa, mutta siihen ne yhtäläisyydet jäävätkin. Vähän kuin jos ruoka-annoksen tillitöyhtö yritettäisiin korvata vihreästä paperista leikatulla koristeella. Toisaalta, paperin selluloosa tuskin on sen epäterveellisempää kuin trietyylisitraatti tai ferroglukonaatti tai dimetyylipolysiloksaani tai ne lähes 400 muuta, jotka kaikki on virallisesti hyväksytty elintarvikelisäaineiksi. Ei niin, että ne olisivat vaarallisia, mutta ovatko ne kaikki ihan varmasti välttämättömiä tai edes tarpeellisia?
Kerronpa salaisuuden: kyllä
kasvisruokaa saa kokata ihan vaan kasvisruoaksi. Sellaiseksi, josta heti näkee
että se on valmistettu kasviksista. Sellaiseksi kotiruoaksi, joka pysyy kasassa ihan ilman
lisäaineitakin.
Itse kunkin kannattaa joskus pysähtyä
vertailemaan aidon ruoan ja näiden korvikkeiden tuoteselosteita. Voi olla, että
tällöin ainakin jonkun kohdalla korvike-einesten ostaminen vähenee ja omassa
keittiössä tuoreista kasviksista kokkaaminen lisääntyy? Toivottavasti.
Munakoisot olivat niin
herkullisen näköiset kaupan hevitiskillä, että niitä oli ihan pakko ostaa. Munakoiso-kikhernecurryn
makumaailma vie Intian suuntaan. Kuivaruokakaapista poimin tölkin tomaatteja,
kookosmaitoa sekä kikherneitä. Vaikka ainesluettelo näyttää kovin pitkältä,
suurin osa niistä on mausteita. Basmatiriisin kanssa tästä tuli melko nopeasti
hyvä arkiruoka neljälle.
Munakoiso-kikhernecurry
(4 annosta)
2 isohkoa
munakoisoa
1
rkl ruokaöljyä
2
tl suolaa
1 iso sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
tl raastettua tuoretta inkivääriä
1
rkl ruokaöljyä
1/2 limetin raastettu kuori ja mehu
2
pikkutölkkiä (2 x 175 g netto) kikherneitä suolavedessä
1
tölkki (400 g) tomaattia
1
tölkki (400 ml) kookosmaitoa (ei kevyt!)
2
dl vettä
1 rkl korianterinsiemeniä
1
rkl fenkolinsiemeniä
1
tähtianis
6
kokonaista neilikkaa
12
mustapippuria
1
rkl kurkumaa
1 rkl jeeraa
0,5
tl jauhetua kanelia
0,5
tl jauhettua kardemummaa
tarjoiluun
keitettyä
basmatiriisiä
tuoretta
korianteria
hienonnettua
kevätsipulia
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Valmista
ensin maustesekoitus. Sekoita keskenään fenkolinsiemenet, korianterinsiemenet,
tähtianis hiukan murskattuna, neilikat sekä mustapippurit. Kuumenna
paistinpannu ja paahda mausteet (varovasti ettei pala!), minkä jälkeen kaada ne
mortteliin ja jauha hienoksi. Lisää kurkuma, jeera, kaneli sekä kardemumma ja
sekoita. Laita mausteseos odottamaan käyttöä.
Huuhtele
ja valuta kikherneet. Avaa tomaattitölkki ja leikkele keittiösaksilla tomaatit
pienemmiksi paloiksi. Leikkaa munakoisot pienemmiksi paloiksi. Kuori
valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi
kuutoiksi.
Levitä
munakoisopalat uunipelille leivinpaperin päälle, pirskottele päälle 1 rkl ruokaöljyä
ja hiukan suolaa. Kypsennä uunissa 20-30 minuuttia kunnes munakoisonpalat
alkavat olla nätisti ruskistuneet. Sillä välin kun munakoisot paistuvat,
kuumenna isossa kattilassa 1 rkl ruokaöljyä
ja kuullota siinä sipulit, valkosipulit sekä raastettu inkivääri. Lisää
lopuksi mausteseos sekä valutetut kikherneet, sekoita ja lämmitä seosta vähän. Kaada sitten kattilaan kypsät kasvikset uunipelliltä ja sekoita nekin mausteiden joukkoon. Lisää kookosmaito, limetti
sekä tölkkitomaatit. Huuhtele tölkit vedellä ja kaada vesi kattilaan. Sekoita
huolella ja kypsennä currya vielä noin 20 minuuttia. Tarkista lopuksi suolan
määrä.
Tarjoile
keitetyn basmatiriisin kanssa ja viimeistele tuoreella korianterilla sekä
hienonnetulla kevätsipulilla.
Jos annos vaikuttaa liian kevyeltä, sen kanssa voi tehdä naan-leipiä ja raitakastikkeen.
Jos annos vaikuttaa liian kevyeltä, sen kanssa voi tehdä naan-leipiä ja raitakastikkeen.
2 kommenttia:
Oikeassa olet:) Kaikenlaisia korvikkeita tulee koko ajan lisää, ja niiden ainesluottelot monesti tosi pitkiä. Itse käytän mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, ja yritän tehdä kaiken alusta, jos vain voin. Herkullinen curry, juuri minun makuuni:)
Ei tarvitse kuin verrata vaikka maitorahkan ja ei-maito"rahkan" valmistusaineita.
Maitorahka sisältää maitoa ja hapatetta.
Ei-maito"rahka" - sen sisältö kannattaa googlata ihan itse ;)
Lähetä kommentti