Sous
vide –kypsennetty eli vakuumipakattuna sopivan lämpimässä vesihauteessa
uiskennellut liha kypsyy aina haluttuun kypsyyteen. Lopuksi lihalle ei tarvitse
tehdä muuta kuin ottaa siihen kaunis pinta grillissä tai parilapannulla. Grillatessa
ei siis enää tarvitse miettiä oikeaa kypsyysastetta, pääasia että liha saa nopeaksi
viimeistelyksi pienet, nätit rusketusraidat. Tämä kypsennystapa sopii erityisen
hyvin myös silloin, jos pitäisi ruokkia iso lauma vieraita – kuten näin
keväisin erilaisissa perhejuhlissa. Kun viipaleet ovat tarpeeksi ohuita, flank
on hyvää myös kylmänä.
Sous
vide –kypsennetty flank steak
1 flank steak (400-800 g)
1-2 oksaa puuvartista rosmariinia
2-4 oksaa timjamia
2 pientä valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria myllystä
Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen käsittelyä.
Kuumenna vesi sirkulaattorissa haluamaasi lämpötilaan.
lämpötila kypsyys kypsymisaika
50° – 53° C raaka 1
– 2,5 tuntia
54° – 57° C medium
miinus 1 – 4 h
58° – 63° C medium 1 – 4 h
64° – 68° C medium
plus 1 – 3,5 h
69° C ja yli kypsä 1 – 3 h
Taputtele liha kuivaksi, mausta suolalla sekä
mustapippurilla ja laita liha vakuumipussiin. Asettele lihan päälle viipaloitu
valkosipuli, rosmariini sekä timjami ja sulje pussi vakumointikoneella (tämän
voi tehdä myös minigripillä tai vastaavalla upottamalla pussin lähes suuta
myöten veteen ja sulkemalla sen tiiviisti). Laita ilmatiivis pussi lihoineen ja
mausteineen vesihauteeseen ja kypsennä taulukossa merkityn ajan. Kannattaa
pitäytyä näissä kypsennysajoissa, sillä liian pitkällä kypsennyksellä liha
menettää jonkin verran kosteutta ja purutuntumaa. Meidän flankimme kypsyi 55 asteessa 3 tuntia.
Ennen tarjoilua ota liha vakuumipussista, poista
mausteet ja kuivaa lihan pinta huolella. Ota lihan pintaan hiukan väriä
kuumassa grillissä tai parilapannulla. Sisälämpötilasta ja –väristä ei tarvitse
huolehtia, sillä se on jo hoitunut vesihaudekypsennyksessä. Ripottele viimeksi hiukan
sormisuolaa ja viipaloi liha poikkisyin.
2 kommenttia:
Mahtavan näköistä! Minäkin tahdon kokeilla tätä, oikein sormet syyhyää päästä taas "laavalampun" kimppuun, luimupupu nimesi sirkulaattorimme laavalampuksi :D
Olit vissiin aika monta viikkoa poissa kotikeittiöstä? Kyllä sellaisen jälkeen jo varmaan sormet syyhyääkin päästä ruoanlaittoon :)
Lähetä kommentti