Epätrendikkään
keittiön ”kokkisota” toimi taas, kun palloteltiin ideoita puolin ja toisin.
Olin ostanut ahvenfileitä, mutta Tuplaespresso ei innostunut mistään
perinteisestä ahvenreseptistä eikä varsinkaan halunnut niiden kanssa perunaa,
joten hän ehdotti paistettavan ahvenfileet hampurilaisten väliin. Heitin
ajatuksen, josko siinä tapauksessa ahvenet voisikin jauhaa ja muotoilla niistä
oikeat pihvit, jolloin Tuplaespresso olikin jo matkalla keittiöön leipomaan hampurilaissämpylöitä. Sämpyläresepti on se sama vanha, joka on lainattu ”sisarilta keittiössä”, joka on lainattu
The New York Timesista, joka… Se kun kerran löydettiin, ei ole tarvinnut
vaihtaa hampparisämpylän reseptiä. Taikinasta paistui kuusi sämpylää.
Hampurilaisen voi tietysti koota pelkästä sämpylästä ja pihvistä, mutta muutama lisämauste tekee siitä vielä paremman. Ahvenpurilaiseen tehtiin näin tilli-sinappimajoneesi, marinoitua punasipulia ja keväistä korvasienimuhennosta. Jauhettuna ja suolan kanssa pihviksi muotoiltuna ahvenen liha pysyi erinomaisesti koossa hampurilaispihvinä. Tuli niin hyvää, että tällaisesta kalahampurilaisesta voisi oikeassa ravintolassakin maksaa kympin tai pari. Ahven on kyllä ehdottomasti yksi Suomen parhaista kaloista, ellei jopa paras.
Hampurilaisen voi tietysti koota pelkästä sämpylästä ja pihvistä, mutta muutama lisämauste tekee siitä vielä paremman. Ahvenpurilaiseen tehtiin näin tilli-sinappimajoneesi, marinoitua punasipulia ja keväistä korvasienimuhennosta. Jauhettuna ja suolan kanssa pihviksi muotoiltuna ahvenen liha pysyi erinomaisesti koossa hampurilaispihvinä. Tuli niin hyvää, että tällaisesta kalahampurilaisesta voisi oikeassa ravintolassakin maksaa kympin tai pari. Ahven on kyllä ehdottomasti yksi Suomen parhaista kaloista, ellei jopa paras.
Täytteet pohjalta ylöspäin: sämpylän alapuoli, erilaisia salaatteja, iso lusikallinen korvasienimuhennosta, ahvenpihvi, tilli-sinappimajoneesia, marinoitua punasipulia, sämpylän yläpuoli. |
Tilli-sinappimajoneesi
1
dl hyvää majoneesia
1
dl hienonnettua tilliä
2
tl karkeaa Dijon sinappia
2
tl tavallista Dijon sinappia
½
tl (ruokokide)sokeria
½
tl rouhittua valkopippuria
1
tl limettimehua
Sekoita
aineet keskenään ja laita jääkaappiin tunniksi tai kahdeksi, jotta maut
tasaantuvat.
Marinoitu punasipuli
1 punasipuli ohuina viipaleina
2
rkl granaattiomenaviinietikkaa
1,5
rkl sokeria
1
tl hienoa merisuolaa
1
rkl oliiviöljyä
Kuori
ja halkaise punasipuli ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai
terävällä veitsellä. Ohuet viipaleet marinoituvat paremmin. Sekoita marinadin
aineet öljyä lukuun ottamatta keskenään niin, että sokeri ja suola ovat
sulaneet. Lisää joukkoon oliiviöljy, sekoita hyvin ja yhdistä marinadi ja
sipuliviipaleet ja sekoita.
Anna
marinoitua huoneenlämmössä pari tuntia.
Ahvenpihvit
600
g nahattomia ja ruodottomia
ahvenfileitä
1,5
– 2 tl hienoa merisuolaa
vehnäjauhoa ja ripaus
valkopippuria leivitykseen
voita paistamiseen
Leikkaa
jääkaappikylmät ahvenfileet pienemmiksi paloiksi ja jauha ne monitoimikoneella
(kutterilla). Sekoita kalamassaan suola ja laita jääkaappiin odottamaan
paistoa. Muotoile massasta 6 kpl 100 g:n
pihvejä. Pyörittele ne kevyesti valkopippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa ja paista runsaassa voissa
kauniin ruskeiksi. Pihvit eivät tarvitse kananmunaa tai mitään muutakaan sidosainetta,
vain ahvenfileet ja suolaa. Suola sitoo massan niin, että siitä on helppo
muotoilla pihvejä jotka pysyvät erinomaisesti kasassa niitä paistettaessa. Purutuntuma on kuin oikeassa pihvissä, eikä lainkaan kuten murekkeessa. Ahvenfilee sellaisenaan paistettuna hajoaisi haukatessa. Leivitykseenkään ei käytetä mitään muuta
kuin valkopippurilla maustettua vehnäjauhoa. Ei kananmunaa, ei korppujauhoa.
Puhdasta ja herkullista ahventa erilaisessa muodossa.
2 kommenttia:
OMG, heti aamulla pitää lähteä kaivamaan matoja ahvenaa varten, näyttää niin herkulliselta. Korvasienet tosin joutuu korvaamaan tateilla ♥ Kiitos!
Hups, tämä kommentti oli mennyt vahingossa roskapostilaatikkoon, mutta nyt on siellä missä pitääkin.
Mato-ongella on kiva istuskella kun on nätti ilma eikä kiirettä minnekään. Ja ahven on ihan parasta! Toivottavasti tulee parempi tattivuosi kuin kantarellivuosi.
Lähetä kommentti