Koska lahjaksi saamistamme tuoreista haukifileistä tuli meille hienosti kaksi ateriaa (ja vähän ylikin), päätimme toisena versiona tuunata haukimurekkeen uuteen uskoon täyttämällä sen parsalla ja käärimällä sen graaviloheen. Haukimurekkeen resepti on vanha tuttumme, lisukkeet ovat bling blingiä sille.
Graaviloheen kääritty haukimureke
parsatäytteellä
500
g jauhettua haukea (Wagner
sanoisi hauhta)
100
g pehmeää voita
1,5 tl suolaa
cayennepippuria
valkopippuria myllystä
2
munankeltuaista
2
dl kermaa
2
tl vehnäjauhoa
1
puntti ohutta vihreää parsaa
n.450
g erittäin ohuita, mahdollisimman
leveitä graavilohiviipaleita
Jos
jauhat itse kalan, jauha se ainakin kahteen kertaan, ensin karkeammalla terällä
ja sitten hienommalla terällä. Kalakauppiaat jauhavat sinulle
halutessasi/tilatessasi hauen valmiiksi. Sekoitin pehmenneen voin
jääkaappikylmään kalamassaan ja maustoin sen suolalla, cayennepippurilla ja
valkopippurilla ja sekoitin huolellisesti. Vatkasin toisessa kulhossa
keltuaiset, vehnäjauhon ja kerman sekaisin. Mausteet voi lisätä myös tässä
vaiheessa. Sitten sekoitin massat yhteen ja laitoin jääkaappiin odottamaan.
Visuaalisista
syistä valitut ohuet ja pitkät parsat kuoritaan ja esikypsennetään suolan ja
sokerin kera 5 minuutin ajan ja valutetaan huolellisesti, jotta ylimääräinen
neste saadaan pois. Nuput irrotetaan parsoista ja käytetään murekkeen
koristeluun.
Murekevuoka/leipävuoka
vuorataan ensiksi voipaperilla. Sen jälkeen vuoka vuorataan lohiviipaleilla
poikittain niin, että pohja ja sivut ovat peitossa ja ylimenevät
lohiviipaleiden osat roikkuvat vuoan
reunoilla.
Täytä
vuoka laittamalla aluksi kalamassaa pohjalle lohien päälle. Sitten
pituussuuntaan vuokaan muutama parsatanko, sitten massaa niin, että parsat
peittyvät. Uusi kerros parsaa, lisää massaa, parsakerros ja lisää massaa. Jos
teet isomman määrän, toista kerroksia kunnes vuoka on täynnä. Päällimmäinen
kerros on kalamassaa. Käännä lohiviipaleiden ulkona olleet osat vuoan päälle ja
peitä lopuksi vuoka voipaperilla.
Kypsennä
uunissa vesihauteessa 185 astetta, 1 tunti, ja anna vuoan jäähtyä ja murekkeen tekeytyä.
Laita tarjoilukulho tms. ylösalaisin murekevuoan päälle kuten keikauskakussa ja
käännä vuoka ylösalaisin. Tee tämä tiskialtaan päällä siltä varalta, että vuoassa
on runsaasti nestettä. Jäähdytä, viipaloi ja tarjoile mureke tai jäähtymisen
jälkeen laita jääkaappiin kylmään.
Kyytipojaksi
varhaisperunaa, uppomuna ja hollandaisekastiketta. Kaikki maut toimi yhteen
loistavasti.
Sen verran olisi ollut keittiöön reklamoitavaa, että uppomuna oli
päässyt kypsymään hiukan liikaa. Mutta kenelle olisin valittanut muulle kuin
itselleni…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti