keskiviikko 28. elokuuta 2013

Uuniomenahilloa ja omppuleivoksia



Viikon hedelmä  35/52: omena

Omenalajikkeita tunnetaan kaikkiaan yli 7500 erilaista, joista Suomessa viljellään menestyksekkäästi ainakin 40 lajiketta. Niistä pääasiallisin viljeltävä on Lobo. Omenan väri, maku, makeus sekä ravintoainesisältö riippuvatkin lajikkeesta ja kasvukauden säästä, eikä kasvatusmenetelmästä.


Uuniomenahillossa on ihan omanlaisensa, hiukan toffeinen maku ja punaruskea väri. Raaka-aineeksi kelpaa mikä tahansa omenalajike tai sekalainen seurakunta omppuja. Tässä ohjeessa neuvotaan kuorimaan omenat, mutta jos haluaa säästää aikaa, kuoriminen ei ole ihan välttämätöntä. Kuoret kyllä muhentuvat omenasoseen joukkoon ja antavat hillolle hiukan rustiikkisen olemuksen – jos pitää sellaisesta. Ja hillohan valmistuu uunissa ihan itsekseen.

Uuniomenahillo sopii syötäväksi niin sellaisenaan paahtoleivällä tai jugurtin joukossa kuin maustamaan vaikkapa possukastiketta. Sitä kannattaa hyödyntää myös erilaisten leivonnaisten ja jälkiruokien valmistuksessa.


Uuniomenahillo

10 litran kattila
8 litraa kuorittuja, lohkottuja omenoita
5 dl vettä
1 kg sokeria
0,5 kg fariinisokeria

Leikkaa omenat neljään osaan, kuori lohkot ja poista siemenkota. Jos jätät kuoret, leikkaa omenat vielä pienemmiksi paloiksi. Laita omenalohkot ja vesi isoon kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen soseuta omenat. Lisää sokeri ja sekoita se huolellisesti omenasoseen joukkoon. Laita sokeroitu sose kattilassaan uuniin 225 asteeseen 2,5 tunniksi. Sekoittele välillä muutaman kerran pohjaa myöten. Paista lopuksi vielä noin tunnin ajan 100 asteessa. Jos sose on kovin löysää, sitä voi paistaa vielä toisenkin tunnin, jolloin sose hiukan vielä sakenee. Tölkitä omenasose heti otettuasi sen uunista.


Pähkinäiset omenaleivokset (6 kpl)

2 voitaikinalevyä (pakaste)
1 muna
3 rkl uuniomenahilloa
1 omena
1 rkl rouhittua hasselpähkinää
1/4 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria
0,5 tl vaniljasokeria
ripaus raastettua muskottipähkinää
tomusokeria

Kuori omena ja leikkaa se 18 samankokoiseksi viipaleeksi. Kauli voitaikinalevyjä hiukan ohuemmiksi. Leikkaa kumpikin levy kolmeen samankokoiseen osaan ja voitele pinta vatkatulla munalla. Levitä taikinalevyn keskelle hiukan uuniomenahilloa ja sen päälle omenaviipaleita, kolme jokaiseen leivokseen. Sekoita keskenään hasselpähkinärouhe, kaneli, fariinisokeri, vaniljasokeri sekä muskottipähkinä ja ripottele seosta omenaviipaleille.

Kypsennä omenaleivokset uunissa 225 asteessa n 10-15 minuuttia. Siivilöi tomusokeria hiukan jäähtyneille leivoksille.

Tästä voi tehdä myös oikean omenapiirakan hiukan isommalle voitaikinalevylle.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kauniin väristä hilloa!

Tuplaespresso kirjoitti...

Sepä onkin vuosikertaa 2011 :)
Reseptistä tulee aina niin paljon, ettei sitä ihan joka vuosi tarvitse paistella. Paitsi nyt, kun tuo oli viimeinen purkki...