Helmikuun 14. päivänä juhlitaan Pyhän Valentinuksen päivää, rakastavaisten ja romanttisen rakkauden päivää, joka nimi Suomessa on vesitetty ”ystävänpäiväksi”. Blaah! Se on vähän kuin hummeria sanoisi ravuksi, tryffeliä herkkusieneksi tai hanhenmaksaa maksalaatikoksi… Rakkaalle voi kuitenkin valmistaa erityisen hyvän aterian, vaikka siinä ei olisi mitään edellä mainituista aineksista.
Tarte tatin Valentine tomaateista
ja punasipulista
(annos
riittää noin 26 cm vuokaan)
taikina
170
g voita
250
g vehnäjauhoa
0,5
dl vettä
punasipulit
3
punasipulia (n 400 g)
2
rkl voita
2
rkl oliiviöljyä
3
rkl hyvää balsamiviinietikkaa
1
rkl sokeria
1
rkl hunajaa
6
oksaa timjamia
hiukan
suolaa ja mustapippuria
piirakka
600
– 800 g tomaatteja (koko vuoan pohja täyteen)
2
rkl voita
2
rkl sokeria
1
dl vettä
2
rkl hyvää balsamiviinietikkaa
päälle
tuoretta
basilikaa
vuohenjuustoa
Valmista
ensin taikina, sillä sen pitää saada levätä jääkaapissa. Nypi voi sekä jauhot
murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri
taikina kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.
Hauduta
seuraavaksi punasipulit. Kuori punasipulit, halkaise ne ja leikkaa ohuiksi
viipaleiksi. Kuumenna paistinpannulla voi sekä öljy ja kuullota sipuleita siinä
melko miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes ne alkavat olla pehmeitä. Lisää sokeri, hunaja, balsamiviinietikka sekä
timjami, sekoita ja hauduta vielä noin 10 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja
mustapippurilla, poimi timjaminoksat pois ja jätä odottamaan.
Sulata
pannulla voi, lisää sokeri ja hämmentele seosta miedolla lämmöllä hetken aikaa.
Lisää balsamiviinietikka sekä vesi ja keitä seosta koko ajan sekoitellen kunnes
ylimääräinen neste on haihtunut ja pannun pohjalla on enää ohut kerros sokerilientä. (Mikäli tomaatit ovat kovin kovia tai jopa hiukan raakoja, tässä vaiheessa niitä voi hiukan karamellisoida ja pehmentää hauduttamalla sokeriliemessä.)
Jos paistat tarte tatinin uunissa samalla pannulla, jatka suoraan tästä. Muussa
tapauksessa kaada ensin sokeriliemi piirakkavuoan pohjalle.
Halkaise
tomaatit ja asettele ne sokeriliemen päälle vieri viereen kunnes pannun koko
pohja on peitossa. Täytä tomaatinpuolikkaiden välit ja reunat punasipulipaistoksella.
Kauli taikinasta piirakan kokoinen pyöreä levy, nosta se punasipuleiden päälle
ja painele taikinan reunat sipulin ja vuoan väliin. Pistele taikina haarukalla ja kypsennä
tomaatti-punasipuli tarte tatin 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kun piirakka on
kypsä, ota vuoka uunista ja anna piirakan jäähtyä muutaman minuutin ajan. Sen
jälkeen kiepauta ruokaveitsellä tai paistinlastalla kierros piirakan ympäri,
jotta se irtoaa reunoista jos on sattunut jostain jäämään kiinni. Heilauta
vielä vuokaa nähdäksesi, että piirakan täyte ei ole mistään kohdasta tarttunut
pohjaan. Laita vuoan päälle piirakkaa suurempi lautanen ja kumoa tarte tatin
oikein päin, tomaatit ylöspäin. Anna jäähtyä vielä hetken ja lisää lopuksi
tuore basilika sekä vuohenjuusto paloina.
Sitrussalaatti
2
appelsiinia
1
verigreippi
rucolaa
1
rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1
rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuori
sitrukset veitsen kanssa ja leikkaa lohkot kalvottomiksi. Valuta lohkot siivilässä,
säästä mehu. Sekoita keskenään 2 rkl
tätä mehua, valkoinen balsamico sekä oliiviöljy ja mausta salaatinkastike
suolalla sekä mustapippurilla. Laita annoskuppeihin rucolaa sekä sitruslohkoja
ja kaada näille lopuksi salaatinkastike.
2 kommenttia:
Kiva versio tarte tatinistä.Mulla on ollut jo jonkun aikaa aikomus tehdä sellainen purjosta,mutten ole saanut sellaista aikaiseksi,vielä...
Purjosta tulisikin varmaan hyvää... Millainenkohan tarte tatin mahtaisi tulla varsiselleristä?...
Lähetä kommentti