TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 30. huhtikuuta 2024

Sima spritz ja endiiviveneet

Tai näiden oli tarkoitus olla endiiviveneitä, mutta Cittarista endiivit oli loppu ja Prisman heviosastolla ilmoitettiin ettei kyseinen kasvis lainkaan kuulu valikoimiin, joten endiivien (eli salaattisikurin) sijaan oli ostettava pari sydänsalaattia. Oleellinen osuus tarjoilusta on kuitenkin sima spritz, perinteisestä simasta (ei lisäaineita eikä hiilihappoa) ja kuohuviinistä valmistettu tervetuliaisjuoma, jota maustoivat sitruunakuorisuikale ja rosmariinitöyhtö.

Nyt saa vappu tulla.

 

Sima spritz

(1 annos)

 

1 osa             perinteistä simaa
1 osa             kuivaa kuohuviiniä
sitruunankuorisuikale
pieni rosmariininoksa
pilli


 

Endiiviveneet

 

2                    endiiviä (salaattisikuria)
1                    iso, kypsä ja makea päärynä
0,5 dl             hasselpähkinää
50 g               roquefort sinihomejuustoa
2                    viipaletta pekonia

 

Kypsennä pekoniviipaleet, kuivaa ylimääräinen rasva talouspaperin päällä ja murenna jäähtyneet pekonit pieniksi muruiksi.

Raasta päärynä melko hienoksi raasteeksi, murskaa hasselpähkinät morttelissa ja hienonna sinihomejuusto pieniksi muruiksi. Sekoita keskenään päärynä, hasselpähkinät sekä  sinihomejuusto.

Irrota endiiveistä lehdet ja asettele ne lautaselle. Nosta nokare täytettä jokaiselle lehdelle ja viimeistele pekonimuruilla.

 

Hauskaa vappua kaikille!

 

 

lauantai 27. huhtikuuta 2024

Pavlova on täydellinen vappukakku

 

Pavlova on rapea päältä, pehmeä sisältä, pinnalla kermavaahtoa ja hedelmiä. Kun pavlovan leipoo illalla ja jättää jäähtyneeseen uuniin odottamaan, se on helppo vappuaamuna viimeistellä marjoilla, hedelmillä, suklaalla, tai mistä kukin tykkää.

Marenki ei vatkaannu kunnolla, jos valkuaisen joukossa on hiukankin rasvaa. Siksi kananmunien valkuaiset tulee aina erotella huolella siten, että valkuaisten joukkoon ei pääse tippaakaan keltuaista. Marengin vatkaamiseen käytetään aina puhdasta ja kuivaa lasi- tai metallikulhoa sekä mielellään myös sähkövatkainta, jolla tehokkaimmin saa vatkatuksi riittävästi ilmakuplia valkuaisvaahtoon.

Olen parikin kertaa, eri resepteillä, yrittänyt tehdä pavlovan airfryerissa, mutta ei niillä ohjeilla tullut ihan sellaista kuin olisi pitänyt. Olisikin mielenkiintoista kuulla, onko joku muu onnistunut siinä airfryerilla. Vegaaniseksihan tämä lienee helppo muuttaa vain käyttämällä valkuaisen sijasta aquafabaa (ja jotain makuainetta ettei marenki maistu hernesopalta). Mutta nyt palaan takaisin vanhaan hyvään reseptiin, munanvalkuaisiin, sokeriin ja tavalliseen uuniin.

Tämä pavlova (”kenraaliharjoitus”) sai perinteiset aussikoristeet, kermavaahtoa, mansikkaa, mangoa, kiiviä ja passionhedelmää. Vapunpäiväksi sitten uusi, ehkä samoin koristein, ehkä ei. Mistä sen vielä näin aikaisin tietäisi. Näillä tämä oli kuitenkin todella herkullinen, joten kannattaneeko hyvää enää yrittää parannella...

 


 

 

Pavlova

 

4                    munanvalkuaista (noin 140 g)
1 tl                 valkoviinietikkaa
200 g             sokeria
2 tl                 maissitärkkelystä
pikkuripaus   suolaa
(hiukan jauhettua vaniljatankoa)

kermavaahtoa

mansikoita
kiivi
mango
pari passionhedelmää

 

Laita uuni lämpiämään 95 asteeseen.

Sekoita keskenään sokeri, suola ja maissitärkkelys (sekä jauhettu vanilja). Mittaa munanvalkuaiset puhtaaseen, kuivaan metallikulhoon ja lisää valkoviinietikka. Vatkaa valkuaisia vaahdoksi sähkövatkaimella melko suurella nopeudella noin minuutin ajan ja lisää sitten sokeriseos vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa valkuaisvaahtoa edelleen muutaman minuutin ajan kunnes siitä tulee kovaa ja kiiltävää.

Kun valkuaisvaahto on valmista, nostele se nuolijalla keoksi keskelle uunipellille asetettua leivinpaperia ja levitä vaahto sopivan kokoiseksi (20-25 cm) ympyräksi. Muotoile keskelle kuoppa päällysteitä varten. Paista valkuaisvaahtokakkua uunin keskitasolla 95 asteessa noin 2 tuntia kunnes pinta varovasti sormella kokeiltaessa tuntuu jo kovettuneen. Mitä pitempään marenki on lämpimässä uunissa, sitä syvemmälle se kovettuu ja pehmeä sisus hiukan tiivistyy. Käännä uunin lämpö pois päältä ja anna pavlovan jäähtyä uunissa luukku kiinni vielä noin tunnin ja sen jälkeen kuivua luukku avoinna toisen tunnin ajan. Lopputulos on melko herkästi hajoava pehmeästä sisuksesta johtuen, joten irrota pavlova leivinpaperilta varovasti ihan ohuen paistinlastan avulla ja liu’uta se tarjoiluvadille.

Levitä pavlovan päälle kerros kermavaahtoa ja runsaasti hedelmäpaloja.

Jos Pavlovaa ei vielä päällystetä, pohja säilyy parhaiten kylmässä uunissa seuraavaan aamuun tai ilmatiiviisti pakattuna muutamia päiviä. Koristeltuna se vettyy nopeasti, joten silloin pitkä säilytys ei ole suositeltavaa ja Pavlova kannattaisikin nostaa pöytään suurinpiirtein heti koristelun jälkeen.

Yleensä pavlova kuvataan heti vastavalmistettuna ja kokonaisena. Harvemmin näkee kuvia, jossa kakku on leikattu. Ihan ymmärrettävää, sillä viimeistään ensimmäistä palaa leikatessa kakun keskiosa romahtaa kun ohut, rapea kuori ei enää jaksa kannatella koristeiden painoa. Siitä syystä pavlovaan joskus laitetaankin kaksi kerrosta koristeita, ensin kermavaahtoa ja marjoja/hedelmiä, ja sen päälle toinen kerros kermavaahtoa ja lisää hedelmiä jolloin kokonaisuus näyttää ryhdikkäämmältä. Kuvassa näkyy tarkemmin vajaan puolen sentin kuori ja vaahtokarkkimainen sisus.

Ai niin, passionhedelmistä kannattaa muistaa eräs pikkujuttu. Ostaessasi sileäpintaisen yksilön saat raa’an ja erittäin happaman hedelmän. Valitse mieluummin mahdollisimman ryppyinen hedelmä. Se ei ole pilalla, sillä vasta ryppyisenä passionhedelmä on täydellisen kypsä, makea ja mehukas.

 

maanantai 22. huhtikuuta 2024

Spaghetti cacio e pepe

Cacio e pepe on pastaruokien klassikko, roomalainen ikoni. Se on kermainen pasta ilman kermaa, voita tai öljyä.

Cacio e pepe, juustoa ja pippuria, mutta mitä yksinkertaisempi ruoka ja vähemmän aineksia, sitä huolellisemmin tuo ruoka tulee valmistaa ja sitä laadukkaampia raaka-aineiden pitäisi olla, vaikka kyse ei todellakaan olisi kuin pastasta ja juustosta.

Pasta

Tavallista spagettia voi käyttää jauhelihakastikkeen tms paksun kastikkeen kanssa, mutta mitä ohuempi pastakastike, sitä karkeampi pastan tulee olla. Tavallinen spagetti on aivan liian liukasta jotta ohut kastike tarttuisi siihen kiinni ja silloin kastikkeen joutuisi lopuksi lusikoimaan vasta lautasen pohjalta. Tähän pastaruokaan käytetään parempilaatuista, pronssisuutinten läpi puristettua pastaa, jolloin tuon suuttimen reuna tekee pastaan karhennuksen johon ohuempikin kastike tarttuu. Tällaisen spagetin (tai bucatinin) pakkauksessa lukee ”al bronzo” tai ”lenta lavorazione”.

Juusto

Cacio e pepe valmistetaan perinteisesti kovasta Pecorino Romano –juustosta, joka raastetaan mahdollisimman hienoksi hiutaleeksi mikroraastimella. Isommat juustosuikaleet tai lastut eivät sula kunnolla pastakastikkeessa. Jos ei ole pecorinoa, voi käyttää parmesaania.

Pastan keitinvesi

Tässä reseptissä yksi merkittävä raaka-aine on pastan keitinvesi, jonka tulisi olla mahdollisimman tärkkelyspitoista. Pastaa keitetään siis tavallista pienemmässä vesimäärässä.


 

Spagetti cacio e pepe

(kahdelle)
 
1,5 l               vettä
1 rkl               karkeaa merisuolaa
200 g             spagettia (tai bucatinia)
80 g               hienoksi raastettua Pecorino Romano juustoa
1 tl                 kokonaisia mustapippureita

 

Mittaa kattilaan vesi, punnitse pastaa oikea määrä, raasta pecorino omaan astiaansa ja rouhi mustapippurit hienoksi morttelissa.

Kuumenna vesi kiehumispisteeseen, lisää suola ja kun suola on liuennut kiehuvaan veteen, lisää spagetti ja keitä sitä vähän runsas puolet siitä ajasta mitä pakkauksen kyljessä ilmoitetaan (esim 10 minuuttia, keitä 6 minuuttia).

Valuta pasta siivilässä niin että säästät kuuman keitinveden. Sekoita pecorinoraasteen joukkoon sen verran pastan keitinvettä että aineksista muodostuu pehmeä tahna. Kuumenna paistinpannu ja paahda siinä mustapippurirouhetta sen aikaa (noin 30-60 sekuntia) että pippuri alkaa tuoksua mutta se ei pala. Lisää pippurien joukkoon 1 dl pastan keitinvettä, sekoita ja lisää sitten puolikypsä pasta. Sekoittele pastaa pannulla ja lisää tarvittaessa keitinvettä vähän kerrallaan siten että pasta ei tartu pannuun, mutta se kypsyy valmiiksi ns, "al dente". Ota sitten pannu pois lämmöltä.

Anna pastan jäähtyä pannulla puolisen minuuttia, minkä jälkeen lisää joukkoon juustoseos ja sekoittele aineksia kunnes juusto on sulanut. Lisää tarvittaessa lämmintä pastan keitinlientä. Kun juusto on sulanut ja kastike on täysin sileää, pastan voi jakaa kahdelle lautaselle. Lopuksi pinnalle hiukan pecorinoraastetta ja ripaus mustapippuria.