Marjaviinietikan ohje on tosiasiassa ikivanha, mutta ollut vähän unohduksissa. Mihin
mansikka-basilikaviinietikkaa sitten voi käyttää? Tästä viinietikasta tulee upean
makuinen kesäinen salaatinkastike. Kevyt kesädrinkki saa kivan maun marjaviinietikasta ja lisäksi sitä voi käyttää erilaisten leivonnaisten sekä jälkiruokien mausteena. Mansikka-basilikaviinietikka
säilyy jääkaapissa muutamia kuukausia.
Tässä valmistuu mansikoilla maustettua viinietikkaa, mutta vastaavaa voi kokeilla muistakin marjoista.
Mansikka-basilikaviinietikka
40 suurehkoa basilikanlehteä
1 l tuoreita mansikoita
1,5 dl punaviinietikkaa
sokeria
Perkaa ja puolita mansikat ja laita ne kerroksittain basilikanlehtien
kanssa lasikulhoon. Kaada päälle punaviinietikka, sekoita ja laita jääkaappiin
mehustumaan 3-4 päivän ajaksi. Sekoittele kerran päivässä. Kun marjat ovat
riittävästi mehustuneet, survo seos soseeksi. Laita ison kulhon päälle siivilä
ja siivilään harsokangas. Kauho sose harsokankaalle ja jätä yöksi valumaan.
Valumista ei voi nopeuttaa millään tavalla.
Älä missään tapauksessa painele sosetta siivilän läpi! Sillä tavalla
viinietikkaan joutuu sakkaa ja se menee pilalle. Voit varovasti kaivaa kuopan marjasoseen keskelle, jolloin näet koska soseesta ei enää irtoa nestettä.
Kun mansikka-basilikaviinietikka on valunut, kaada kuiva sose pois ja
mittaa valuneen nesteen määrä. Jokaista nestedesilitraa kohden käytetään yksi
desilitra sokeria. Laita neste ja sokeri kattilaan ja keitä niitä 10-15
minuuttia välillä sekoitellen matalalla
lämmöllä sen verran että seos juuri ja juuri kiehuu. Ota kattila pois lämmöltä,
kuori lusikalla vaahto viinietikan pinnalta ja anna seoksen jäähtyä.
Kaada
jäähtynyt seos vielä kerran harsokankaan läpi jotta viimeisetkin vaahdon
rippeet jäävät kankaaseen ja pullota viinietikka.
Annoksesta tulee noin puoli litraa mansikka-basilikaviinietikkaa.
Pink & sour
1 cl (= 2 tl) mansikka-basilikaviinietikkaa
kuivaa kuohuviiniä (tai hiilihapotettua kivennäisvettä)
Kaada viinietikka samppanjalasin pohjalle ja kaada lasiin tilkka
kuohuviiniä. Sekoita etikka ja viini hyvin keskenään ja täytä lasi
kuohuviinillä. Koristele pienellä mansikalla tai muutamalla ahomansikalla.
Kuohuviinin voi korvata kivennäisvedellä, jolloin tästä tulee erinomainen
alkoholiton drinkki.
Juhannuksen mansikkasalaatti ja
salaatinkastike mansikka-basilikaviinietikasta
salaatti
friseesalaattia
punamangoldia
vesikrassia
retiisejä
kurkkua
mansikoita
salaatinkastike
1 osa mansikka-basilikaviinietikkaa
1 osa oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
Kaada salaatinkastikkeen ainekset pulloon ja ravista kunnes viinietikka
ja öljy emulgoituvat. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja ravista vielä sen
verran että mausteet sekoittuvat kunnolla. Anna kastikkeen levätä 10 minuuttia,
ravista uudelleen ja tarkista vielä mausteiden määrä.
Paloittele ja sekoita kaikki salaattiainekset keskenään ja laita
kastikepullo salaattikulhon viereen. Jokainen saa maustaa salaattinsa omalla
lautasellaan.
Tämä salaatti sopii erityisen hyvin esimerkiksi grillatun possunkasslerin
kaveriksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti