Minulla on kova ikävä vanhan Stockan
Herkun kalaosastoa, jossa asiantuntevat myyjät aina purkivat sinisimpukat
verkkopussista ja tarkastivat joka ikisen simpukan. Rikkinäiset ja avautuneet
heitettiin pois ja asiakkaalle pakattiin vain ehjät, jolloin asiakas sai täyden
vastineen rahoilleen. Sellaiseen asiakaspalveluun en ole enää törmännyt
missään. Nyt kun ostat paketin sinisimpukoita, ne täytyy kotona laittaa veteen
ja erotella pois rikkinäiset ja muuten kuolleet. Pahimmassa tapauksessa
sellaisia on puolet kaikista... Mutta jos joka tapauksessa joutuu heittämään
osan simpukoista pois, niin ehjät – siitä huolimatta että ne
olisivatkin auki – voi keittää erikseen ja säästää kuoret, vaikka laittaisikin roskiin epäkelvot sisukset. Kuoret ovat täydellisiä ”minilautasia” cocktailpaloille, tässä tapauksessa
tosi herkulliselle pikkujoulunaposteltavalle ”sinisimpukat Rockefeller”.
Keitettyjä ja kuorittuja sinisimpukoita kun saa ostaa pakasteena niiden kuorien
täytteeksi.
Löysin tämä reseptin joskus viime keväänä (todennäköisesti Pinterestistä) mutta en tietenkään löydä sitä enää mistään. Onneksi blogissamme on ”osterit Rockefeller”, jota ohjetta sovelsin myös näiden sinisimpukoiden kanssa. Näitä tuli varhaispikkujouluun ihan loistavaa tarjottavaa.
Sinisimpukoita ”Rockefeller”
60 g voita
Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi
kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Irrota
fenkolista vihreät töyhdöt persiljan joukkoon. Halkaise fenkoli ja leikkaa se
pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä sipuli,
valkosipuli, fenkoli sekä kevätsipulit keskenään samaan kulhoon.
Hienonna rakuuna, persilja sekä fenkolin töyhdöt keskenään samaan kulhoon.
Sulata voi kasarissa ja lisää sipuli-fenkoliseos. Jos käytät kuivattua rakuunaa, lisää se tässä vaiheessa. Hauduta aineksia noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää suola ja sekoita. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se sitten monitoimikoneen (kutterin) kulhoon ja silppua ainekset kohtalaisen tasaiseksi massaksi. Lisää Pernod sekä vihersilppu ja käynnistä kone hetkeksi uudelleen. Mausta seos sitruunamehulla sekä valkopippurilla ja tarkista suolan riittävyys.
Asettele simpukankuoret vuokaan, sulata ja valuta pakastesimpukat, ja aseta jokaiseen kuoreen yksi sinisimpukka. Sekoita leipämurut vihreään gratiiniseokseen ja jaa seos tasan tiiviisti simpukoiden päälle. Seos riittää noin 40-50 sinisimpukan kuorruttamiseen.
Gratinoi sinisimpukoita grillivastuksen alla uunin ylimmällä tasolla muutaman minuutin ajan kunnes gratiinin pinnalle alkaa muodostua ruskeita täpliä. Kun simpukat ovat hiukan jäähtyneet, ne voidaan nauttia lusikalla tai vaikka pienten cocktailleipien päällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti