Kuulostaa
oudolta, eikös?
Ajatus lähti siitä, että poronfileen kanssa tarjotaan tuorepastaa. Kastiketta pohtiessani ajattelin ensin perinteistä suppilovahverokastiketta, mutta jostain ihan puskista juuri kauppaan lähtiessäni mieleeni pompsahti *anjovisvoi*. Anjovisvoi?... ??? Päätin sitten noudattaa intuitiotani ja suppilovahverot putosivat pois ostoslistalta. Anjovisvoi kuulostaa kovin voimakkaan makuiselta poron kaveriksi. Anjovis tässä tapauksessa tarkoittaa sardellia, eikä sitä pohjoismaista ”abbaa”. Oikeat sardellit on pakattu pieneen kapeaan lasipurkkiin ja niitä löytyy hyvin varustettujen ruokakauppojen kylmähyllystä siitä sillien vierestä. Tuplaespresson mukaan onnistuin oikein hyvin saamaan kaikki tämän hiukan erikoisemman ”kastikkeen” maut balanssiin ja niinpä mikään ei lyönyt yli valmiista maustevoista. Tässä siis päivän herkun reseptit:
Ajatus lähti siitä, että poronfileen kanssa tarjotaan tuorepastaa. Kastiketta pohtiessani ajattelin ensin perinteistä suppilovahverokastiketta, mutta jostain ihan puskista juuri kauppaan lähtiessäni mieleeni pompsahti *anjovisvoi*. Anjovisvoi?... ??? Päätin sitten noudattaa intuitiotani ja suppilovahverot putosivat pois ostoslistalta. Anjovisvoi kuulostaa kovin voimakkaan makuiselta poron kaveriksi. Anjovis tässä tapauksessa tarkoittaa sardellia, eikä sitä pohjoismaista ”abbaa”. Oikeat sardellit on pakattu pieneen kapeaan lasipurkkiin ja niitä löytyy hyvin varustettujen ruokakauppojen kylmähyllystä siitä sillien vierestä. Tuplaespresson mukaan onnistuin oikein hyvin saamaan kaikki tämän hiukan erikoisemman ”kastikkeen” maut balanssiin ja niinpä mikään ei lyönyt yli valmiista maustevoista. Tässä siis päivän herkun reseptit:
Sardellivoi
100
g huoneenlämpöistä voita
2
sardellifileetä
pieneksi silputtuna
1 pieni salottisipuli hyvin
hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
hienonnettuna
2
rkl kuivaa valkoviiniä
½
tl kuivattua timjamia
½
tl kuivattua rakuunaa
1
tl kapriksia
8 kokonaista mustapippuria
pari raetta karkeaa suolaa
1 pieni laakerinlehti hienoksi
murennettuna
¼ sitruunan menu
Ota
voi kulhoon lämpiämään huoneenlämpöön. Mittaa timjami ja rakuuna mortteliin ja
murenna sekaan laakerinlehti. Lisää mustapippurit ja suolarakeet ja hienonna
kaikki lähes jauhoksi. Laita 1 rkl voita pienelle pannulle tai kastikekattilaan
ja kuumenna. Kuullota siinä silputtu salottisipuli ja valkosipulisilppu. Lisää
joukkoon valkoviini ja anna kiehua lähes kokonaan. Lisää hienonnetut mausteet
ja kaprikset ja siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita voin joukkoon kuivamausteet,
jäähtynyt mausteseos kasarista ja sitruunamehu.
Poro
1 poron sisäfilee ruokailijaa
kohti
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen
Paista
poro vähässä voissa nopeasti niin, että se on sisältä medium miinus. Mausta
pannulla suolalla ja mustapippurilla. Siirrä lautaselle ja peitä
alumiinifoliolla vetäytymään.
Pasta
Keitä
tuorepasta suolatussa vedessä ohjeen mukaan ja nosta siivilään valumaan.
Annoksen kokoaminen
parmesaaniraastetta
silputtua lehtipersiljaa
Nostele
lautaselle pastaa, poron fileeviipaleita ja laita niiden päälle
huoneenlämpöistä maustevoita. Voi toimii pastan kastikkeena. Raasta pastalle
parmesaania ja ripottele pinnalle lehtipersiljaa.
Suosittelen
lämpimästi kaikille niille, joille poro on jo vanha tuttu - sekä erityisesti niille,
jotka vasta tekevät tuttavuutta tämän kotimaisen pohjoisen herkun kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti