sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Lasagnelauantai



Jossain mainoksessa lauletaan pizzaperjantaista, mutta meillä oli lasagnelauantai. Sitä ruokaa on vaan niin kovin vaikea tehdä ihan pientä annosta, että tästäkin jäi toinen ateria odottelemaan seuraavaa ”laiskan kokin päivää”.

Lasagne

* tomaatti-jauhelihakastike
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 iso sipuli
400 g jauhelihaa
4 valkosipulinkynttä
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
1 lihaliemikuutio
basilikaa
oreganoa
1 laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
piripiriä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl ketsuppia
1  tl sokeria

* juustokastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
130 g mozzarellaraastetta
suolaa
valkopippuria

1 tl voita
lasagnelevyjä
20 g mozzarellaraastetta

Tomaatti-jauhelihakastike: Kuumenna paistinpannulla voi ja oliiviöljy ja kuullota siinä hienoksi kuutioitu sipuli. Lisää jauheliha ja anna sen ruskistua. Lisää ohuiksi viipaleiksi leikatut valkosipulinkynnet ja keittele niitä jauhelihan joukossa muutaman minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, valkoviini ja mausteet, sekoita hyvin ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Tarkista lopuksi maku ja lisää mausteita jos on tarpeen.

Juustokastike: Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa ja lisää siihen jauhot. Paista jauhoja koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan. Varo etteivät jauhot pääse ruskistumaan. Lisää maito pari desilitraa kerrallaan ja sekoita kastike aina tasaiseksi ja kiiltäväksi. Maidon kiehuessa kastike sakenee, jolloin voit lisätä seuraavan erän maitoa. Keitä kastiketta lopuksi vähintään kymmenen minuuttia jotta jauhot kypsyvät kokonaan eikä kastike maistu jauholta. Lisää mozzarellaraaste ja sekoita kunnes kaikki juusto on sulanut kastikkeen joukkoon. Jos kastike vaikuttaa hiukan liian paksulta, lisää maitoa ja kiehauta. Mausta lopuksi suolalla ja vastarouhitulla valkopippurilla.

Voitele uunivuoka voilla ja kauho sen pohjalle tasainen, ohut kerros juustokastiketta. Lado lasagnen pohjaksi kerros lasagnelevyjä, sen päälle juustokastiketta ja juustokastikkeen päälle kerros tomaatti-jauhelihakastiketta. Jatka kerroksella lasagnelevyjä jne. Viimeisen lasagnelevykerroksen pinnalle tulee enää pelkkä juustokastike.

Paista uunin alaosassa 200 asteessa ensin 30 minuuttia. Ripottele lasagnen päälle loput mozzarellaraasteesta ja paista vielä 10 minuuttia. Anna valmiin ruoan vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.



Ei kommentteja: