maanantai 18. helmikuuta 2013

Kalkkunaa sweet & sour




Marketin tiskiltä kalkkunan rintafilee ja naudan entrecote huutelivat kilpaa ”mä tahdon teille ruokapöytään”. Tai ainakin kuvittelin niiden huutavan. Valinta kalkkunan hyväksi johtui lähinnä siitä, että illaksi oli luvattu ei-niin-hyvää-grillaussäätä. Palattiin sitten heviosaston kautta kassalle ja mökille ihmettelemään, mitähän tästäkin kalkkunanfileestä pitäisi valmistaa. Selasin netistä erilaisia kana- ja kalkkunareseptejä sen mukaan, mitä aineksia kaapista löytyy ja lopulta erilaiset sweet & sour -kastikkeet näyttivät olevan suurinpiirtein sellaisia johon meillä oli lähes kaikki tarvittava. 



Kalkkunaa sweet & sour

600 g kalkkunanrintaa viipaleina (tai kanaa)
1 ananas tai iso tölkki ananaspaloja omassa liemessään
2 rkl maissijauhoja
3 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl tummaa ruokosokeria
2 rkl ketsuppia
vajaa 0,5 tl piripiriä (tai vast. chilijauhetta)
1 dl colajuomaa
1 iso keltasipuli
1 punainen paprika
4 valkosipulinkynttä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
5 kevätsipulia (ne puuttuivat!)
oliiviöljyä
2 dl vettä
suolaa

keitettyä basmatiriisiä

Leikkaa kalkkuna tasakokoisiksi paloiksi ja jätä se huoneenlämpöön odottelemaan paistamista. Kuori ja pilko ananas sormenpään kokoisiksi paloiksi, valuta siivilässä hedelmästä irtoava neste omaan kuppiinsa. Lisää ananasmehuun maissijauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää tähän soijakastike, valkoviinietikka, ruokosokeri, ketsuppi, piripiri ja colajuoma, sekoita hyvin ja jätä maustumaan. (Jos käytät tölkkiananasta, siitä tulee riittävästi nestettä eikä colajuomaa tarvita.) Leikkaa sipuli ja paprika suurehkoiksi paloiksi. Leikkaa valkosipulinkynnet ja inkivääri kohtalaisen hienoksi silpuksi. Leikkaa kevätsipulit parin sentin viipaleiksi.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja kuullota siinä sipulit, paprikat ja kevätsipulit. Kaada kuullotetut kasvikset kattilaan. Ruskista kalkkunanpalat kauttaaltaan kullanruskeiksi ja lisää ne kattilaan. Kuullota paistinpannulla lopuksi valkosipuli, inkivääri ja ananaspalat ja kaada nekin kattilaan. Lisää kattilaan sekoittamasi maustekastike sekä vesi, sekoita hyvin ja anna kiehua muutaman minuutin ajan kunnes kalkkuna on kypsää ja kastike on sakeutunut. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää hiukan suolaa. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa.

Eri chilijauheet maustavat ruoan eri tavalla. Kannattaa muistaa, että ruokaan saa aina lisätyksi makua, mutta liikoja mausteita ei saa pois.


Ei kommentteja: