Kokkasimme
joulun välipäivinä päivällisvieraille alkuruoaksi kampasimpukoita herne- ja
fenkolipyreen kanssa. Koskapa siinä tarjoilukiireessä ja muussa hössäkässä unohtui tämän ruoan kuvaaminen, saimme hyvän tekosyyn tehdä saman
annoksen uudelleen vain meille kahdelle. Aijaijai, oli se vaan niin kauheaa kun
joutui ihan vähän ajan sisään jo toistamiseen syömään samaa ruokaa.
Uskottehan?...
Hernepyree
2
pss pakasteherneitä (400 g)
2 kevätsipulia
2
dl maitoa
1
tl suolaa
nokare voita
Pilko
kevätsipulit ja kuullota hetki voissa. Lisää herneet, maito ja suola ja keitä 8
– 10 minuuttia. Siivilöi liemi talteen. Soseuta herneet ja lisää tarvittaessa
lientä, jotta soseesta tulee sopivan paksua. Jotta vihreä väri säilyisi
kauniina, tulee sose jäähdyttää nopeasti. Isompaan kulhoon vettä ja jääpaloja
ja sosekulho siihen. Jos ei ole jäitä, niin kulho pakastimeen, jos siellä on
tilaa. Tai ulos hankeen, jos sellaista on. Tai jääkaappiin, jos ei muuta keinoa
ole.
Fenkolipyree
400
g fenkolia
100
g purjoa
2 valkosipulin kynttä
1 tähtianis
2
dl maitoa
1
dl kermaa
1 äyriäisliemikuutio
(tällainen, mutta kalaliemikin käy)
1
rkl voita
Paloittele
fenkoli ja purjo pieneksi ja kuullota kattilassa voin kera – älä ruskista.
Lisää kattilaan maito, viipaloidut valkosipulin kynnet ja tähtianis. Anna
porista kymmenisen minuuttia. Siivilöi liemi talteen ja poista tähtianis.
Soseuta kiinteä aines monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Lisää lientä
tarvittaessa sen verran, että soseesta tulee sopivan paksuista. Liemikuutio
maustoi soseen sopivasti, joten en lisännyt mitään mausteita. Kotioloissa
toimii vähän paksumpi ja rustiikkisempi pyree (hernepyree tai fenkolipyree),
mutta jos haluat oikein hienon pyreen, paseeraa sose siivilän läpi jolloin
karkeampi aines jää siivilään.
Hunaja-balsamicosiirappi
1
dl balsamiviinietikkaa
1
rkl juoksevaa hunajaa
1
rkl voita
Sekoita
ainekset keskenään ja keitä seosta kokoon kunnes jäljellä on enää vain vajaa
puolet. Jäähdytä siirappi ennen käyttöä.
Lisäksi
tarvitset:
Vasta paistettuja kampasimpukoita
Pannulla paistettua ilmakuivattua kinkkua
Herneenversoja
Pari vihreää fenkolintöyhtöä
Pannulla paistettua ilmakuivattua kinkkua
Herneenversoja
Pari vihreää fenkolintöyhtöä
Asettele
ainekset lautasille ja nauti hyvän valkoviinin kera.
Äsh!
Eihän se yksi kampasimpukka riitä mihinkään! Niitä tarvitaan vähintään kolme, ja
viisikin mahtuisi ihan hyvin tällaiselle isommalle lautaselle.
|
4 kommenttia:
Mulla ei ole soseen väri kyllä muuttunut, vaikken ole hoksannut viilentää nopeasti. Olen vaan varonut sitä, etten keitä herneitä liikaa, jolloin ne jo saisivat maastovärin.
Ihana alkuruoka, etenkin tuolleen kuoresta tarjottuna :)
Mmmmh, kuola valuu. Jännä tuo maidossa keittäminen.
Nam! Löysittekö ihan tuoreita kampasimpukoita kun oli kuori ja kaikki?
Minun on usein vaikea saada kampasimpukan pintaan tuo ihana paistoväri, mistä mahtaa johtua?
@ Campasimpukka
Herne on aika herkkä kaveri ja saakin olla tosi varovainen niitä keittäessä, ettei soseesta tule sitä maastoväristä. Mutta kyllä tuo nopea jäähdyttäminen oikeasti auttaa niin herneille kuin parsakaalille ym vihreille kasviksille värin säilyttämiseen :)
@ luimupupu
Maidon kanssa ei tule ihan niin terävää makua kuin vedellä.
@ ulla
Kampasimpukoiden kuoret on tuotu ulkomailta matkamuistona. Olen yrittänyt saada niitä Suomesta, mutta kaikki myyvät eioota ja sekin yksi, joka lupasi niitä "joskus ensi kuussa", ei sitten lopulta koskaan niitä toimittanut...
Kampasimpukat pitää kuivata hyvin ennen paistamista. Varsinkin pakastetut simpukat suorastaan uivat nesteessä sulattamisen jälkeen. Sitten ne pitää paistaa melko kuumalla pannulla ja tosi vähällä rasvalla. Sillä tavalla pinnan saa ruskistumaan nätisti.
Lähetä kommentti