Taloyhtiön grilliosuuskunnan grilli on
ollut pihalla kohtalaisen ahkerassa käytössä siitä lähtien kun ”osuuskunta”
viime elokuussa perustettiin. Meidän toukokuun grillaukset käynnistyivät
ribseillä, tai kuten niitä myös kutsutaan, rimpsuilla ja tahmealla
kastikkeella. Sain tyttäreltäni viime syksynä reseptin, jonka mukaan tehdyt
rimpsut olivat hänen mukaansa otsikon mukaisesti kesän parhaat. Kokeilimme
reseptiä viime lauantaina ja reseptin laatijan luvalla paljastan näiden herkullisten grillattujen porsaanluiden
ja tahmean kastikkeen salaisuuden.
Kesän parhaat rimpsut
Sticky sauce rimpsuille
1
salottisipuli
silputtuna
2
pientä valkosipulin
kynttä hienonnettuina
1
punainen chili
(väkevyysluokka 3)
2
dl coca colaa (sis. sokeria
– ei zero)
1
dl ketsuppia
2
rkl soijakastiketta
4
rkl fariinisokeria
Kuullotetaan
sipulit ja chili öljyssä, lisätään muut ainekset ja keitellään noin tunnin ajan
sillä aikaa kun lihat ovat uunissa. Haluttaessa kastikkeen voi lopuksi ajaa
sauvasekoittimella tasaiseksi. Alkuperäisessä ohjeessa oli ½ chilipalkoa, mutta
koska tällä aterialla ei ollut mukana lapsia, päätin laittaa ihan kokonaisen
chilipalon. Fuskasin myös kastikkeen sileäksi ajossa ja käytin sellaisenaan.
Chilin paloissa on toki keittämisen jälkeenkin sen verran makua, että
sauvasekoittimella kastikkeen maku on läpeensä tasainen eikä tule ylläreitä,
varsinkaan lapsiperheessä. Maustaminenhan tapahtuu aina oman ja muiden syöjien maun mukaan. Jos
kastikkeesta tulee kovin paksua, voi sitä ohentaa lisäämällä oliiviöljyä, kuten
minäkin tein.
Rimpsut (kahdelle reilu kilo)
Mausta
rimpsut suolalla ja valkopippurilla ja laita ne 125-asteiseen uuniin 2 tunnin
ajaksi. Koska minulla ei ollut kiire, annoin niille jatkoaikaa tunnin sadassa
asteessa.
Kun
on aika viimeistellä herkku tarjolle, sivellään kastiketta lihojen pintaan ja
grillataan (sivelyä jatketaan grillatessa) eli kuumennetaan tarjoilukuntoon
grillissä. Ihanan tahmaista. Lihathan ovat jo kypsiä, joten varo liian kuumaa
grilliä. Kastikkeen sokeri palaa liian kuumassa.
Grillatut maissintähkät
Kaupasta
vakuumipakattuja maissintähkiä sopiva määrä syöjäporukan mukaan. Minimissään
yksi per nenä. Valmiiksi esikeitetyt maissit grillataan pinnaltaan kauniin
värisiksi ja kun ne tarjotaan, niin niitä voi itse kukin sivellä vaikkapa
tällaisella maustevoilla:
Maustevoi maissintähkille
100
g voita huoneenlämpöisenä
1 valkosipulinkynsi raastittuna
hienoa merisuolaa
mausteita,kuten
esimerkiksi cajunmaustesekoitusta, cayennepippuria tai chilimaustesekoitusta
maun mukaan
Sekoita
mausteet voihin ja sivele maustevoita grillatuille maissintähkille.
Kun
ribseissä ja maissintähkissä on näin runsaasti makua, salaatin pitää vastaavasti olla
mahdollisimman raikas – kuten tämä salaatti.
Vihertävä varhaiskaali-avokadosalaatti
1
fenkoli ohuina
viipaleina
puolikas
punasipuli ohuina viipaleina
noin
250 g suikaloitua varhaiskaalia
kourallinen
hienoksi leikattua korianteria
kourallinen
hienoksi leikattua lehtipersiljaa
kourallinen
hienoksi leikattua basilikaa
2
rkl limettimehua
2
rkl oliiviöljyä
2
rkl crème fraichea
1
rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
hiukan mustapippuria myllystä
1
avokado
tilkka limettimehua
Sekoita
isossa kulhossa fenkoli, punasipuli ja varhaiskaali. Jos fenkolissa on vihreää
töyhtöä, silppua sekin salaatin joukkoon. Painele aineksia perunasurvimella tms
jotta kaali alkaa hiukan mehustua.
Sekoita
toisessa kulhossa korianteri, lehtipersilja, basilika, limettimehu, oliiviöljy
sekä crème fraiche keskenään. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla
maun mukaan. Lisää tämä kastike kaalisalaatin joukkoon, sekoita hyvin ja laita
kulho jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.
Juuri
ennen tarjoilua halkaise avokado, poista siemen ja kuori. Leikkaa toinen puolikas avokadoa ohuiksi
viipaleiksi, toinen puolikas pieniksi paloiksi. Purista päälle hiukan limettimehua, sekoita pienet palat salaatin joukkoon ja nosta viipaleet
salaatin pinnalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti