Jäniksestä
oli jäljellä vielä satulasta irrotetut fileet ja niille löytyi resepti Gordon
Ramsaylta. Jäniksenfileetä ja tummasuklaakastiketta, mielenkiintoista. Siinä
vaan pääsi kotikokilta pieni ”f-word”, kun jäniksen ja nauriiden olisi pitänyt
saada vetäytyä viitisen minuuttia, mutta eihän siinä ajassa, viidessä
minuutissa, samalla pannulla ole mitenkään mahdollista redusoida paria desiä
punaviiniä ja litraa kanalientä kastikkeeksi. Ei edes ammattikeittiössä. Vaan
kun redusoi ja improvisoi, niin kyllä siitä hyvä tuli. Redusointi piti tietysti
tehdä etukäteen (kesti noin 50 minuuttia), jota ”Mr F-word” ei tietenkään reseptissään
maininnut. Sarjassamme: lue resepti ensin kokonaan ja mieti, mitä reseptin mahdollisessa
copypeistauksessa on sählätty ja/tai mitä kokki on muuten vaan unohtanut
mainita, kun hänelle se on täysin itsestäänselvyys. Done!
Salottisipulia, naurista, sokeria, katajanmarjoja, punaviiniä, kanalientä, tummaa suklaata… enpä varmaan itse olisi tullut laittaneeksi näitä samalle pannulle. Mutta Gordon Ramsay laittoi. Suklaan määrä oli siinä ja siinä tai ehkä aavistuksen liian runsas minun makuuni, mutta muuten reseptin ainesten yhdistelmä voisi toimia hyvin vaikka poronfileen kanssa. Kannatti kokeilla.
Salottisipulia, naurista, sokeria, katajanmarjoja, punaviiniä, kanalientä, tummaa suklaata… enpä varmaan itse olisi tullut laittaneeksi näitä samalle pannulle. Mutta Gordon Ramsay laittoi. Suklaan määrä oli siinä ja siinä tai ehkä aavistuksen liian runsas minun makuuni, mutta muuten reseptin ainesten yhdistelmä voisi toimia hyvin vaikka poronfileen kanssa. Kannatti kokeilla.
Jänistä tummasuklaakastikkeessa
kasvikset
oliiviöljyä
4
banaanisalottisipulia kuorittuna ja karkeasti pilkottuna
6 hunajanaurista (yht n 600-700 g) ohuina viipaleina
1
rkl hienoa sokeria
2
rkl mustapippureita rouhittuna
2
rkl katajanmarjoja rouhittuna
noin
1 rkl tuoretta rosmariinia hienoksi leikatuna
jänis
yhden
jäniksen fileet noin 2 cm paksuina viipaleina
oliiviöljyä
voita
suolaa
kastike
2
dl punaviiniä
1
l kanalientä (Puljonki)
40
g tummaa (min 70%) suklaata hienona raasteena
2
tl vadelmaviinietikkaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
lehtipersiljaa
Aloita
kastikkeen valmistuksesta. Kaada kasariin punaviini ja keitä sitä kunnes
jäljellä on enää vain pieni tilkka. Lisää kanaliemi ja jatka keittämistä kunnes
kastikkeen määrä on redusoitunut pariin-kolmeen desilitraan. Jätä kastike odottamaan.
Kuumenna
paistinpannulla oliiviöljyä, lisää sokeri, salottisipulit sekä naurisviipaleet
ja sekoita. Kypsennä kasviksia matalalla lämmöllä hetken aikaa. Lisää
mustapippurit, katajanmarjat sekä rosmariini ja hämmennä kunnes naurisviipaleet
ovat pehmeitä. Kaada seos kulhoon odottamaan ja pyyhi pannu.
Ruskista
jäniksenpalat voin ja oliiviöljyn seoksessa. Varo kypsentämästä niitä liikaa.
Kun pinta on kauniin ruskea ja liha tuntuu hiukan kimmoisalta, ripottele
lihoille hiukan suolaa ja kaada lihat sipulin ja nauriiden kanssa samaan
kulhoon noin viideksi minuutiksi. Viimeistele kastike sillä aikaa.
Kaada
kastike paistinpannulle ja lisää raastettu suklaa. Lämmitä kastiketta sen
verran että suklaa sulaa joukkoon, mutta älä keitä sitä. Lisää
vadelmaviinietikka ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kaada lihat ja
kasvikset kastikkeen joukkoon, sekoita ja tarjoile. Leikkaa lautasille vielä
lehtipersiljaa annosten päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti