Vanhoihin
hyviin retroherkkuihin kuuluu ehdottomasti oopperavoileipä. ”Mikä se on?”
kysyvät tämän päivän nuoret. Meidän nuoruudessamme se oli hyvinkin tuttu ja
jopa hienokin ruoka, jota syötiin eri puolilla maata niin kuppiloissa kuin
ravintoloissakin, erityisesti yöruokana. ”Mutta mistä sen nimi tulee?”, kysyi
puolestaan Tuplaespresso, ja yritimme yhdessä selvittää asiaa. Jossain
lähteissä epäiltiin Tukholman Oopperakellaria alkulähteeksi, mutta siihen emme
kylläkään löytäneet mitään vahvistusta. Ruotsissa vastaava leipä tunnetaan nimellä
pariser. Nimen alkuperä jäi meille siis edelleen arvoitukseksi.
Kahteen oopperaleipään tarvitaan
250
g naudan paistijauhelihaa
1
sipuli hienonnettuna
suolaa
maustepippuria
2 paksua viipaletta vaaleaa
leipää
1
dl maitoa
1
muna
voita paistamiseen
2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
persiljaa
etikkakurkkua
etikkapunajuurta
Sekoita
jauhelihaan sipuli (halutessasi kuullotettuna) ja mausteet ja anna seistä
jonkin aikaa kylmässä. Suola sitoo jauhelihan niin, että siihen ei tarvitse
sekoittaa mitään sidosainetta. Paista maltillisella lämmöllä leipäviipaleesi
kokoisiksi muotoillut pihvit niin, että ne kypsyvät myös sisältä eivätkä pala
pinnalta.
Leikkaa
esimerkiksi ranskanleivästä vaakasuuntaan sopivan kokoiset viipaleet. Kasta ne
munamaitoon ja paista pannulla kullanruskeiksi. Paista toisella pannulla kaksi
kananmunaa ”sunny side up” haluttuun kypsyyteen niin, että keltuainen jää ehjäksi.
Levitä
leivälle sinappia ja nosta sitten sille ensin pihvi ja sen päälle paistettu
kananmuna. Koristele persiljalla ja rouhaise vähäsen pippuria päälle.
Lisukkeiksi sopivat mainiosti etikkakurkut ja -punajuuret.
2 kommenttia:
Oioi, nyt pitää kyllä tehdä jonain iltana illalliseksi kahdelle. Ei mitään syytä, miksi tämä klassikko ei voisi lähteä uudelleen lentoon!
Jauhelihapihvi ei tunnu yhtään tylsältä ruoalta, kun sen tarjoilee oopperaleipänä ;)
Lähetä kommentti