Noniin,
M kokkasi toisen puolen parikiloisesta mateesta, minulle jäi toinen puoli. Pari madesoppaa
tässä on jo syöty, joten ruodoista, maksasta ja parista fileensuikaleesta piti
miettiä jotain ihan muuta. Aineksia oli juuri sopivasti kahden hengen
päivälliseen. Aloitin ruoanlaiton keittämällä päästä ja ruodoista hyvän
kalaliemen (kuten tässä reseptissä), jonka siivilöinnin jälkeen vielä redusoin kolmeen desilitraan.
Sitten keitin mateen maksan kypsäksi miedosti suolatussa vedessä sekä
kuivasin kalafileet ja ripottelin niille hitusen suolaa. Päivän menu oli
mateenmaksamuhennosta ja keitettyä perunaa sekä
tomaatti-parmesaani-yrttikuorrutettua madefileetä. Kuorrutteeseen käytetyn
tomaattipyreen hapokkuus antoi juuri sopivan kontrastin ruoan muuten melko
miedolle ja tavanomaiselle makumaailmalle.
Mateenmaksamuhennos
1
kypsäksi keitetty mateenmaksa
2
kovaksi keitettyä kananmunaa
3
rkl tuoretta tilliä
50
g voita
3
rkl vehnäjauhoa
3
dl madelientä (resepti täällä, redusoitu 3 dl:aan)
1
dl maitoa
hiukan
suolaa
valkopippuria,
jos on tarpeen
Leikkaa
kypsä mateenmaksa noin puolen sentin kuutioiksi. Tee samoin kovaksi keitetyille kananmunille.
Leikkaa tilli kohtalaisen hienoksi silpuksi.
Sulata
voi kasarissa, lisää jauhot ja sekoita koko ajan kunnes jauhot ja voi ovat
muodostaneet silkinsileän massan. Älä anna jauhojen ruskistua! Lisää madeliemi,
sekoita tasaiseksi ja anna kiehua noin 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää
maito ja keitä edelleen miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen vielä toiset 5
minuuttia. Lisää mateenmaksa, munat sekä tilli, sekoita hyvin ja kiehauta vielä
sen verran, että maksa ja munat lämpiävät. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja
valkopippurilla.
Yrttikuorrutettu made
150-200
g ruodotonta madefileetä
hiukan
suolaa
1
dl panko korppujauhoa (tai itse tehtyä karkeaa korppujauhelmaa)
1
dl raastettua parmesaania
3
rkl hienoa tillisilppua
2
rkl hienoa lehtipersiljasilppua
1
rkl hienoa basilikasilppua
4
rkl tomaattipyreetä
0,5
tl kidesokeria
suolaa
valkopippuria
mustapippuria
2
rkl voita
Laita
uuni lämpiämään 180 asteeseen. Aseta madefileet talouspaperille kuivahtamaan ja
ripottele niiden päälle hiukan suolaa.
Sekoita keskenään korppujauho, parmesaani, tillisilppu, lehtipersilja, basilika,
tomaattipyree sekä sokeri tasaiseksi muruseokseksi. Sokeri on välttämätön ainesosa taittamaan tomaatin hapokkuutta sopivammaksi mateelle. Maista kuorrutetta ja jos tarvitsee, mausta vielä suolalla, valkopippurilla ja mustapippurilla.
Sulata
paistinpannulla voi ja laita madefileen palat siihen. Paista kalaa noin puoli
minuuttia molemmin puolin. Nosta kalanpalat uuninkestävään vuokaan, ripottele
yrttikuorrute niiden päälle ja lusikoi lopuksi kuorrutteelle kaikki voi
paistinpannulta. Paista kuorrutettuja kalanpaloja uunissa 6-8 minuuttia
riippuen vähän kalafileen paksuudesta.
Keitetty
peruna sopii erinomaisesti tämän ruoan kanssa.
2 kommenttia:
Vesi tässä herahtaa kielelle lukiessa. Itseltä on made jäänyt jotenkin ohi tällä kaudella. Vieläköhän ehtii asian korjaamaan? :-)
Kannattaa kysellä kauppahallien kalakauppiailta. Made on ainakin meille tähän vuodenaikaan kaloista ihan ykkösjuttu.
Lähetä kommentti