Kaikkiruokaisena ei aina
muista, miten jotkut joutuvat tosi tarkkaan tutkimaan, mitä syömänsä ruoka
sisältää. Nyt en tarkoita niitä, jotka vaihtavat dieettiä muodin mukaan (viime
vuonna hiilaritonta, tänään gluteenitonta, ensi vuonna ehkä raakaruokadieetti ja
sitten voisi kokeilla paleota jne jne), vaan niitä, joiden elimistö ei
lääkärintutkimuksen mukaan oikeasti siedä jotain raaka-ainetta. Miten tämän
jonkun raaka-aineen voisi korvata siten, että ruoan valmistukseen ei tarvita erikoislisäaineita,
ja että ruoka olisi vähintään yhtä hyvää kuin se versio josta on
lääketieteellisistä syistä ollut pakko luopua. Kuten vaikkapa maitoproteiinista
eli kaikesta, minkä valmistukseen on käytetty pisarakaan maitoa. Nyt tuli
maidottoman pullataikinan tarve.
Koska kaapissa sattui olemaan
tölkki kookosmaitoa, päätin käyttää sitä taikinaan. Rasvaksi lisäsin ihan
tavallista rypsiöljyä. Näin sain taikinan makuun täyteläisyyttä eikä tarvinnut
mennä kauppaan ostamaan jotain sellaista, mistä jää puolet käyttämättä ja jolle
puolikkaalle myöhemmin ei välttämättä ole mitään käyttöä, kuten kauramaidolle
tai vegaanimargariinille. Valmiissa pullassa kookoksen maistaa vain, jos tietää
sitä käytetyn raaka-aineena, eikä välttämättä silloinkaan. Lopputuloksesta tuli
ihanan kuohkea, mutta melkein enemmän kuin taikinaan käytetyt raaka-aineet,
siihen vaikuttaa pari pikku leivontaniksiä. Taikinaa pitää aina vaivata
riittävän pitkään, 10 minuuttia koneella tai 15 minuuttia käsin, jotta jauho ehtii muodostaa
leivontaan tarvittavan sitkon. Lisäksi taikina pitää nostattaa kaksi kertaa:
kerran taikinakulhossa ja toisen kerran kun leivät, pullat tai pitkot on
leivottu ja laitettu uunipellille.
Maidottomat ”voi”silmäpullat
4
dl kookosmaitoa
2
dl vettä -
2
pss kuivahiivaa
1
muna
2
dl ( 170 g) sokeria
1
tl suolaa
1
dl rypsiöljyä
4
tl ( 8 g) hienonnettua kardemummaa
1
tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
16-19
dl ( 1050 – 1250 g) vehnäjauhoa
1
muna voiteluun
jääkaappikylmää
kookosöljyä
hienoa
sokeria
Sekoita
isossa kulhossa kookosmaito ja vesi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja jätä hiiva
heräilemään nesteen joukkoon 5-10 minuutiksi. Vatkaa joukkoon muna, sokeri,
suola, öljy sekä mausteet. Laita varsinaiseen taikinakulhoon 16 dl (1050 g)
vehnäjauhoa ja kaada päälle nesteeseen lisätyt muut aineet.
Käynnistä
yleiskone ja vaivaa taikinaa ensin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää siihen 1 dl
jauhoa ja jatka taikinan alustamista. Mikäli taikina vähitellen (jossain kahdeksan
minuutin jälkeen) alkaa irtoilla kulhon reunoilta, vehnäjauhon määrä on ollut
sopiva. Lisää tarvittaessa jauhoja hyvin varovasti, enintään puoli desiä
kerrallaan. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin hiukan liian
tiukkaa, sillä löysempi taikina kohoaa paremmin ja siitä tulee ilmavan
kuohkeita pullia. Noin kymmenen minuutin alustamisen jälkeen (käsin 15
minuutin) taikina on valmis ensimmäiseen nostatukseen. Laita kulho lämpimään ja
vedottomaan paikkaan, peitä se puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja odota kunnes
taikinan tilavuus on kaksinkertaistunut.
Kaada
pullataikina jauhotetulle työtasolle, pyörittele siitä (20-24 kpl) noin 70-75
gramman painoisia pikkupullia ja aseta ne leivinpaperille kahdelle
uunipellille. Jätä pullien väliin kohoamisvaraa. Kohota pullat puhtaan
keittiöpyyhkeen alla kaksinkertaisiksi.
Vatkaa
kananmuna pienen vesitilkan kanssa ja voitele pullat. Leikkaa/lusikoi
jääkaappikylmästä kookosöljystä pienen herneen kokoisia paloja saman verran
kuin on pullia. Paina jokaiseen pullaan keskelle tällainen pala kiinteää
kookosöljyä ja ripottele sen päälle noin puoli teelusikallista hienoa sokeria.
(Tämä "voi"silmä oli ainoa kohta missä valmiissa pullassa maistui kookos.) Kypsennä pullat uunissa 220 asteessa 10-15 minuuttia kullanruskeiksi.
4 kommenttia:
Eipä ole ikinä tullut mieleen, että pullia voisi tehdä kookosmaitoonkin! Hyvä idea ja herkullisen näköisiä pullia :)
Kookosmaito sattui olemaan kätevästi käsillä, ettei tarvinnut lähteä kauppaan ;) Osoittautui oikein hyväksi valinnaksi.
Tein ilman kananmunaa ja rypsiöljyn sijasta käytin kookosöljyä. Noita vois syödä vaikka miten paljon kerralla :D
Hupsista, mitenkäs tämä kommentti on jäänyt huomaamatta...
Kananmuna ei ole ihan välttämätön pullataikinassa, mutta voitelu ei saa yhtä kaunista väriä pelkän veden tai muun munankorvikkeen avulla.
Näitä voisi tosiaan syödä vaikka kuinka paljon, Siksi meillä tehdäänkin pullaa kohtalaisen harvoin :)
Lähetä kommentti