Tarjouksesta
ostettu pakastehummeri odotti sulattamistaan ja jotain hyvää ideaa ateriaksi.
Selailin netistä erilaisia hummerireseptejä ja niistä parhaiten kolahti
”lobster roll”, hummerihodari. Yhdessä 400 gramman hummerissa (kuorineen) kun
ei ole paljoa syötävää, niin sehän sopii vaikka pilkottavaksi hot dogin
täytteeksi. Yhdestä hummerista riittää kahdelle herkuttelijalle.
Lobster
roll –reseptit alkavat yleensä hyvillä neuvoilla, miten tuore hummeri valitaan
ja miten se tulee keittää, jotta siitä saisi mahdollisimman hyvän ja mehukkaan.
Suomessa tuoreet hummerit ovat niin harvinainen näky, että parasta kun unohtaa
tuon kohdan ja siirtyy suosiolla valitsemaan valmiiksi kypsennettyä
(pakaste)hummeria…
Useimmissa
Ameriikan hummerihodareissa oli erinäköinen sämpylä mihin meillä on totuttu.
Ikään kuin isosta vuokaleivästä olisi leikattu paksuja viipaleita ja ne sitten
halkaistu. Ja niinhän ne oikeastaan ovatkin. Lisätutkimuksella nimittäin selvisi,
että siihen tarkoitukseen on olemassa ihan oma leipävuokansa, johon sämpylätaikinapötköt
asetellaan vierekkäin paistumaan ja niistä tulee uunissa eräänlainen pitkä,
kulmikas limppu josta sämpylät sitten leikataan irti toisistaan. Koska en halua
enää yhtään uutta erikoisvuokaa jo entuudestaankin täysinäisiin kaappeihini,
totesin Eskimon kertakäyttöisen kahden litran alumiinivuoan sopivan
tarkoitukseen aivan yhtä hyvin. Tai oikeastaan kaksi vuokaa, sillä taikinasta tuli
kymmenen sämpylää.
Ensin
sämpyläresepti, sen jälkeen ohje hummerihodarin valmistukseen. Tarkalleen ottaen tämä ei ole mikään hot dog, sillä hodarin määritelmän mukaan sämpylän välissä tulee olla nakki tai joku makkara kuitenkin. Hummeristakin olisi siis pitänyt valmistaa makkaraa, jotta lobster roll voitaisiin suomentaa hummerihodariksi. Sorry.
New
England hot dog -sämpylät
(10 sämpylää)
3 dl maitoa
50 g voisulaa
1 muna
8 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
Sulata voi ja lisää siihen maito. Lämmitä vielä sen
verran, että nesteen lämpötila on noin 42 astetta. Sekoita voi-maitoseos
jauhoseokseen, lisää muna ja sekoita tasaiseksi.
Alusta loput jauhot taikinaan ja vaivaa noin 10
minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta. Pyöritä taikinasta
pallo kulhon pohjalle, peitä ja anna kohota 1-2 tuntia lämpimässä paikassa.
Vuoraa kaksi 2 litran matalaa alumiinivuokaa
leivinpaperilla. Vaivaa kohonnutta taikinaa vielä hetki, jaa se kymmeneen yhtä
suureen osaan ja pyörittele ne vuokaan sopiviksi pötköiksi. Asettele
taikinapötköt vuokiin viisi pötköä vierekkäin. Peitä ja anna sämpylöiden kohota
vielä noin puoli tuntia.
Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja kypsennä 225
asteessa noin 15 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Jäähdytä ja mikäli
pohja on jäänyt hiukan kosteaksi, paahda leipien pohja kevyesti kuivalla,
kuumalla paistinpannulla. Hot dogeja varten leipä leikataan viideksi sämpyläksi.
Lobster
roll eli hummerihodari
(täyte kahteen sämpylään)
1 kpl 400 g (pakaste)hummeri
1 dl majoneesia
1,5 tl tomaattipyreetä
yhden kevätsipulin varret ohuina viipaleina
pari oksaa lehtipersiljaa lehdet silputtuna
maun mukaan sitruunamehua
suolaa
cayennepippuria
2 sämpylää
voita
Tyhjennä hummerin kuoresta kaikki syötävä liha,
pyrstö, sakset, jalat. Sekoita majoneesin joukkoon tomaattipyree, kevätsipulia,
lehtipersiljaa, sitruunamehua sekä suolaa ja cayennepippuria oman maun mukaiseksi
kastikkeeksi. Säästä saksien liha kokonaisena ja leikkaa muut pienemmiksi
paloiksi, jotka sekoitat majoneesikastikkeen joukkoon.
Leikkaa New England –limpusta irti kaksi sämpylää. Leikkaa myös leivän päästä ohut siivu pois. Kuumenna paistinpannulla voita ja ruskista sämpylät siinä molemmin puolin.
Halkaise sämpylät pystysuunnassa vähän yli puoliväliin asti ja täytä hummeriseoksella. Viimeistele hodarit saksista irrotetuilla paloilla ja tarjoile perunalastujen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti