BBC
Foodista löytyi Simon Rimmerin resepti karitsankyljyksistä, jotka on maustettu dukkahilla, Egyptistä kotoisin olevalla pähkinäisellä maustesekoituksella.
Dukkah -maustesekoitukseen kuuluu yleisimmin hasselpähkinöitä ja/tai muita pähkinöitä, kuten
manteleita, pistaaseja, cashewpähkinöitä, pinjansiemeniä ja
macadamiapähkinöitä. Sen lisäksi siinä on yrttejä ja mausteita. Perusversio
voisi olla esimerkiksi hasselpähkinöitä, seesaminsiemeniä, korianterinsiemeniä,
jeeraa, suolaa ja pippuria. Tähän kokeilemaani versioon oli lisätty runsaasti
makuja, jotka sopivat hyvin nimenomaan karitsan kanssa.
Dukkah -maustetut
karitsankyljykset
2 karitsan
kareeta paloiteltuna kyljyksiksi
Dukkah -maustesekoitus
50 g hasselpähkinöitä
30 g kuorittuja
pistaaseja
1 rkl seesaminsiemeniä
½ tl neilikoita
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterin
siemeniä
1 tl jeeraa
1 tl paprikaa
ripaus kurkumaa
1 linnunsilmächili
murskattuna
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
4 rkl juoksevaa
hunajaa
1 appelsiinin
mehu
paistamiseen
paistamiseen
oliiviöljyä
Kuumenna öljyämätön paistinpannu ja paahda siinä ensin
hasselpähkinät, pistaasit ja seesaminsiemenet. Anna niiden jäähtyä, siirrä ne
maustemyllyyn tai mortteliin ja hienonna haluamaasi karkeuteen. Itse pidän
hieman rouheasta. Kaada ne kulhoon ja paahda sitten samalla paistinpannulla
vielä neilikat, fenkolin ja korianterin siemenet. Jäähdytä nekin ja siirrä
sitten maustemyllyyn ja hienonna hienoksi jauheeksi. Laita se ja kaikki
loputkin kuivamausteet kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin. Lisää hunaja ja
appelsiinin mehu ja sekoita kaikki yhteen.
Poista kareesta ylimääräinen rasva, jollei
lihakauppias ole jo tehnyt sitä. Leikkaa kareet yksittäisiksi parikyljyksiksi. Hiero
maustetahnaa kyljysten pintaan ja paista ne vähässä öljyssä (parila)pannulla kypsiksi, sisältä hiukan roseeksi.
2 kommenttia:
Dukkahin makumaailma kuulostaa kiinnostavalta, pitääpäs taas katsella maustehyllyjä sillä silmällä!
Dukkah on ihan mielenkiintoinen mausteseos. Perusdukkah on aika simppeli, mutta sittenhän sitä voi varioida pääraaka-aineen mukaan. Jos joku on kovasti ennakkoluuloinen lampaan/karitsan syömistä kohtaan, lisää vaan dukkahiin yrttejä ja hyvä tulee :)
Lähetä kommentti