Mielikuvitus
alkaa laukata ihan ihmeellisesti, kun namihammasta kolottaa eikä kaapissa ole
yhtään karkkia, ei pullaa eikä edes keksejä. Logiikkakin loikkii ajatuksesta
toiseen, kuten kävi näiden leivosten synnyn kanssa. Minun siis teki mieli
jotain hyvää (ikään kuin muutenkin ei tarvitsisi karistaa vyötäröltä pois
joitain kiloja…). Ajattelin ensin jotain kevyttä kahvimoussea ja otin käteeni
vanhan, Pauligin vuonna 1997 kustantaman Kahvikirjan. Ei sieltä kahvimoussen
reseptiä löytynyt, mutta eräälle aukeamalle oli kuvattu vadillinen vaaleanpunaisia
aleksanterinleivoksia. Nam… Kun halusin kuitenkin jotain kahvin makuista, niin
päätin maustaa kuorrutteen kahvilla. Se taas johti siihen, että leivosten
täytteen pitää olla jotain ihan muuta kuin mansikka- tai vadelmahilloa. Mansikka
tai vadelma kun ei rimmaa kahvin kanssa alkuunkaan. Kaapissa oli vielä yksi
tölkki toissakesäistä, herkullista kumkvattihilloa ja sitruksen maku sopii
kahvin kanssa, joten ongelma ratkesi sillä. Vielä kun taikinaan laittoi vähän
lisämausteita, niin alkuperäisiä aleksantereita näissä voisi muistuttaa leivosten
muoto, eikä enää sekään kun yritin saada näistä jotain ystävänpäivään sopivaa
ja otin sydänmuotilla kuvioita leivoslevystä. Ei tullut moussea eikä varsinkaan
kevyttä, mutta makeaa kylläkin.
Ystävänpäiväksi kahvin ja
appelsiinin makuiset leivokset
1
dl sokeria
4,5
dl vehnäjauhoa
1
tl leivinjauhetta
1
tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua inkivääriä
1
rkl espresso pikakahvijauhetta
200
g huoneenlämpöistä voita
1
tl raastettua appelsiininkuorta
1
muna
täyte
1,5
- 2 dl hienoa appelsiinihilloa (käytin tätä)
kuorrute
4
dl tomusokeria
3
rkl vettä
1,5
rkl espresso pikakahvijauhetta
Sekoita
keskenään kaikki kuivat aineet. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja
nypi seos murumaiseksi. Riko muna kuppiin, lisää appelsiininkuori ja vatkaa ne
sekaisin. Sekoita muna nopeasti muruseoksen joukkoon ja painele taikina
palloksi. Taputtele taikina leivinpaperille noin puolen sentin paksuiseksi
levyksi, vedä leivinpaperi uunipellille ja paista 175 asteessa 15 minuuttia.
Siisti
kakkulevyn reunat ja leikkaa levy puoliksi. Levitä toiselle puoliskolle hillo
(poista kaikki mahdolliset appelsiininkuoret!) ja nosta toinen puolikas hillon
päälle.
Sekoita
kuorrute ja levitä se kostutetun lastan avulla kakkulevylle. (Minulla oli vähän
liikaa kuorrutetta, joten pursotin siitä vielä raitoja sileän kuorrutteen
päälle.) Kun kuorrute on hiukan kuivahtanut, leikkaa levy pienemmiksi paloiksi
terävällä veitsellä tai sopivalla piparimuotilla. Tästä annoksesta tulee 16-24 pikkuleivosta.
Nämä ovat parhaimmillaan vasta päivän tai parin kuluttua leipomisesta, kun rakenne ja maut ovat tasaantuneet kohdalleen. Jos huomenna tai viimeistään ylihuomenna leipoo ja laittaa leivokset purkkiin kelmun alle odottamaan, ystävänpäivänä ne ovat suorastaan täydelliset.
Nämä ovat parhaimmillaan vasta päivän tai parin kuluttua leipomisesta, kun rakenne ja maut ovat tasaantuneet kohdalleen. Jos huomenna tai viimeistään ylihuomenna leipoo ja laittaa leivokset purkkiin kelmun alle odottamaan, ystävänpäivänä ne ovat suorastaan täydelliset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti