Rapupihvit
ovat sellaista herkkua, että niitä voisi syödä vaikka kuinka monta. Perinteinen
rapukakku, crabcake, tehdään taskuravun lihasta, mutta taskurapu on Suomessa
paitsi harvinaista, myös yleensä törkeän hintaista. Kaikista kaupoista saa
kuitenkin katkarapuja, joita voi käyttää rapukakkuihin, joskin jokiravunpyrstöistä
tulee vielä maukkaampi lopputulos. Stockan hullujen päivien tarjouksesta
ostetut suolaliemeen säilötyt ravunpyrstöt pääsivätkin nyt arvoiseensa
käyttöön, rapukakkujen raaka-aineeksi.
Koska tilliliemeen
säilötyt ravunpyrstöt ovat jo kertaalleen kypsennettyjä, rapupihvin rakennetta
täytyy parantaa lisäämällä massaan raakaa kalaproteiinia, joka pitää pihvin
kasassa. Aluksi ajattelin käyttää tähän tarkoitukseen haukifileetä, mutta
kalakauppiaalla sattuikin olemaan muhkeita lohenruotoja. Vaikka lohesta kuinka
taitavasti leikattaisiin fileet, ruotoihin jää aina kalanlihaa ja lihaisat ruodot
sopivat tähän tarkoitukseen yhtä hyvin. Ostamastani kahdesta kohtalaisen
kokoisesta lohenruodosta sainkin lusikalla raaputetuksi juuri sopivasti noin
300 grammaa ihan priimaa ja ruodotonta lohenlihaa, jotka lisäsin hienonnettujen
ravunpyrstöjen joukkoon.
Rapupihvit
tarjoilin paahtoleipäviipaleiden välissä majoneesikastikkeen ja
mango-avokadosalaatin kanssa.
Rapupihvit
(noin 10 pihviä)
1 dl panko-korppujauhoa
puolikas mieto punainen chili hienonnettuna
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
iso kourallinen hienonnettua tuoretta korianteria
1 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua tilliä
2 rkl sweet chili –kastiketta
2 dl kermaa
2 kananmunaa (koko L)
400 g ravunpyrstöjä (=2 tölkkiä ravunpyrstöjä
tilliliemessä)
200-300 g lohta (2 kohtalaisen kokoisen lohen
ruodoista)
paistamiseen voita ja oliiviöljyä
tarjoiluun paahtoleipää
tarjoiluun paahtoleipää
Sekoita keskenään panko, chili, inkivääri, korianteri,
sitruunapippuri, suola, tilli ja sweet chili –kastike. Lisää joukkoon kerma,
sekoita hyvin ja anna korppujauhojen turvota noin puolen tunnin ajan.
Valuta ravunpyrstöt liemestään ja puristele ne
nyrkissä vielä kuivemmiksi. Raaputa lohenruodoista kaikki niistä irtoava liha.
Laita ravunpyrstöt ja lohi kutteriin ja hienonna tasaiseksi massaksi.
Vatkaa munat kevyesti ja sekoita ne korppujauhoseokseen.
Lopuksi sekoita joukkoon rapu-kalaseos ja muotoile massasta pihvejä. Kuvan
pihvit painavat noin sata grammaa kappale.
Rapukakut voi halutessaan leivittää pankomuruilla
ennen paistamista, mutta tällä kertaa en sitä tehnyt, vaan paistoin pihvit pannulla
ihan sellaisenaan voin ja oliiviöljyn seoksessa.
Tarjoile pihvit kahden paahtoleipäviipaleen välissä.
Majoneesikastike
rapupihveille
300 g majoneesia
0,5 dl sweet chili –kastiketta
1 limetin mehu
hiukan suolaa ja sitruunapippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua
jääkaapissa noin tunnin ennen käyttöä.
Mango-avokadosalaatti
2 syöntikypsää avokadoa
1 limetin mehu
1 syöntikypsä mango
rucolaa
friseesalaattia
iso kourallinen tuoretta korianteria
1 limetti lohkoina
Leikkaa mangon ja avokadojen syötävä osa pieniksi
kuutioiksi ja valele limettimehulla. Huuhtele rucola sekä friseesalaatti ja
kerrosta kaikki ainekset salaattikulhoon. Viimeistele limettilohkoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti