eli
portugaliksi
Linguado
frito com manteiga e patate dauphinoise (tai jotain sinne päin)
Meriantura
on kangastellut mielessäni nähtyäni
jokin aika sitten sellaisen (lähes) elävänä portugalilaisessa kalatiskissä.
Silloin ruoat oli jo hankittu ja päätin ostaa sellaisen myöhemmin. Aina sen
jälkeen yrittäessäni löytää yhden paistettavaksi olen vetänyt vesiperän. Ilmiö
on kalamiehille ja –naisille tuttu : ei aina saa mitä haluaa ja joskus ei
sitäkään. Tänään tärppäsi ja ostin sellaisen. Ei ollut kuulemma pohjatroolattu.
Ystävällinen myyjärouva kysyi minulta haluaisinko hänen suomustavan sen.
Alkuaan ajattelin laittaa kalan kokonaisena, mutta nahattomana, klassikon sole
á la meurnier -tapaan. Kuitenkin ajatus nahkoineen paistetusta kalasta viehätti ja niin annoin
luvan suomustaa saaliini. Illalla kotona sitten tuumaamaan lopullista ratkaisua
kalan kypsentämiselle.
Päädyin
paistamaan kalalle kauniin pinnan pannulla voin ja oliiviöljyn sekoituksessa ja
kypsentämään kalan loppuun 200-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan.
Mausteina suola ja mustapippuri. Sillä aikaa, kun kala oli uunissa, pyyhin
pannun, laitoin sille voita ja annoin sen kypsyä kullanruskeaksi. Sitten
puristin joukkoon yhden sitruunan mehun ja lisäsin silputtua persiljaa. Tarjolle tuotaessa tämä herkku kaadetaan kalalle. Pari
sitruunanviipaletta jätin tarjottavaksi kalan kanssa.
Lisäkkeeksi
tein kermassa haudutettua perunaa, jonka sopivan vuoan puutteessa valmistin
paistinpannulla. Kuorin perunan ja viipaloin sen ohuiksi viipaleiksi. Oikea
dauphinoise valmistetaan valkosipulilla sivellyssä vuoassa uunissa. Tällä kertaa siis pannulla tavallisen sipulin kanssa. Ruskistin perunaviipaleita hetkisen
pannulla voissa pieneksi pilkotun sipulin kera ja maustoin ne suolalla,
mustapippurilla ja jauhetulla muskottipähkinällä. Sitten lisäsin pannulle
kermaa ja haudutin ne kypsäksi. Hiljaa hyvää tulee, hosuen ottaa pannun pohjaan
kiinni, sanoo vanha keittiöviisaus. Vaikka uunissa gratinoitunut pinta puuttuikin, oli maku silti oikein hyvä.
Tosi kauniit babypurjot löysivät myös tiensä kaupasta keittiöön ja haudutin niitä lähes kypsiksi veden, valkoviinin ja voin kera kasarissa toisena lisäkkeenä tarjottavaksi.
Ainekset
siis:
1 meriantura perattuna ja
suomustettuna nahkoineen
1 sitruunan mehu
lehtipersiljaa silputtuna
voita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 perunaa kuorittuina ja viipaloituina
½ sipulia silputtuna
voita
kermaa
suolaa
mustapippuria
jauhettua muskottipähkinää
4 babypurjoa
vettä
voita
valkoviiniä
4 babypurjoa
vettä
voita
valkoviiniä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti