Yritin
löytää netistä kunnollisen selityksen siihen, mitä tarkoittaa galette. Raholan
ruokasanasto, josta usein löytää avun, ei selitä galette -sanasta yhtään
mitään, mutta netistä löytyi erilaisia galettereseptejä avonaisista
murotaikinapiirakoista täytettyyn tattarilettuun. Sitten oli vielä erikseen
perinteinen ranskalainen loppiaisleivonnainen galette des rois. Jos tällä
kertaa kuitenkin unohdetaan tuo loppiaisleivonnainen, muiden ulkonäkö oli
selkeästi yhteneväinen: enimmäkseen suolainen avopiirakka, jonka reunat oli
taitettu sisään hiukan täytteen päälle. Bretagnelainen galette puolestaan on
ohut tattarilettu, jonka päälle laitetaan paistettu muna ja taitetaan reunat
munan päälle kuin avonaiseksi paketiksi. Siinäpä idea täydelliseen
ystävänpäivän aamiaiseen. Aamiaisen kruunasi mansikka-sitrussalaatti.
Ohukaisgalette hiukan bretagnelaisittain
(noin
8 isoa lettua)
1,5
dl vehnäjauhoa
1
dl tattarijauhoa
2
munaa
4
dl maitoa
150
g ricottaa
ripaus
suolaa
paistamiseen
voita
täyte
kananmunia
kinkkuviipaleita
(tomaattia
ja/tai ryöpättyä pinaattia)
juustoa/juustoraastetta
Kaada
jauhot kulhoon, tee keskelle kuoppa ja riko siihen munat. Sekoita ja lisää
maitoa vähän kerrallaan kunnes taikina on tasaista. Lisää ricotta sekä ripaus
suolaa, sekoita vielä kerran ja jätä taikina lepäämään vähintään puoleksi
tunniksi ennen paistamista. Paista taikinasta
paistinpannulla tai kreppipannulla isoja ohukaisia.
Asettele
ohukaisen päälle paistettu kananmuna sekä muita täytteitä mielesi mukaan.
Käännä reunat täytteiden päälle ja tarjoile. Mitä isompi ja ohuempi lettu on,
sitä helpompi se on taittaa.
Täytteet
voi myös lämmittää letun sisällä, kuten minä tein. Täytä lettu kuten yllä,
mutta laita kananmuna raakana ja pinnalle vielä hiukan juustoraastetta sekä
ripaus suolaa ja mustapippuria. Kuumenna galetteja lopuksi uunissa 175 asteessa
noin 15-20 minuuttia kunnes muna on sopivan kypsä ja juustoraaste sulanut.
Mansikka-sitrussalaatti
1
appelsiini
1
mineola
1
verigreippi
1
veriappelsiini
1
sitruuna
mansikoita
ruokokidesokeria
kastike
150
g maustamatonta jogurttia
2
rkl kinuskikastiketta (itse tehtyä tai valmista)
1
tl hyvää balsamiviinietikkaa
Leikkaa
kaikista sitruksista kuoret huolella pois ja viipaloi hedelmät. Laita
sitrusviipaleet kulhoon ja ripottele sokeri päälle. Anna mehustua noin tunnin
ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti