torstai 7. helmikuuta 2013

Punaviiniin hukutettua lihaa ja kasviksia



Selailin paikallisia ruokablogeja ja kaikenlaiset pataruoat näyttivät olevan tämän vuodenajan juttu. Ainakin tiskaajalle se on helppoa kun kaikki ainekset laitetaan yhteen pataan ja kypsennetään. Tämän reseptin mukaan tehty ruoka löytyy useammastakin eri portugalilaisesta ruokablogista. Minulla ei ollut käytettävissä (täällä ilmeisen suosittua?) painekattilaa, joten näppärän parinkymmenen minuutin painekypsennyksen sijasta valmistin tämän uunissa vähän perinteisen karjalanpaistin tapaan. Punaviinille tyypillisesti kaikki on värjäytynyt enemmän tai vähemmän punertavaksi, mutta ei voi mitään... Näin jälkeenpäin ajatellen, liemen olisi voinut suurustaa. Siitä olisi tullut ihan käypä kastike.

Tämä keittiön tilpehöörivarustusta pitää hiukkasen parannella. Ei ole tarkoitus hankkia mitään painekattilaa, mutta paikata joitain pienempiä puutteita. Toinen kattila ja toinen paistinpannu olisi hyvä olla, samoin lankasiivilä ja kunnon veitsi, ehkä jotain muutakin. Täytyypä lähteä ostoksille.



Hitaasti ja hartaasti kypsennettyä lihaa punaviinissä

3 sipulia
2 valkosipulinkynttä
500 g naudan soppalihaa (niskaa, etuselkää, lapaa tms)
200 g herkkusieniä
5 dl punaviiniä
5 dl vettä      
1 lihaliemikuutio
2 laakerinlehteä
hiukan suolaa ja pippuria
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
pätkä purjoa
4 isoa porkkanaa
4 isoa perunaa

Kuori sipulit, leikkaa jokainen sipuli 6-8 osaan ja laita uunivuoan pohjalle. Lisää kuoritut ja muutamaan osaan paloitellut valkosipulinkynnet. Leikkaa liha ja herkkusienet rouheiksi kuutioiksi ja leivitä vuokaan sipuleiden päälle. Kaada vuokaan punaviini ja vesi, murustele joukkoon lihaliemikuutio ja heitä päälle vielä pari laakerinlehteä. Laita vuoka uuniin 225 asteeseen noin 30 minuutiksi.
Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Leikkaa purjo sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lisää vuokaan suola, pippuri, tomaattipyree, sokeri ja pilkotut kasvikset ja sekoita kevyesti. Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen ja työnnä vuoka takaisin kypsymään vielä muutaman tunnin ajaksi.


Ei kommentteja: