tiistai 26. helmikuuta 2013

Kurpitsalasagne, (melkein) kasvisruokaa





Kurpitsasta tulee laitetuksi ruokaa ihan liian harvoin. Sen iänikuisen kurpitsakeiton lisäksi siitä voi kuitenkin soveltaa vaikka minkälaisia herkkuja, kuten lasagnea.
M on sitä mieltä, että ruoka on ruokaa vasta kun lautasella on jotain lihaa, lintua tai vedenelävää. Kurpitsalasagnelle rypisteltiin ensin otsaa, mutta se sai armon pekonin ansiosta. Loppujen lopuksi lasagnesta tuli niin hyvää, että M kävi santsaamassa ison siivun.


Kurpitsalasagne, (melkein) kasvisruokaa

800 g kurpitsaa
1 dl vettä
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
100 g savupekonia
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa   
100 g mozzarellaraastetta
suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää, tuoretta salviaa
lasagnelevyjä
hiukan voita vuoan voitelemiseen


Kuori kurpitsa ja pilko se sormenpään kokoisiksi kappaleiksi. Kaada palat isoon kattilaan, lisää vesi ja keitä kunnes kurpitsapalat ovat pehmeitä. Murskaa kurpitsa karkeaksi soseeksi. Kuori ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulikuutiot oliiviöljyssä ja lisää kurpitsasoseen joukkoon. Paista pekonit rapeiksi ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes jauhot ovat turvonneet mutta älä päästä jauhoja ruskistumaan. Lisää maito useassa erässä, anna kastikkeen välillä kiehahtaa  ja sekoita kastike tasaiseksi. Lopuksi mausta kastike suolalla, vastarouhitulla valkopippurilla, tuoreella salvialla ja raastetulla muskottipähkinällä. Lisää vielä juustoraaste ja sekoita kastiketta kunnes juustoraaste on kokonaan sulanut. Tarkista maku ennen kuin alat koota lasagnea vuokaan.


Voitele lasagnevuoka, levitä pohjalle hiukan juustokastiketta ja sen päälle ensimmäinen kerros lasagnelevyjä. Tee kerrokset sen jälkeen seuraavasti: juustokastiketta, kurpitsasosetta, pekonimuruja, lasagnelevyjä…jne kunnes viimeisen lasagnelevykerroksen jälkeen tulee vielä yksi kerros juustokastiketta.


Kypsennä kurpitsalasagne uunissa 180 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes pinta on sopivasti ruskistunut.


Ei kommentteja: