maanantai 18. helmikuuta 2013

Karamellisoitua ananasta ja riisivanukasta makeannälkään


Viikon hedelmä 8/52: ananas


Mitä yhteistä on keikauskakulla, havaijinleikkeellä ja piña coladalla? Kaikissa niissä on ananasta. Ananasta voi laittaa jopa pizzaan (paitsi italialaisten mielestä, sillä italialaisille ananas on jälkiruoka). Nyt laitetaankin jälkiruokaa portugalilaisista aineksista, ananaksesta ja riisistä.Tunnetuin portugalilainen leivonnainen lienee pastel de nata, vaniljakiisselillä täytettyä ja paistettua voitaikinaa, usein makeaakin makeampaa. Mutta myös riisivanukas on paikallista ja hyvin suosittua jälkiruokaa ja välipalaa. Portugalissa jopa viljellään riisiä. Siellä tuotetaan vuosittain noin 150 miljoonaa kiloa riisiä. Riisivanukkaan kanssa maistuu karamellisoitu ananas, sekin paikallista hedelmää tosin hiukan kauempaa Azoreilta, São Miguelin saarelta.Riisivanukasta ja karamellisoitua ananasta (4 annosta)

1 dl risottoriisiä (tai puuroriisiä)
2 rkl voita
0,5 dl vettä
7 dl kevytmaitoa
puolikas vaniljatanko
4 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 dl kuohukermaa

Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan veden alla ensin muutaman minuutin ajan. Sulata kattilassa voi, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Lisää riisit, sekoita ja odota kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää puolet maidosta, vaniljatanko, suola sekä sokeri ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää loput maidosta ja keitä riisipuuroa välillä sekoitellen kunnes riisit ovat pehmeitä ja kaikki neste on imeytynyt (40-45 minuuttia). Vahdi maitopohjaista puuroa tarkkaan keittämisen aikana ettei se pääse palamaan pohjaan. Kun puuro on valmis, poista vaniljatanko, sekoita ja anna jäähtyä. Vähän ennen tarjoilua sekoita keskenään kylmä riisipuuro ja vaahdoksi vatkattu kerma kuohkeaksi vanukkaaksi.

puolikas ananas tai tölkki ananasrenkaita
3 rkl ruskeaa sokeria
ripaus suolaa

Pilko ananas sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sulata pannulla sokeri ja kaada ananaspalat siihen. Karamellisoi hedelmäpaloja koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat sokeroituneet ja muuttuneet kullanruskeiksi. Lisää lopuksi ihan pieni ripaus suolaa tasaamaan makuja, sekoita ja anna hiukan jäähtyä.

Tarjoile siten, että riisivanukas on kylmää mutta karamellisoidut ananakset lämpimiä. 


Ei kommentteja: