Viikon
hedelmä 27/52: Nektariini
Nektariini
on persikan sileäkuorinen serkku, joka on erittäin mehukas, hivenen pienempi ja myös hivenen makeampi kuin persikka.
Nektariini on herkkä kolhiintumaan, mistä syystä ne usein myydäänkin
valmiiksi pakattuna. Useimmiten kaupan tiskissä nektariinit ovat vielä täysin raakoja,
mutta kypsyvät kotona huoneenlämmössä muutamassa päivässä syöntikelpoisiksi.
Tarte
tatin on keikauspiirakka, jonka pohja on voitaikinaa ja täyte sokeri-voiseoksessa
karamellisoitua omenaa. Sitä kutsutaan myös nimellä maailman paras omenapiirakka. Tatin paistetaan täyte alaspäin ja käännetään vasta
kypsänä, hetken jäähtyneenä. Paras piirakkavuoka Tatinin valmistamiseen on kunnon
valurautapannu, joka kestää niin lieden lämmön täytteen karamellisointiin kuin
uunin kuumuuden piirakan paistamiseen.
Tällä kertaa omput on vaihdettu nektariineihin ja piirakkaan on ripoteltu lisämakua saksanpähkinöistä ja mantelimassasta. Piirakkataikinaankin on lisätty hiukan tomusokeria maun ja rakenteen vuoksi. Yhden ison piirakan sijasta tein puolikkaasta taikinasta kaksi pientä sievää Tatinia kahteen valurautaiseen blinipannuun.
Tällä kertaa omput on vaihdettu nektariineihin ja piirakkaan on ripoteltu lisämakua saksanpähkinöistä ja mantelimassasta. Piirakkataikinaankin on lisätty hiukan tomusokeria maun ja rakenteen vuoksi. Yhden ison piirakan sijasta tein puolikkaasta taikinasta kaksi pientä sievää Tatinia kahteen valurautaiseen blinipannuun.
Tarte Tatin nektariineista
voitaikina
120
g voita pieninä kuutioina
3
dl jauhoja
1
1/4 dl tomusokeria
2
rkl jääkylmää vettä
täyte
2
dl sokeria
1
rkl kylmää vettä
100
g voita
5-6
nektariinia
0,5
dl rouhittuja saksanpähkinöitä
100
g mantelimassaa karkeana muruna
tarjoiluun
0,5
dl juoksevaa hunajaa
100 g crème fraichea
1 dl kuohukermaa
Sekoita
ensin taikina, sillä sen pitää saada tekeytyä jääkaapissa ennen käyttöä. Kaada
kulhoon jauho ja tomusokeri. Lisää voi ja nypi taikina muruiksi. Lisää viimeksi
vesi, sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi.
(Pakastettua kaupan voitaikinaakin voi käyttää tähän piirakkaan, mutta tämä
taikina maistuu paremmalta.)
Leikkaa
nektariinit viipaleiksi. Kaada valurautapannuun sokeri ja valuta vesi sokerin
päälle pieninä pisaroina. Anna veden imeytyä rauhassa ennen kuin alat sulattaa
sokeria.
Laita
valurautapannu kostutettuine sokereineen liedelle ja anna sokerin sulaa
kaikessa rauhassa keskilämmöllä. Älä koske sokeriin! Vaikka kuinka tekisi mieli
”vähän auttaa” ja sekoitella sitä, niin älä! Näpit irti! Jos alat hämmentää
sokeria, se kokkaroituu ja joudut tekemään paljon enemmän työtä saadaksesi
sokerin sulamaan kokonaan. Jos sokeria pitää liikutella, nosta pannu liedeltä
ja kääntele pannua, mutta älä koske sokeriin! Kun sokeri on sulanut ja se on
kauttaaltaan vaaleanruskeaa, lisää voi ja anna senkin sulaa ihan itsekseen.
Vasta kun voi on sulanut, voit alkaa hämmennellä sokeri-voiseosta.
Lisää
nektariiniviipaleet ja sekoittele niitä sokeri-voiseoksessa kunnes ne ovat
pehmenneet ja karamellisoituneet. Järjestele viipaleet haluamaasi muotoon
valurautapannun pohjalle parin haarukan avulla. Ripottele hedelmien päälle
rouhitut saksanpähkinät ja murusteltu mantelimassa.
Kauli
taikinasta jauhotetulla pöydällä valurautapannun kokoinen levy ja nosta se
pannuun täytteen päälle. Käännä taikinan reunat täytteen ja pannun reunojen
väliin. Pistele pohja haarukalla ja paista torttu 200 asteessa noin 20
minuuttia.
Kaksi pientä Tatinia paistettuina blinipannuissa. |
Anna
Tatinin jäähtyä noin viisi minuuttia ennen kuin kumoat sen. Kiepauta ensin koko
kierros metallilastalla tortun ja pannun välistä. Jos jotain on tarttunut
kiinni, se irtoaa tässä vaiheessa. Heiluta vielä pannua, jotta näet ettei
torttu ole myöskään ottanut pohjastaan kiinni. Laita lautanen pannun päälle,
pidä kiinni lautasesta ja valurautapannun kahvasta ja käännä torttu oikein
päin. Tarjoile hunajalla ja crème fraichella maustetun kermavaahdon kanssa.
6 kommenttia:
Voi miten kaunis tatin!
Kiitos :)
Syksyn tullen tätä pitää tehdä kotimaisista ompuista.
Herkullisen näköistä. Nektariineista tuleekin varmasti hyvää.:)
Hyvää tuli ja mantelimassa sopii todella hyvin nektariinin kanssa :)
Hitsi, onpa kaunis.
Ja Nyt mä vasta tänne pääsin - jostain syystä kun olen koittanut klikata blogiinne on tullut ilmoitus että on vain kutsuttaville ja lähetä pyyntö jos luulet tämän olevan virhe. Outo juttu. :)
Hei Nelle, kiitos kommentista :)
Jotain pikku häikkää tässä on ollut kun alkujaan tämä blogi olikin vain kutsutuille. Viimeiset pari kuukautta vasta ollut avoinna kaikille. Ihan mukavasti lukijoita on tullutkin.
Lähetä kommentti