Ahvenanmaalainen
karitsa on herkullista ja siitä kannattaa hyödyntää kaikki osat eikä yksin
paisteja, fileitä tai kareita. Tuoreet karitsan munuaiset ovat paitsi erittäin
hyvän makuisia (siis ainakin minun mielestäni), myös kukkarolle ystävällisiä. Ne
eivät ole liioin suuritöisiä tai edes erityisemmin aikaa vieviä raaka-aineita.
Tämä ohje on mukailtu Jennifer McLaganin kirjasta Odd Bits.
Karitsan munuaiset sardellivoilla
8 karitsan munuaista
50
g suolatonta voita
3 sardellifilettä kuivattuna
ja pienittynä
vähäsen sitruunan mehua
1 tuore rosmariinin oksa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
loraus sherryä, konjakkia, viskiä tai
portviiniä.
4
viipaletta paahdettua vaaleaa leipää
Tee
aluksi sardellivoi. Kutsun sitä anjovisvoin sijasta sardellivoiksi, koska
meillä anjovis useimmille tarkoittaa kilohailista tehtyä säilykettä, joka on
kokonaan eri asia. Hienonna rosmariinisilppu morttelissa sardellien ja
vastarouhitun mustapippurin kera. Sekoita pehmennyt voi niihin ja muotoile
massasta tuorekelmulle pötkylä. Kääri pötkö muoviin ja kierrä kummastakin
päästä kelmua kuten karkkipaperia, jolloin pötkö tiivistyy ja muotoutuu
pyöreäksi. Laita jääkaappiin kiinteytymään.
Kuivaa
ja halkaise munuaiset ja poista kova valkoinen rasva. Puolita vielä puolikkaat.
Irrota rosmariinin oksasta lehdet ja pilko ne pieneksi. Mausta munuaiset
mustapippurilla ja paista oliiviöljyssä ensin halkaistulta puolelta kunnes ovat
kauniin värisiä. Käännä palat ja lisää samalla pannulle pari-kolme sentin siivua anjovisvoita. Munuaisia ei tule
paistaa liian kauaa vaan niiden pitää olla sisältä rosén värisiä. Poimi
munuaiset pannulta ja siirrä sivuun alumiinifolion alle. Tarkista lisäsuolan
tarve. Sardellit ovat suolaisia, joten älä lisää maistamatta. Lisää pannulle
makualkoholi ja ehkä vähäsen vettä ja anna kiehua kunnolla ja irrottele samalla
paistinlastalla kaikki pannuun tarttunut hyvän makuinen aines (Jamie Oliver
sanoo ”The good stuff”) joukkoon. Siirrä pannu lähes haihtuneine liemineen
sivuun.
Paahda
leivät pannulla tai leivänpaahtimessa. Laita lautaselle leipä, sille munuaiset
ja kaada pannusta ihana makuliemi niiden päälle. Pinnalle vielä siivu sardellivoita ja tuoreita lehtipersiljan lehtiä silputtuna ja iltapala,
pikkupurtava, aamiainen tai alkuruoka on valmis nautittavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti