Kun
Wanha Kauppahalli avattiin uudelleen remontin jälkeen, oli osa kauppiaista
vanhoja tuttuja ja osa uusia halliyrittäjiä. Perinteinen Roslundin lihakauppa
jäi pois uudistetusta hallista ja lintuihin sekä riistaan erikoistunut Kirsti
Markkasen myymälä lopetti. Uutena kauppiaana aloitti Annan Villiliha –nimisen kaupan pitäjänä nuori yrittäjä Anna Härö. Hänen valikoimiinsa kuuluvat
siipikarja, riista ja eettisesti tuotettu liha, joka tulee läheltä. Annasta oli
kirjoitus alkuviikolla Hesarissa ja hän antoi sen yhteydessä vinkkejä hyvistä
ruoista. Onnelliset kanatytöt, kuten Anna kutsuu myynnissään olevia kanoja, ovat
viljalla ruokittuja ja vapaasti täysimittaiseksi kasvaneita.
Tällainen kana
perhosleikattuna ja grillattuna kolahti meille. Kävin siis hakemassa häneltä
valmiiksi litistetyn kanan hallista ja aloin miettiä sen maustamista. Päädyin
yksinkertaiseen, tuttuun ja hyvään menetelmään ja perusmakuihin.
Kypsentämistavan suhteen päädyin samoin perusyksinkertaiseen tapaan. Hylkäsin
kaikenlaiset etukäteismarinoinnit sekä mausteliemessä keittämiset ja tein
timjamista, valkosipulista sekä oliiviöljystä tahnan, jota laitoin rinta- ja reisilihojen
päälle nahan ja lihan väliin. Pintamaustoin tipun suolalla ja mustapippurilla
ja kypsensin koko komeuden grillissä epäsuoralla lämmöllä.
Perhosleikattu kana grillissä
1 kpl perhosleikattu kana
Maustetahna
hienonnettua tuoretta
timjamia
1 hienonnettu valkosipulin
kynsi
suolaa
oliiviöljyä
Pinnalle
suolaa
mustapippuria myllystä
Korianterivoi
100
g voita
hienonnettua tuoretta
korianteria
suolaa
valkosipulijauhetta
Perhosleikattu
kana tarkoittaa kanaa, joka on leikattu auki selkärangan vierestä molemmin
puolin ja levitetty auki. Hiukan ujon näköinen olemus "polvet yhdessä". Rintalasta on joko litistetty tai se on poistettu
samoin kuin selkärankakin. Työnnä sormi nahan ja rintalihan väliin varoen
rikkomasta nahkaa ja irrottele nahka lihasta. Levitä maustetahnaa samoin
sormella nahan ja lihan väliin. Pintamausta kana suolalla ja mustapippurilla.
Kuumenna grilli kuumaksi. Jos käytät hiiligrilliä, laita hiillos vain toiselle puolelle grilliä. Kaasugrillissä kuumennuksen jälkeen sammuta toisesta päästä grillivastus ja jätä toisen pään vastukset kuumalle. Laita kana grilliin ”kylmälle” puolelle nahkapuoli ylöspäin, kansi kiinni ja anna kypsyä 30 – 35 minuuttia. Levitä hiillosta kanan alle tai kaasugrillissä pienennä vastusten tehoa ja käännä kana lämpimälle puolelle nahkapuoli alaspäin 5 minuutiksi. Näin nahka saa kauniin värin eikä tartu ritilään ja rikkoonnu.
Lisukkeiksi
laitoin grilliin pari maissintähkää, palsternakkaa ja halkaistun sitruunan.
Tein ennen grillausta kasviksille korianterivoita. Sekoita muut aineet
pehmenneeseen voihin. Tätä sivellään maissintähkille ja palsternakalle. Se
sopii myös tietenkin kanankin maustamiseen, mutta tämä kana oli todella mehukas
ja maukas eikä esimaustamisen jälkeen kaivannut enää lisämakuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti