Joskus sitä tulee miettineeksi,
miksei mekin voitaisi ripotella eri reseptit eri päivityksiin. Tähän polenta,
huomiseen tomaatticoncasse ja ylihuomiseen sieniragu. Näin ruokaohjeita
riittäisi jokaiselle vuoden päivälle ja vähän enemmänkin. Tai sitten voisi vaan
laittaa yhden kuvan ja kertoa, että tällaista tehtiin ja olipas hyvää.
Selviäisi paljon helpommalla. Mutta sitten muistimme, miksi tätä blogia
alkujaan alettiin kirjoittaa: jotta meillä itsellämme olisi tallessa kaikki
hyvät reseptit ja minkä lisukkeiden kanssa mitäkin on tarjottu. Se siitä sitten,
jatketaan entisellä linjalla.
Tämän kasvisragun ja polentan idea lähti
television ruokaohjelmasta. Polentassa on karkeiden maissijauhojen lisäksi myös kokonaisia keitettyjä maissinjyviä. Ja jotta yhdistelmä olisi täydellinen, se kaipasi
rinnalleen jotain hiukan happoista, kuten tomaattia. Siitä jalostettiin ihana
concasse.
Sieniragu
400
g tuoreita sieniä, tässä
herkkusieniä, ruskeita herkkusieniä ja siitakesieniä
1 salottisipuli hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
kuorittuna
n.
1 dl Noilly Prat vermuttia (tai
kuivaa valkoviiniä)
4 dl kasvis-, kana- tai
lihalientä maun mukaan
1
– ½ dl kermaa
1
rkl hienonnettua tuoretta timjamia + muutamia timjaminoksia
1 kevätsipuli
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
voita
öljyä
Hienonna
sipuli. Pyyhi ja paloittele sienet erikokoisiksi paloiksi. Irrota timjamin
lehdet ja hienonna vähäsen. Viipaloi kevätsipuli.
Kuumenna
pannu, lisää voi ja öljy ja kuullota hienonnettu sipuli pannulla voin ja öljyn
sekoituksessa (50/50). Lisää sitten kuutioidut sienet ja valkosipulinkynnet ja
paistele niitä niin, että sienet saavat vähän väriä. Älä polta sipulia ja
valkosipulia. Lisää pannulle hienonnettu kevätsipuli, hienonnettu timjami sekä viini ja anna viinin kiehua
lähes olemattomiin. Lisää sitten liemi ja anna siitäkin hitaasti hauduttaen haihtua 3/4 samalla kun
sekoittelet sieniä. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sitten kerma. Anna
hautua hiljaa muutama minuutti samalla kun valmistat polentan. Lisää timjaminoksat valmiin annoksen pinnalle.
Kahden maissin polenta
25
g voita
5
dl maitoa
1
dl vettä
65
g polentajauhoa
100
g keitettyjä maissinjyviä
(pakaste)
3
dl raastettua parmesaania
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Sulata
voi kattilassa, lisää maito ja vesi, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää polentajauho
koko ajan vatkaten. Keitä sekoitellen parin minuutin ajan ja lisää sitten
maissinjyvät. Jatka polentan keittämistä 8-10 minuuttia (varo ettei maito pala
pohjaan!) ahkerasti sekoitellen. Lisää viimeksi parmesaaniraaste ja sekoita
kunnes se on sulanut polentan joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa
myös suolalla.
Tomaatticoncasse
2
isoa tomaattia
1
korkillinen valkoviinietikkaa
1
tl sokeria
1
rkl hienonnettua
lehtipersiljaa
1
tl tuoreita timjaminlehtiä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Huuhtele
tomaatit ja halkaise ne. Poista kanta sekä siemenet ja leikkaa tomaatinpuolikkaat
noin puolen sentin suikaleiksi. Leikkaa suikaleet pienemmiksi vielä poikittain jotta saat
pieniä tomaattikuutioita. Kaada tomaattikuutiot kulhoon ja lisää mausteet.
Sekoita ja anna makuuntua vähän aikaa. Valuta concassesta ylimääräinen neste
pois ennen käyttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti