Melkoisen
helppoon ja edulliseen arkiruokaan saa mukavasti vaihtelua, kun sen perinteistä
makua muuttaa käyttämällä toisenlaista maustemaailmaa. Broilerin jauhelihaa on
helppo muokata mausteilla. Näiden broileripihvien ja kastikkeen lisänä nautimme
kevätsipulilla maustettua jasmiiniriisiä sekä korianterimarinoitua kurkkua ja
porkkanaa.
Itämaiset
broileripihvit
400 g kananpojan
jauhelihaa
4 tl Green
curry paste –currytahnaa
1/3 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
½ dl pankoa
(tai korppujauhoa)
½ dl maitoa
n. ½ tl hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä maun mukaan
öljyä
paistamiseen
Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään ja mausta
suolalla ja pippurilla. Broilerijauhelihan ero naudan jauhelihaan on
erityisesti siinä, että ainakin minä maistan hyvästä, tuoreesta jauhelihasta
tekemääni sekoitusta raakana maun testaamiseksi, vaikka tämäkään ei ole
suositeltavaa. Broileriin jauhelihaa, kuten myöskään sika- tai
sika-nautajauhelihaa, ei kuitenkaan pitäne mennä työntämään suuhunsa raakana,
joten jos haluat testata mausteisuutta, niin mausta seosta ensin ehkä varoen,
paista pannulla pieni koepala ja lisää sitten makua mieltymyksesi mukaan. Ajan
mittaan käsi ja silmä tottuvat kuitenkin melko hyviksi makumittareiksi. Laita
kulho hetkeksi jääkaappiin odottamaan paistoa, sillä kylmästä massasta on
helpompi taputella pihvi.
Jaa massa neljään tai viiteen osaan ja muotoile siitä
kostutuin käsin tasapaksuiset pihvit. Lirauta pari ruokalusikallista öljyä
keskikuumalle pannulle ja laita pihvit sinne paistumaan. Kun pihvit ovat
kauniin väriset, käännä ne ja paista toiseltakin puolelta. Kun väri on jälleen
hyvä, niin peitä pannu alumiinifoliolla ja anna pihvien hautua jälkilämmössä
kypsiksi. Saman paksuiset pihvit kypsyvät samassa ajassa. Liian kuumalla
pannulla paistettaessa pihvit tulevat nopeasti pinnalta hyvän näköisiksi, mutta
ovat vielä raakoja sisältä. Toisaalta liian pitkään paistettaessa pihvit
kuivuvat ja sitkistyvät – ei vaarallinen virhe, jota osaa välttää seuraavalla
kerralla. Jos tarkistat kypsyyden leikkaamalla pihvin, ja huomaat sen olevan
vielä raaka sisältä, niin jatka paistoa vielä vähän aikaa.
Kylmä
jogurttikastike
1 tl kurkumaa
½ tl jeeraa
eli juustokuminaa
250 g maustamatonta
vähärasvaista jogurttia
150 g kookoskermaa
1 valkosipulin
kynsi raastettuna
pieni pala tuoretta
inkivääriä raastettuna
ripaus hienoa
merisuolaa
2 rkl ruokokidesokeria
Jos teet pihveille jogurttikastikkeen, niin kuumenna
ensin varovasti kuivalla pannulla kurkuma ja jeera, jolloin niistä lähtee
enemmän makua. Pyyhkäise mausteet kulhoon. Samalla pannulla voit sitten paistaa
pihvit. Lisää kulhoon jogurtti, suola ja sokeri ja raasta sinne valkosipuli ja
inkivääri. Sekoita ja anna maun tasaantua jääkaapissa.
Korianterimarinoidut
kasvikset (porkkana ja kurkku)
1 porkkana
pätkä kurkkua
0,5 dl kuumaa vettä
0,5 dl jäävettä
1 tl etikkaa
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
3 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä
Leikkaa kurkku ja porkkana mahdollisimman ohuiksi
suikaleiksi kumpikin omaan kulhoonsa. Liuota suola ja sokeri sekä etikka kuumaan veteen ja
jäähdytä seos lisäämällä jäävettä. Jaa korianterisilppu tasan kurkku- ja
porkkanasuikaleille ja kaada liemi näiden päälle. Sekoita hyvin ja laita kulhot
jääkaappiin maustumaan noin tunniksi. Valuta kasvikset ennen kuin laitat niitä
lautasille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti