Leivon
harvoin. Todella harvoin. Siis aivan liian harvoin. Asia selvisi minulle
kristallinkirkkaasti tässä eräänä päivänä, kun aloin tehdä briossitaikina a.
Löysin Michel Roux’n piirakkakirjasta briossitaikinaohjeen, jonka aineiden määrää
muokkasin hiukan pienemmäksi. Briossit ovat tosi monikäyttöisiä leipomuksia. Tästä taikinasta tulisi loistavat aamiaisleipäset
tai vaikka sämpylät burgereille.
Alkuperäisen
ohjeen mukaisesti liuotin ensin tuorehiivan lämpimään maitoon ja sitten kaadoin
yleiskoneen kulhon pohjalle jauhot, suolan sekä munat. Tämän jälkeen käynnistin
yleiskoneen, valutin joukkoon maitoon liotetun hiivan ja jätin koneen
vaivaamaan taikinaa. Hetken kuluttua mieleeni juolahti että reseptissä oli
jotain hassua ja palasin takaisin keittiöön. No ei reseptissä ollut vikaa,
mutta kun hiukan kiireessä pienensin ainemääriä ja katsoin alkuperäisen määrän
huolimattomasti, niin pieleenhän se meni. Olin epähuomiossa kymmenkertaistanut
nesteen määrän ja kaatanut yleiskoneen kulhoon puolen desilitran sijasta puoli
litraa maitoa… Siellä sitten Kenwoodin taikinakoukku iloisena pyöritteli
kulhossa olevaa maitovelliä :) Jos leipoisi useammin, muistaisi ehkä paremmin erilaisten
taikinoiden ainesten suhteet ja tämäkin ääliömäinen mittavirhe olisi jäänyt
tekemättä. Ensimmäinen briossitaikinayritys siis meni vessanpöntöstä alas, mutta
toinen kerta onnistui sitäkin paremmin.
Taikinan kuuluu siis näyttää tältä eikä maitovelliltä ... |
Briossisämpylät (12-16
sämpylää)
0,5
dl kädenlämpöistä maitoa
10
g tuorehiivaa
6,5
dl vehnäjauhoja
1
tl suolaa
4
munaa
200
g voita
2
tl sokeria
voiteluun
kananmunaa
Liota
hiiva kädenlämpöiseen maitoon., Kaada yleiskoneen kulhon pohjalle jauhot, suola
ja kananmunat. Käynnistä yleiskone ja kaada kulhoon maito-hiivaseos. Anna
koneen käydä hitaalla nopeudella ensin noin 5 minuuttia. Kaavi kulhon reunoilta
kaikki rippeet taikinan joukkoon ja sekoita vielä keskinopeudella noin 10
minuuttia. Irrota taikinakoukku ja jätä taikina kulhoon kohoamaan parin tunnin
ajaksi kunnes taikinan tilavuus vähintään kaksinkertaistuu.
Sillä
välin ota voi huoneenlämpöön ja vatkaa se sokerin kanssa sekaisin. Kun taikina
on riittävästi kohonnut, lisää siihen pari ruokalusikallista voita ja sekoita
se taikinaan vatkaamalla hitaalla nopeudella. Nosta hiukan nopeutta ja lisää
voi taikinaan vähän kerrallaan. Kun voiseos on kokonaan sekoittunut taikinaan,
nosta yleiskoneen tehoa keskinopeudelle ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia eli
kunnes taikina on hyvin pehmeää ja kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Taikina ehtii nousta aika lailla jääkaapissakin yön aikana. |
Kääntele
taikinaa vielä käsin muutaman kerran ja peitä se tuorekelmulla. Laita
taikinakulho jääkaappiin muutamaksi tunniksi, kuitenkin enintään vuorokauden
ajaksi. Tämän jälkeen taikina on käyttövalmista. Jos ei heti leivo, taikinan
voi myös pakastaa viikoksi tai pariksi.
Briossit mallia "muffini" :) |
Punnitse
taikina ja jaa se 12-16 tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista pyöreitä pullia
ja anna niiden kohota noin tunnin ajan. Voitele briossit vatkatulla kananmunalla
ja paista 180 asteen lämmössä 15-20 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea
Näistä tuli aika herkulliset hampurilaiset ja aamiaissämpylänäkin briossi toimii tosi hyvin.
Näistä tuli aika herkulliset hampurilaiset ja aamiaissämpylänäkin briossi toimii tosi hyvin.
au naturel |
4 kommenttia:
Komeat sämpylät!
Tarkoitatko Michel Rouxin piirakkakirjalla sitä Pastry-kirjaa? Minulla on se nimittäin ollut puolisen vuotta;ihanan visuaalinen kirja mutten ole vielä mitään siitä tehnyt...Olipa moka mutta lopputulos kuitenkin tosi hieno!
Sama kirja :) Seuraavaksi pitäisi jossain vaiheessa kokeilla sen kirjan pizzataikinaa.
Näyttävät kyllä hyviltä! Itsekään en ihan hirveästi leivo, vaikka aamusämpylöitä tulee silloin tällöin tehtyä, mutta siinä se sitten paljolti onkin. Sämpylät ovat aina niitä samoja, samalla tylsähköllä reseptillä :D Pitäisi ilmeisesti vaan uskaltautua kokeilemaan vähän erilaisiakin variantteja, kun ei se mokailu niin vakavaa ole :D
"Tylsähkö resepti" on ainakin turvallinen ja tietää mitä saa :)
Mokailusta oppii ja se on joskus ihan kivaakin, kunhan ei ala kokeilla jotain uutta reseotiä vähän ennen kuin pitäisi ruokkia lauma päivällisvieraita...
Lähetä kommentti